Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Izašao je novi Android One telefon: Nokia 7.1! [Karkteristike i Cena]

Izašao je novi Android One telefon: Nokia 7.1! [Karkteristike i Cena]

Nokia 7.1 je novi Android One telefon sjajnih karakteristika i pristojne cene!

Do pre samo jednu deceniju je važilo da su gotovo svi uređaji loši koji potiču iz Kine. Sigurni smo da sada tako ne mislite. Zar ne? To govorimo jer Xiaomi, Huawei i HMD Global kompanije dolaze upravo iz kine a nude neke izuzetne telefone kada je reč o kvalitetu, inovaciji, ali i njihovoj ceni.

 



Kada smo saznali da će se Nokia vratiti na tržište, svi smo bili uvereni da to neće biti pametan potez i da neće potrajati. Ipak je Nokia bila ogromna kompanija i, u to vreme, najveći i najuticajniji proizvođač mobilnih telefona. Brz i siguran pad takvog giganta je za sve bio ogroman šok! Sve prosto izdešavalo u roku od jedne godine.

Nakon uzdizanja HTC, Samsung i Apple proizvoda, niko nije mogao ni da nasluti da će Nokia ponovo pronaću svoje mesto u svertu pametnih telefona. Pa makar ono bilo ne toliko značajno.

Zahvaljujući HMD Global kompaniji koja se bavi proizvodnjim pametnih telefona, Nokia je našla put do svojih kupaca, ali u nešto drugačijoj formi. Prvi Nokia telefone koju su se pojavili nakon što je kompaniju kupio HMD Global su spadali u nižu i srednju klasu. To su telefoni sa Android operativnim sistemom za kupce koji su želeli da dobiju najviše za uložen novac.

Ta filozofija je nastavljena pa tako danas imamo novi Nokia 7.1 telefon, sjajnih karakteristika, kojeg pokreće čisti Android operativni sistem, bez nekon brendiranog korisničkog izgleda. Naravno, to je omogućeno zahvaljujući Google-ovom Android One programu o kojem možete pročitati na priloženom linku:

>> Android One - Sve što treba da znate! <<

Dizajn

Novi Nokia 7.1 telefon spada u viši deo srednje klase što, sasvim logično, garantuje vrlo dobru izradu i dizajn. Ako bolje pogledamo Nokia 7.1 telefon, on ima staklenu zadnju površinu koja odaje premium utisak. Naravno, u “sendviču” te zadnje staklene površine i ekrana je aluminijumski ram, oštro brušen na ivicama kako bi se istakla hromirana linija radi dekoracije.



Ekran

Nažalost mnogih, Nokia 7.1 dolazi sa ekranom koji ima zarez tj. notch. Doduše, taj notch nije preveli, ali svakako je tu. Smeta… Ekran je PureDisplay” tipa, dijagonale 5.84 inča, formata 19:9. Prostire se skoro do samih ivica prednje površiine. Rezolucija ovog ekrana je FullHD tj. 2280*1080 piksela. Ekran je u mogućnosti da konvertuje sliku iz SD-a u HDR. Kako HMD Global tvrdi, novi PureDisplay ekran Nokia 7.1 telefona će biti dovoljno osvetljen te korišćenje pri jakoj sunčevoj svetlosti neće biti problem.

Karakteristike

Iako se ne radi u uređaju sa najmoćnijim i najnovijim komponentama, Nokia 7.1 je svakako vrlo moćna mašina srednje klase. Pokreće ga Snapdragon 636 čipset uz 3 GB / 4 GB RAM-a. Interna memorija varira u zavisnosti od modela, ali eto, početna varijanta je sa 32 GB. Naravno, inernu memoriju uvek možete proširiti putem MicroSD karticu.



Baterija je kapaciteta 3060 mAh, što je u odnosu na ostale telefone sa ovom dijagonalom ekrana, malo slabašnija. No, po svemu sudeći, ova baterija bi trebalo da obezbedi jedan dan korišćenja telefona. Zahvaljujući sistemu brzog punjenja, 30 minuta je dovoljno kako bi se telefon napunio do 50%. A tu je i novi USB Tip C konektor.

Čipset: Qualcomm Snapdragon 636.



Prednja kamera:

- Primarna 12 MPx, sa f/1.8 otvorom blende.

- Sekundarna 5 MPx.

Zadnja kamera: 8 MPx sa  f/2.0 otvorom blende.

RAM: 3 GB/ 4 GB.

Interna memorija: 32 GB / 64GB.

MicroSD: Da, do 400GB.

Dijagonala ekrana: 5.84 inches.

Rezolucija: 2280 x 1080.

Povezivost: Bluetooth 5.0, NFC, headphone jack.

Baterija: 3,060mAh.

Dimenzije: 149.7 x 71.18 x 7.99 mm.

Težina: 160 grama.

Operativni sistem: Android 8.1 Oreo.

Kamera

HMD Global je u saradnji sa Zeiss kompanijom za Nokia 7.1 model obezbedio kvalitetnu optiku. Samim tim, na poleđini borave dva senzora:

- Primarni od 12 MPx, sa f/1.8 otvorom blende,

- Sekundarni od 5 MPx koji je najviše namenjen za kreiranje fotografija sa zamagljenom pozadinom.

Kada je reč o prednjoj, selfie kameri, Nokia 7.1 raspolaže sa senzorom rezolucije 8 MPx čiji je otvor blende f/2.0. Iako sa prednje strane boravi samo jedna kamera, Nokia 7.1 putem softvera može da napravi fotografije u portrait režimu (sa zamagljenom pozadinom).

Dostupnost

Nokia 7.1 dolazi po ceni od 350$ i moći će da se poruči u svetlo plavoj ili srebrnoj boji. Isporučivanje telefona će biti započeto od 28. oktobra, dok se rezervacija tj. poručivanje može obaviti putem Amazon, Bestbuy ili B&H platformi.