Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kodak je izbacio nov, izuzetno čudan ali fotografski sposoban telefon: Ektra!

Kodak je izbacio nov, izuzetno čudan ali fotografski sposoban telefon: Ektra!

Kodak nastavlja sa svojom praksom izrade čudnih telefona. Ovaj put imamo prilike da se upoznamo sa modelom Ektra koji veoma podseća na amaterski, point&shot digitalni fotoaparat. No, Kodak tvrdi da Ektra ima slične performanse kao iPhone 7 i Pixel, telefoni kada je kamera u pitanju.

Kodak pokušava da izazove “vau” efekat kod osoba koji obožavaju fotografisanje, kreiranjem novog pametnog telefona čija je inspiracija pri izradi kvalitetna i moćna Ektra fotoaparat iz 1940 godine.



Ektra je drugi po redu telefon Kodak kompanije. Prvi je bio Kodak IM5 koji nije imao za cilj da oduševi sve oni koji vole da fotkaju. Čini nam se da je Kodak tim modelom samo hteo da napravi prvi korak i ujedno ispita reakcije tržišta. Više o tom telefonu možete pročitati na priloženom linku:

>> Kodak je predstavio svoj prvi pametni telefon! <<

Ovaj put, Kodak sa Ektra modelom konačno ide u smeru koji je očekivan i pre svega svojevrstan za kompaniju ovog karaktera. Kodak je rešio da za Ketra telefon spoji dizajn prosečnog, današnjeg pametnog telefona i dizajn tradicionalnog fotoaparata. Dno Ektra telefona je, tradicionalno za fotoaparate, zaobljeno sa ispupčenjem za bolji stisak i položaj ruke. Takođe, pozadina telefona je sačinjena od kože, a tu je i posvećeni taster za okidanje.

Najupečatljiviji detalj dizajna je zadnja kamera koja je uokvirena metalnim prstenom. A kada smo već kod kamere, ona ima ima f/2.0 otvor blende i rezoluciju od 21 MPx. U pitanju je kombinacija Sony’s IMX230 senzora sa sočivima veličine 26.5 mm. Kamera ima optičku stabilizaciju slike i sposobna je da kreira 4K video snimke.



Ispod kožne haube se nalazi Helio X20 čipset koji podrazumeva desetojezgarni procesor. Naravno, tu su i 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije koja je proširiva putem MicroSD kartice.Sa prednje strane telefona se nalazi ekran dijagonale 5 inča, 1080p rezolucije i kamera od 13 MPx. Sve pomenuto napaja baterija od 3000 mAh.

Uređaj konkretno izrađuje “Bullitt” koji je inače radio telefone za brendove kao što su CAT ili JCB. Pokreće ga poprilično netaknuti Android 6.0 Marshmallow operativni sistem, ali sa par preinstaliranih aplikacija kap što su Adobe Lightroom, Snapseed, VSCO i Prisma. Kao poseban dodatak dolazi Kodak-ova “Prints” aplikacija koja će korisnicima ovog telefona omogućiti štampanje fizičkih fotografija i kreiranje “photo book-a”.

Biće zanimljivo kako će se Kodak-ov novi telefon snaći na tržištu budući da već postoje nekoliko telefona koja imaju vrhunske kamere: iPhone 7 i Pixel.