Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je perfektno okrugli telefon! Ne, sačekajte, ovo je pametni džepni sat!

Ovo je perfektno okrugli telefon! Ne, sačekajte, ovo je pametni džepni sat!

Proteklih nedelju dana smo dosta pisali o raznim uređajima koji su se pojavili na MWC 2015 konferenciji ali da li ste slutili da se baš na toj konferenciji upravo pojavio pametni džep sat?

Cele nedelje govorimo o uređajima koji su praktično napravljeni od metala i stakla i čini nam se da nismo spominjali ništa što na sebi ima drvene elemente. Monohm je predstavio prvi džepni pametni sat koji je napravljen u kombinaciji staklo-drvo. Ovo je možda najunikatniji prouzvod koji se pojavio na MWC 2015. Znamo da nije neka nova tehnologija u pitanju ali je svakako jedinstven način da se ponovo popularizuju džepni satovi.

Kako navodi osnivač Monohm-a, džepni pametni sat “Runcible” je namenjen svrsi koja će nas odvojiti od telefona i proširiti nam vidike. To je jedan plemenit cilj Monohm-a, uzimajući u obzir činjenicu koja govori da mi danas ogromno vreme provodimo gledajući u svoj pametni telefon. Do duše, danas postoje dosta nosvih uređaja koji imaju sličnu namenu. Ako ništa drugo ti nosivi uređaji su napravljeni pre svega da ne moramo sve da činimo na pametnom telefonu.



Okrugli uređaj je tako napravljen da ravna površina koja čini ekran na jedan stilizovan način počinje da se zaobljuje sa sadnje strane gde finalizira dizajn koji je jako prijatan i zgodan za korišćenje. Jedan od prototipa koji je predstavljen na MWC-u 2015 je imao drvenu zadnju masku koja ovaj uređaj čini poprilično "premium". Odaje takav utisak kao da u ruci držite uređaj visoke klase. Runcible će za krajnje korisnike nuditi veliki izbor zadnjih maska, pa će kupac moći da izabere između: bakarne, mesingovane, plastične i drvene u više dezena

Ovaj urećaj će pokretati Firefox OS, a kako stvari stoje Monohm će maksimalno iskoristiti Firefox platformu kako bi isporučio što više funkcija, opcija i mogućnosti ovog džepnog sata za koji smo čuli da će moći i da poziva. Za početak interesanto je to da će kamera, koja je pozicionirana na zadnjoj strani sata, moći da pravi okrugle fotke. Korisnici će moći da rotiraju sat oko svoje ose kako bi zumirali ili fokusirali dok fotografišu ili prave video zapise. Na ovaj način će se maksimalno iskoristiti oblik uređaja i ugrađeni senzori. Naravno ekran koji će sadržati biće osetljiv na dodir i imaće upečatljiv kvalitet.

Monohm takođe radi na tome da napravi dodatke koji bi se povezivali putem USB priključka koji radi u oba smera (eng. reversible USB). Ti dodaci bi lako mogli da budu lančići ili nešto slično tome koji bi doprineli tome da se osećaj džepnog sata kompletira.



Da se razumemo, ovde se radi o uređaju iz “niše” za kojim potreba nije ogromna, i to Monohm odlično zna. Neće biti lako da se ovaj proizvod probije i obezbedi sebi sigurnu poziciju na tržištu, pogotovu kada se cena uzme u obzir za koju se pretpostavlja da će biti samo malo niža od cene vodećih telefona u slobodnoj prodaji. Ali u vremenu gde caruju Kickstarter i Indiegogo programi postoji nešto zanimljivo o kompaniji koja pravi male uređaje koji ne zavise od reakcije mase. Monohm ima viziju budućnosti koja je zasnovana na prošlosti.