Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Nezvanični LineageOS 15.1 se pojavio za Android GO uređaje!

Nezvanični LineageOS 15.1 se pojavio za Android GO uređaje!

Ovo je prvi Custom ROM za Android GO ueđaje! Nije to sjajno?

Android GO je optizovana verzija Android 8 Oreo platforme koju je Google lansirao za veoma slabe uređaje, a pogotovo one koji ne barataju sa mnogo RAM-a. Ako bismo vam rekli da telefon sa 512 RAM-a može da pokrene Android Oreo, da li biste nam verovali? Pa… Verovatno ne! 


Bilo kako bilo, postoje mnogo slabi telefoni koji su osveženi od strane Google-a jednom optimizovanom i ne tako zahtevnom Android GO platformom i Android Go aplikacijama. Međutim, ovo “optimizovano” ustvari znači osiromašeno! Mnogo funkcija i opcija u Android GO platformi nedostaje. Jednostavno se gubi to bogato korisničko iskustvo koje se inače stiče kod standardnih Android 8 Oreo uređaja.

Jedan programer, tačnije phhusson, koji je član XDAdevelopers foruma smatra da to ne mora da bude baš tako. On je rešio da napravi CustomROM za Android Go uređaje koji je baziran na LineageOS-u i koliko, toliko, nadomesti neke “nedostatke”.  



Android GO uređaji su bazirani na Android 8.1 Oreo operativnom sistemu što u suštini znači da su deo projekta “Treble”. A ako ste čitali naš članak o ovom projektu, onda znate da na takvim uređajima možete “flešovati” GSI. Prosto rečeno, jedan CustomROM se može flešovati na više različitih uređaja, a u našem slučaju Android GO uređaje.

Da objasnimo… Svi Android GO uređaji koriste 32-bitne ARM procesore i imaju mnogo malo interne memorije. Ni jedan od GSI ROM-ova koji su napravljeni za standardne Android 8 Oreo uređaje neće raditi na Android GO uređajima. Phusson je rešio da to promeni i napravio sledeće: Iskoristio je izvorni kod LineageOS 15.1 ROM-a i prepakovao Android GO optimizacije u jedan Custom ROM koji podrazumevano dolazi sa svim Android Go aplikacijama. Taj novi, prilagođeni LineageOS 15.1 Custom ROM je za 32-bitne ARM uređaje.

Šta to u suštini znači za korisnike Android GO uređaja? Jednostavno je… Znači Android GO operativni sistem, koji radi onako kako bi trebalo da radi, uz sve pogodnosti i prednosti LineageOS-a. Naravno, neke od tih LineageOS funkcija u jednom momentu mogu “pući” tj. prestati sa radom, ali to je sasvim normalno usled nedostatka RAM-a.

I dobro, ko može instalirati ovaj LineageOS 15.1? Apsolutno svi koji imaju Android 8 Oreo uređaj koji je “Project Treble” komaptabilan. Ukoliko niste sigurni da li vaš telefon kompatabilan sa projektom Treble, na priloženom linku imate članak koji će vam pomoći da saznate:

>> Kako proveriti da li vaš telefon podržava Project Treble i neprimetne nadogradnje! <<

A ako se na kraju ispostavi da vaš telefon može da koristi ovaj LineageOS 15.1, onda na ovom LINKU možete da ga preuzmete, a na priloženom linku možete da pogledate kako da ga instalirate:

>> Kako instalirati LineageOS 15.1 na Android GO uređaijam <<

*Napomena

Ukoliko u komentarima ovog teksta budemo imali dovoljno zahteva da napravimo uputstvo za instaliranje na srpskom jeziku, to ćemo i uraditi.