Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je tablet napravljen za sve zatvorenike u S.A.D.!

Ovo je tablet napravljen za sve zatvorenike u S.A.D.!

I zatvorenici imaju pravo na to da se iskupe za svoje grešeke, barem neki. Zašto ih onda za to vreme ne bismo omogućili da se edukuju i prate dešavanja izvan rešetaka? Evo kakav je tablet napravo JPay za njih.

Privatni servis zadužen koji vrši doradu, JPay, je prošle nedelje predstavio JP5Mini tablet. Radi se o uređaju specijalno napravljen za nekih 2 miliona američkih zatvorenika koji služe kaznu za svoja zlodela u preko 34 država širom Amerike.

 



Trenutno se koristi preko 60.000 JP4 tablet računara u tim zatvorima, tako da je prethodna generacija i dalje u upotrebi. Najveće unapređenje sledeće generacije je to što JP5Mini može da se poveže na WiFi.

Naime, dizajn i nije toliko strašan kada se uzme u obzir koje su se sve mere predostrožnosti uzmiale u obzir pri dizajniranju. Pokreće ga Android i za cenu od 70$ dobija se uređaj dijagonale svega 4.3 inča koji ima 32 GB interne memorije. Pomoću ovog tableta, zatvorenici su u mogućnosti da koriste pristojnu bazu multimedijalnog sadržaja kao što je muzika, video zapisi, fotografije i sličo. Takođe, oni će moći da koriste video pozivanje, email itd…

Da razjasnimo, zatvorenici neće baš moći da se prijave na Spotfy i da preslušavaju sve što zažele. Muzika kojoj oni imaju pristup je cenzurisana radi eliminisanja sadržaja koji podstiče nasilje i slično. Kako Ryan Shapiro CEO JPay kompanije navodi, sve je odrađeno u skladu sa zahtevima zatvora koji poručuje ove tablet računare.

Nije lako napraviti uređaj poput ovog koji će se prodavati u zatvorima. Potrebno je preduzeti ogromne mere sigurnosti, a da se pritom ne naruši sama smisao uređaja. A da ne govorimo o zakonskim regulativama. Čini nam se da je JPay uspeo u tome.

Svi tablet računari su napravljeni od čiste, polukarbonat (providne) plastike, kako bi se osiguralo to šta se zapravo unosi u zatvor” Shapiro je naveo i dodao da “JP5Mini ide sa sigurnim bootloader-om kako instalacija bilo kog drugog operativnog sistema ne bi bila moguća. To će garantovati da zatvorenici ni u kakvom smislu neće manipulisati sa trenutnim sistemom tableta”.



U 2012 godini Bloomberg je oslovio JPay kompaniju kao “Apple namenjen za sve zatvore S.A.D.” JPay se zapravo i postavio kao Apple gde je svojim tablet uređajima nametnuo poprilično visoku cenu za ono što se dobija. Dosta žalbi od strane zatvorenika je uloženo na taj račun i na to što JPay tablet računari nemaju druge jezike osim engleskog.

Sve u svemu nije lako napraviti tablet koji će zadovoljiti i vlast i zakon i zatvorenike. Mi smatramo da je ovo odličan korak ka tome da se zatvorenici koliko, toliko, edukuju i uključe u dešavanja koja se odvijaju izvan rešetaka.