Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei predstavio novi Mate Xs, MatePad Pro, laptop ove i rešenje za Google! (VIDEO)

Huawei predstavio novi Mate Xs, MatePad Pro, laptop ove i rešenje za Google! (VIDEO)

Evo šta je sve Huawei predstavio u Barseloni od uređaja i kako planira da reši odsustvo Google Play servisa. Osim softverskih rešenja, Huawei je predstavio novi telefon sa ekranom koji se preklapa, novi WiFi 6+ ruter, novi MatePad Pro 5G tablet i nove laptop računare. 

 

Huawei je 24. februara, u Barseloni, održao virtuelnu prezentaciju svojih novih uređaja i rešenja koja bi trebalo kompaniju da usmeri na jedan sasvim novi put. Naime, Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Group, je javnosti predstavio novi Huawei Mate XS telefon čiji ekran može da se presavije i koji dolazi sa 5G modulom.


Osim novog telefona, imali smo prilike da se upoznamo i sa novim Huawei MatePad Pro 5G uređajem. Međutim, to nije sve što je Huawei predstavio. Na listi novih uređaja se nalaze i novi MateBook računari, WiFi AX3 6+ ruter i Huawei 5G CPE Pro 2.



Što se laptop računara tiče, stiže nam osveženi Huawei MateBook X Pro, kao i novi Huawei MateBook D modeli od 14 i 15 inča. Tokom virtuelne prezentacije kojoj smo prisustvovali u prostorijama Huawei zgrade, nismo imali prilike da lično pogledamo i probamo laptop-ove, ali Mate XS telefon i MatePad Pro tablet jesmo. 

Huawei Mate Xs

Novi Huawei Mate Xs bi trebalo da bude unapređena verzija originalnog Huawei Mate X modela koji je kompanija predstavila pre tačno godinu dana. Fokus je bio da se pre svega unapredi sistem koji je zadužen sa presavijanje telefona na pola. On se sada sastoji preko 100 delova što je neverovatan podatak.

Mi smo imali prilike da probamo telefon i možemo vam reći da je šarka vrlo pouzdana. Oseća se pod ruku kako tih 100 delova obavljaju svoj posao tj. sprečavaju vas da naglo otvorite telefoni i tako ga oštetite. Takođe, ta šarka obezbeđuje izuzetno čvrst spoj između dve polovine telefona bez neke čudne fleksibilnosti po dijagonali.



Zanimljivo je to da postoji taster koji “oktljučava” ekran kako biste mogli da ga rasklopite. Naravno, taj mehanizam je osmišljen tako da ekran stoji čvrsto na svom mestu jednom kada ga preklopite.

Naravno, i ovaj put imamo ekran koji je prekriven plastičnom zaštitom, ali kako Huawei tvrdi, povišena je otpornost na habanje. Ovaj put nam se čini da je onaj “mehur” na sredini ekrana kada se on rasklopi znatno manji i gotovo da ne postoji. Ali opet se u određenim situacijama osetiti.



U suštini, nema mnogo razlika između originalnog Huawei Mate X i novog Huawei Mate XS modela. Najeveće razlike u toj unapređenoj šarci i čipsetu. Novi Huawei Mate XS upošljava Kirin 990 čipset koji dolazi sa 5G modulom. Novi Kirin 990 čipset je unapređen na mnogim poljima, ne samo po pitanju mobilnog internet protoka i povezivosti. Daleko je efikasiniji, a sa druge strane je moćniji.



Što se dizajna tiče, Mate Xs je vrlo sličan svom prethodniku, sa nekim stinim izmenama. Ekran mu je 6.6 inča dijagonale kada nije rasklopljen, a kada se telefon rasklopi, onda je na raspolaganju ekran dijagonale 8 inča.

Oba ekrana mogu raditi nezavisno kada je teleofn sklopljen, to treba imati na umu. Naravno, tu su neke zanimljive funkcije i opcije koje dodatno upošljavaju taj ekran na preklop. Kada Mate Xs nije rasklopljen, on je debeo 11 mm što može biti malo drugačije u odnosu na regularne telefone tj. na ono na šta ste navikli.

Što se kamera tiče, Mate Xs dolazi sa četiri zadnje kamere:

Glavna kamera - 40 MPx (f/1.8).

Sekundarna ultra širokougaona kamera - 16 MPx (f/2.2).

Telephoto kamera - 8 MPx telephoto (f/2.4 sa OIS).

Time of flight kamera - Senzor dubine.

Što se baterije tiče, Huawei Mate Xs dolazi sa baterijom kapaciteta 4500 mAh i brzim punjačem od 55W koji bi trebalo da za 30 minuta napuni telefon do nekih 85%.

Možda najbitnija stvar, koju verovatno sve vas zanima, je da Mate Xs dolazi sa Android 10 operativnim sistemom koji će koristiti Huawei Mobile Services tj. HMS. U pitanju je potpuno nov servis koji će se naći umesto Google servisa i tako rešiti sve probleme koji su proistekli tokom restrikcija S.A.D. prema Kini.

Dakle, Huawei Mate Xs i svi novi telefoni (ili oni koji će moći da se nadograde na Android 10) će dolaziti sa HMS. To znači da ćete imati Huawei App Gallery unutar koje možete preuzimati sve aplikacije koje ste ranije mogli da preuzmete u okvriu Google Play prodavnice. Naravno, sa određenim izuzecima, a to su uglavnom Google aplikacije. 

Huawei MatePad Pro 5G

Imali smo prilike da lično probamo i novi MatePad Pro koji je takođe predstavljen u Barseloni na virtuelnoj prezentaciji Huawei kompanije. Prvo što nas je oduševilo je ekran koji ima fenomenalan prikaz slike i koji se prostire skoro pa do samih rubova prednje površine. Samo 5 mm praznog prostora postoji oko ekrana što definitivno ostavlja premium utisak. Naravno, tom premium utisku doprinosi čvrsta izrada tableta čija je zadnja površina zapravo od aluminijuma.

Inače, ekran je IPS tipa i dolazi sa 2K QHD rezolucijom, sa prikazom od 280 piksela po inču. Zahvaljujući DCI-P3, osvetljenju od 540 nita i kontrastu od 1500:1, Huawei MatePad Pro 5G ima sinematičan prikaz slike te je pregled multimedije na njemu izvanredno iskustvo.

Međutim, nije samo dobar ekran zaslužan za izvanredno multimedijsko iskustvo, već i četiri Harman Kardon zvučnika koje tablet poseduje. Zvučnici podržavaju Histen 6 koji je odgovoran za pokretanje 3D stereo zvučnih efekata. 

Tablet je takođe tanak, svega 4.9 mm, a poseduje bateriju kapaciteta 7250 mAh, sa mogućnošću korišćenja super brzog punjača do 40W. To znači da se Huawei MatePad Pro 5G tablet može napuniti daleko brže od konkurentnih tablet računara. Doduše, u pakovanju se dobija punjač od 20W. A kada već govorimo o punjenju, ovaj tablet podržava bežično punjenje i obrnuto bežično punjenje što ga čini jedinim takvim na svetu. Dobro je to što stylus olovčicu koja se putem magneta lepi za bok tableta može bežično i napuniti.

Tablet je opremljen Kirin 990 čipsetom što znači da pored sjajnih performansi možemo očekivati i 5G povezivost. U pitanju čipset sa procesorom koji je baziran na 7 nm troslojnoj arhitekturi. Dakle, procesor se sastoji od dva velika jezgra, dva srednja jezgra i četiri mala jezgra. Tu je i Mali G76 grafički čip, zajedno sa 8 GB LPDDR4X memorijom.

Ovaj tablet takođe koristi Android 10 operativni sistem koji je odlično optimizovan za rad sa više prozora odjednom. Čak je moguće koristiti istu aplikaciju u dva prozora. A za još bolju produktivnost, postoji i bežična tastatura koja se može magnetima zakačiti za tablet i naravno tako bežično puniti.

Kao i kod Mate Xs telefona, Huawei MatePad Pro 5G će koristiti novi HMS što podrazumeva App Gallery i odsustvo svih Google servisa. Huawei MatePad Pro 5 GB možemo očekivati na tržištu od aprila meseca, 2020. godine.

Huawei Mobile Services 

Huawei je iskoristio priliku da pored brojnih uređaja predstavi i HMS što je skraćenica od “Huawei Mobile Services”. U pitanju je HMS Core 4.0 i to bi za korisnike Huawei telefona trebalo da znači zamena za Google Play servise. 

Ali za one koji koriste više različitih tipova Huawei uređaja, HMS 4 će doneti i više od jedne prodavnice sa aplikacijama. Ideja je da Huawei maksimalno moguće sinhronizuje svoje uređaje što je bolje moguće.

Naravno, postoji i želja da se Huawei u celosti softverski osamostali što HMS 4.0 to i čini. Na sve ove promene treba da gledate kao dobra stvar. To govorimo jer se pored iOS App Store i Google Play ekosistema upravo stvara nešto novo, a veliko, što će naravno dovesti do jače konkurencije i bolje ponude krajnjim korisnicima. Shodno tome, sada na raspolaganju imate veći izbor kvalitetnih uređaja i sofverskih rešenja. 

Više i detaljnije o Huawei Mobile Service 4.0 ćemo pisati uskoro. Ono što je sigurno je da će svi Huawei uređaji koji se nadograde na Android 10 moći da koriste HMS 4. Dok svi novi Huawei uređaji dolaze sa Android 10 sistemom i HMS 4, direktno iz kutije.

Huawei MateBook X Pro, MateBook D, WiFi AX3 i Huawei 5G CPE Pro 2

Kao što smo na početku ovog članka spomenuli, Huawei je predstavio nove WiFi i 5G rutere, kao i nekoliko laptop računara. Budući da nismo imali prilike da se družimo sa njima, prenosimo vam informacije koje imamo vezano za te urađeje.

Huawei je lansirao Gigahome 650 i Kirin W650, najnovije Wi-Fi 6+ čipsete dizajnirane za rutere i pametne telefone. Nova HUAWEI Wi-Fi AX3 serija opremljena je Gigahome 650 čipsetom, što mu omogućava da podržava dvopojasni dvostruko paralelni rad (DBDC) brzinom do 3000Mbps. Kada se koriste u kombinaciji sa Huawei uređajem koji takođe podržava Wi-Fi 6+, HUAVEI Wi-Fi AX3 ruteri mogu da pruže bolju pokrivenost signalom i brzinu veću od brzine Wi-Fi 6 rutera.

Huawei je takođe predstavio Huawei 5G CPE Pro 2, novi Wi-Fi 6 + CPE koji je 30 % kompaktniji od prethodnika. Ostale zapažene nadogradnje uključuju podršku za čak 11 5G opsega i ekskluzivnu Super Uplink tehnologiju kompanije Huawei, što drastično poboljšava brzinu i smanjuje latenciju.

Huawei je takođe najavio najnovije Huawei MateBook modele tokom događaja. Nadograđeni HUAWEI MateBook X Pro pokreću Intel Core procesori desete generacije. Dostupan u novoj boji Emerald Green, najnoviji premium laptop zadržava FullView Display dizajn kako bi postigao odnos između ekrana i tela od 91%. U međuvremenu, nova HUAWEI MateBook D serija pridružuje se HUAWEI MateBook porodici kao uređaj namenjen mlađim korisnicima.