Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

iMac sa Retina 5k rezolucijom na testu!

iMac sa Retina 5k rezolucijom na testu!

Najnoviji Apple proizvod je fantastični iMac koji ima najbolji ekran od svih računara koji su trenutno na tržištu. Da se razumemo u startu, nigde ne možete naći bolji ekran i tačka. 

Novi iMac ima 27 inča ekran rezolucije 5120x2880 sa PPI 218. Grubo rečeno jednak je MacBook Pro sa retina ekranom. 

 



Osnovna specifikacija

  • 27-inča, 5120×2880 Retina ekran
  • 3.5GHz quad-core Intel Core i5
  • 8GB zamenljive DDR3 RAM
  • 1TB Fusion hard disk
  • AMD R9 M290X grafika sa 2GB RAM
  • 4x USB 3, 2x Thunderbolt 2, Slušalice, Gigabit Ethernet, SDXC
  • 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0
  • MSRP: $2,499
  • Informacije o proizvodu

 

Dizajn

Apple 5K iMac spolja ne izgleda mnogo različito od ostalih iz linije "sve u jedno" računara (All-in-one).  Još 2012 je predstavljen tanak dizajn ovih računara sa impresivno tankim ivicama od 5mm. Šta više napravivši ekran sa fenomenalnom 4K rezolucijom nije dovelo do promene dizajna što je za svaku pohvalu. Ipak treba spakovati negde neophodne komponente koji su u koraku sa najnovijom tehnologijom.

 

Industrijski dizajn i dalje igra igru, čak i nakon dve godine. Na prednjoj strani se nalazi elegantni crni "žleb" koji drži ekran što govori o tome da su se potrudili da naprave ekran koji će fokus dati kvalitetu retine i 5Krezoluciji. Tanak ali ne krhk dizajn pokazuje inzvanredan spoj aluminijuma sa retinom i ostalim komponentama. Pomerajući i podešavajući ugao ekrana neće biti neprijatno iskustvo jer ćete osetiti tu stabilnost koji ekran odnosno all-in-one računar ima.

Sa zadnje strane imate solidan izbor konekcija koji uključuje USB 3.0, Thunderbolt 2, SDHC čitač, izlaz za eksterni zvuk koji podržava optički kabal preko TOSLINK povezivanja i Gigabit internet konekcija. SDHC je malo nepristupačan ali kada se uzme u obzir da je to all-in-one računar onda se ne može mnogo zameriti, mada je to još odavno sažvakano i prihvaćeno. 



 

Performanse

Novi iMac pruža očekivano dobre performanse pored toga što je sposoban da izvuče 4K rezoluciju. iMac 5K ide sa 1TB Fusion kao standard za skladištenje podataka koji pruža mnogo bolje rezultate u odnosu na tradicionalne hard diskove. 8 GB RAMa je za početak sasvim pristojna postavka sa 3.5 GHz quad-core Intel i5 procesorom koji se može namestiti da radi na 3.9 GHz (overclock). AMD Radeon R9 M290X grafika je zadužena da zadovolji skeptika i objasni da je ovo mašina koja ostavlja bez reči. 

Slobodno možemo reći da iMac 5K lagano može da podrži preradu 4K video materijala bez ikakvih poteškoća. Igrice na njemu rade  fluidno.Testa radi instaliran je i proban Civilization V na maksimalnoj mogućoj rezoluciji (3200x1800 sa HiDPI modom), iskustvo je predivno. Bez kočenja, seckanja, pikselizacije, jednostavno odlično radi. 



Prerada fotografija preko Adobe Photoshop CC aplikacije je prava poslastica, sa brzim i stabilnim performansama primenjuje razne filtere i efekte. Takođe možete direktno sa kamere prerađivati RAW datoteke bez poteškoća.

Ekran

Budimo iskreni, ekran je ono što iMac 5K čini posebnim. Svakom kome je bitan ekran ovaj računar je onda najbolja kupovina. Nemojte zaboraviti da sva zabava do nas dolazi preko ekrana! Ako se sećate kako je izgledao prelaz sa Mac laptopa na Retina MacBook Pro onda Vam je jasno zašto je iMac 5K toliko bitan odnosno zašto će svi ljubitelji dobrih ekrana kupiti ovaj računar.



Slika je toliko jasna da kad bi na ikonicama postojao pravi tekst, zbog visoke rezolucije tekst bi mogao da se pročita. Međutim najbolje merilo i doživljaj daju filmovi u 4K rezoluciji. Uz dobro bioskopsko ozvučenje odnosno suround sistem, filmovi su prava senzacija na ovakvom ekranu.

Zaključak

Lako je zaključiti da je Apple napravio all-in-one računar koji je idealan za kreativce i profesionalce, a pogotovo za one koji su fokusirani na dizajn. Treba spomenuti i to da je kompanija Apple stvorila "budućnost" i spakovala ga u aluminijumski okvir za osobe koje imaju dubok dzep odnosno za ljude koji ga mogu sebi priuštiti. Sigurno da postoje mnogo računara koji mogu pružiti i jače performanse ali ovaj sklad koji iMac 5K poseduje savršeno leži 95% korisnika računara.