Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo su novi Huawei P20 i Huawei P20 Pro sa tri zadnje kamere!

Ovo su novi Huawei P20 i Huawei P20 Pro sa tri zadnje kamere!

Huawei je predstavio svoje nove vodeće telefone Huawei P20 i P20 Pro! Izgleda da Huawei zna da "smiska" ono što je dobro!

Huawei je već mesecima u centru pažnje, što zbog njihove situacije sa vladom S.A.D. ali i zbog novog vodećeg telefona kompanije koji su dugo najvljivali. Bilo kako bilo, Huawei je predstavio telefon koji bez sumnje pravi razliku: Huawei P20 i Huawei P20 PRo!

 



Novi Huawei P20 telefoni poseduju takav dizajn čiju filzofiju već deli nekoliko drugih kompanija. Primera radi, HTC je sa svojim U Play telefonima po prvi put predstavio staklen dizajn koji podrazumeva jednistven izgled i promenljive nijanse zahvaljujući višeslojnom staklu koje prelama svetlo. Nešto slično je uradila i Sony kompanija, a sada im se pridružuje i Huawei.

Kod novih Huawei P20 modela, zadnja staklena površina menja boju u zavisnosti od toga pod kojim uglom ga gledate. Boje blago prelivaju iz jedne u drugu što neverovatno podseća na “duga” efekat. No, Huawei to naziva “Twilight”, a boje koje se prelivaju su ljubičasta prema plavo,j pa prema zelenoj… Ne gubite nadu ukoliko vam se ovo ne dopada jer će Huawei lansirati P20 modele i u jednobojim izdanjima, crnoj, roze i zlatnoj...

Naravno, prelazak sa metalne izrade na zadnju staklenu površinu ne donosi samo prelep dizajn, već i gomilu otisaka prstiju koji taj dizajn može načiniti ne tako primamljivim.

Vidimo i to da Huawei želi da isprati trendove pa sa prednje strane P20 modela imamo ekrane koji se protežnu do samih ivica telefona, ali ostavljajući prostor za čitač otiska prstiju koji služi taster za početni ekran, slušalicu i prednju kameru.

Međutim, prednja kamera i slušalica su ipak smešteni u takozvanom “Notch”-u koji nije toliko izražen kao što jeste na iPhone X modelu. Čemu taj “zarez”, nije nam u celosti jasno, ali vidimo po celokupnom dizajnu P20 telefona da Huawei želi da dodvori Apple korisnicima čiji džep nije toliko dubok kao što bi trebao biti za iPhone X telefon. Uglavnom, oba Huawei P20 telefona imaju opciju da “isključe” taj zarez tako što će se sve aplikacije prikazivati kao na svakom drguom telefonu. To nekako samo potvrđuje besmislenost zarezanog ekrana…



Ono što je za svaku pohvalu je zadržavanje čitača otiska prstiju sa prednje strane budući da se radi o telefonu koji ima vrlo prostran ekran koji ne ostavlja mnogo prostora sa prednje strane. Huawei P20 Pro model dolazi sa IP67 sertifikatom koji mu garantuje otpornost na vodu i prašinu, dok manji, P20 model ipak dolazi sa IP53 sertifikatom što omogućava samo kratak kontakt sa vodom, ništa više od toga…

Ako pogledate karakteristike Huawei P20 telefona, sigurni smo da ćete pomisliti kako ste ih već videli negde! Kako vam je sve nekako poznato. I niste mnogo pogrešili. Huawei P20 telefoni dele vrlo slične karakteristike sa Huawei Mate 10 telefonom, pogotovo kada je reč i čipsetu, odnosno o Kirin-u modela 970.



Naime, Huawei P20 model dolazi sa 4 GB RAM-a, dok veći, P20 Pro model dolazi sa 6 GB RAM-a. Oba modela inicijalno dolaze sa internom memorijom kapaciteta 128 GB, a biće i verzija sa većom internom memorijom.

Vidimo da je Huawei prilično ponosan na to što je u okviru svojih novih vodećih telefona implementirao bežični Hi-Fi audio sistem (skr. HWA). I pitanju je nova tehnologija koja pokušava da se probije na tržište pametnih telefona. Budući da je sve to novo i da ne postoji mnogo uređaja koji podržavaju ovu vrstu tehnologije, Huawei je u saradnji sa drugim kompanijama obećao da će pospešiti proizvodnju, ovoj tehnologiji, kompatabilnih uređaja. Samim tim, 3.5 mm audio izlaz je otišao u istoriju kada su u pitanju vodeći telefoni Huawei kompanije.



Što se ekrana tiče, postoji razlika između onog koji je na P20 modelu i onog koji je na P20 Pro. Huawei P20 poseduje RGBW LCD ekran, dijagonale 5.8 inča, rezolucije 2244*1080 piksela, dok Huawei P20 Pro raspolaže sa OLED ekranom, dijagonale 6.1 inča, rezolucije 2240*1080 piksela.

Ako u obzir uzmemo do sada pomenute razlike, ali i one koje ćemo tek pomenuti, za Huawei P20 i P20 Pro možemo reći da su iz iste linije, ali da su i dosta drugačiji. Korisni će ovaj put stvarno imati izbor između dva različita telefona iste linije.

Za jedan telefon koji je tanak svega 7.65 mm, baterija kapaciteta 3400 mAh je prilično velika, složićete se sa nama. Za po cenu 0.15 mm, kada je reč o “struku” Huawei P20 Pro modela, dobija se čak 500 mAh više što je odlično! Dakle, Huawei P20 Pro ima bateriju 4000 mAh, a i dalje ostaje tanak sa merama kao što su 7.8 mm.

Sa prednje strane telefona imamo već pomenuti čitač otiska prstiju koji ima nekoliko dodatnih uloga. On se pre svega koristi kao taster za vraćanje na početni ekran, ali i kao panel sa gesturama za korak unazad i za pregled nedavno korišćenih aplikacija.

Sve što smo do sada napisali je sjajno, to je bez sumnje, ali Huawei ne želi da to bude njihov fokus, barem kada je reč o P20 Pro modelu. Čini nam se da je Huawei baš ponosan na “Pro” model jer on sa svoje zadnje strane ima čak tri kamere! Dobro ste pročitali. Tri kamere!

Jedna kamera Huawei P20 Pro modela, ona na vrhu, ima RGB senzor, rezolucije 40 MPx, sa otvorom blende od f/1.8 i Lecia sočivima tj. objektivom. Odmah ispod je druga kamera, rezolucije 20 MPx, monohromatskog senzora sa otvorom blende f/1.6. Na dnu se nalazi i treća, telephoto kamera čiji senzor ima rezoluciju od 8 MPx i otvor blende od f/2.5. Ta telephoto kamera omogućava 3x optički zum! Osim ti kamere, Huawei P20 Pro model ima i lasere koji su zaduženi za što brži autofokus, kao i senzor za merenje temperature boje.

Huawei P20 model ima drugačiju postavku kamera te se na poleđini mogu primetiti dve kamere. Primarna koristi RGB senzor, rezolucije 12 MPx, sa f/1.8 otvorom blende, dok sekundarna koristi monohromatski senzor, rezolucije 20 MPx, sa f/1.6 otvorom blende. Naravno, obe kamere su delo Leica kompanije. Tu je i naravno i senzor koji može da izmeri temperaturu boje od 1000 do 10000 kelvina.

Zanimljivo je to da oba Huawei P20 telefona ne poseduju kamere sa optičkom stabilizacijom slike, ako izuzmemo telephoto kameru na P20 Pro modelu. Razlog tome je Google-ova “AIS” tehnologija koju je Huawei rešio da primeni na svojim novim vodećim telefonima. U pitanju je stabilizacija slike na bazi veštačke inteligencije. Koliko je ona efikasna ostaje nam da vidimo u nekom od testa koji ćemo uraditi prvom prilikom.

Ono što znamo jeste da Huawei najviše koristi veštačku inteligenciju za fotografiju ili video, ne toliko na ličnog asistenta ili prepoznavanje lica kao što to rade drugi. Njihova ideja je da se AI iskoristi kao dodatna alatka za što bolje fotografije načinjene njihovim telefonima. U praksti to ustvari znači da će AI lakše da prepozna ono što vi pokušavate da fotografišete i prilagodi parametre što je bolje moguće.

Naravno, Huawei se nije odrekao mogućnosti da iskoristi AI kako bi prepoznavanje lica bilo što brže i efikasnije. Shodno tome, Huawei P20 otključava telefon za 0.5 sekundi brže putem skeniranja lica.

Kao što vidite, Huawei P20 i P20 Pro telefoni su inzvaredni! Pored toga što imaju vrhunske performanse, sjajne zadnje kamere, inovativan ekran, formata 18.7:9, oni koriste AI u praktične svrhe!

Sve u svemu, nema sumnje da Huawei želi da njihovi P20 telefoni budu vaš izbor pre svega zbog njihovih sposobnosti po pitanju kamera. A ako njima ne verujete da su napravili telefon sa fantastičnim kamerama, onda biste mogli DxOMark kompaniji koja na brutalan način testira sve kamere, pa i one pametnih telefona. Oni izjavili da Huawei ima trenutno najbolju kameru, bolju i od Galaxy S9 Plus telefona.