Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Pametni dron Lily će vas oduševiti! (VIDEO)

Pametni dron Lily će vas oduševiti! (VIDEO)

Ovo nije obični dron! Ovo je letelica koja ima fenomenalnu kameru sa brojim inovativnim mogućnostima! 

U današnje vreme industrija pametnih dronova je praktično i nepostojeća. Tačnije, dronovi nam uopšte nisu nepoznati uređaji, mnogo puta smo ih videli, čak i u neprijatnim izdanjima kada se na međunarodnoj utakmici Srbija - Albanija pojavio dron sa provokatnom zastavom. Osim toga što dronovi lete i mogu poslužiti kao igračka, oni su u mogućnosti da ponesu nešto ili da snimaju.

Imajući u vidu da su klasični dronovi već kreirali svoje tržište onda slobodno možemo reći da ta industrija cveta. Međutim da li ste čuli da postoji pametni dron? Nedavno smo spazili jedan startup projekat koji podrazumeva dron bez pilota sa neverovatnim sposobnostima uzletanja i sletanja. Radi se o dronu Lily.



>> Galaxy Note 4 je napravio impresivan 4K panoramski snimak leteći sa dronom! <<

Dron Lily su kreirali studenti informatike Antoine Balaresque i Henry Bradlow. Vodeći se idejom da svi danas vole da imaju snimak ili fotografiju u svim segmentima i okolnostima života, rešili su da naprave nešto što će svima to i obezbediti, bez selfi štapa ili osobe koja će fotografisati.

>> Ovo je najjeziviji selfi štap ikada! <<

>> Selfi ili Belfie, za šta ste vi? <<

>> Pogledajte proizvod koji će vam uveliko olakšati korišćenje pametnih telefona! <<



Oni su napravili dron koji sadrži neke pametne funkcije i mogućnosti. Pre svega najviše nam se dopada to što Lily dron prati i snima željenu osobu koja je u pokretu i to bez ikakvog pilota odnosno ručnog navođena. Dron Lily to postiže uz pomoć GPS sistema praćenja i tako gde god da se osoba koja ima GPS Lily prsten kreće, dron će biti uz njega i snimati ga.

Tracking Device

Da sve bude još mnogo zanimljivije i korisnije, dron Lily ima nekoliko modova snimanja: snimanje sa boka, snimanje iza subjekta, snimanje ispred subjekta, snimanje oko subjekta i snimanje tokom nadletanja.

Ono možda i najzanimljivije je to što dron Lily ima neverovatnu mogućnost samostabilizacije pri uzletanju. Da bi dron Lily uzleteo dovoljno je samo da ga vinete u nebesa. On će automatski aktivirati propelere i započeti kalibraciju položaja.



lil drone throw gif

Dron Lily je jako sličan nekim GoPro kamerama zato što pored vrhunskih sočiva i karakteristika kamere, Lily je potpuno otporan na vodu, a GPS prsten, odnosno uređaj kojeg prati dron ima svoju futrolu koja ga štiti od vode i oštećenja tokom nekih intezivnijih aktivnosti.

lily water drone throw 2



Što se tiče mogućnosti kamere, verujemo da će svako biti veoma zadovoljan. Kamera je u mogućnosti da snima sa 60 frejmova po sekundi u 1080p rezoluciji ili sa 120 frejmova po sekundi u 720p rezoluciji. Format video zapisa je H.264 codec ili mp4. Dobro je to što kamera ima optičku stabilizaciju slike i fiksirani fokus što garantuje jedan ne previše turbolentan zapis sa širokim fokusom.

Dron ima lithium-ion bateriju čije je vreme punjenja 2 sata, a vreme leta i snimanja 20 minuta u kontiutetu. Kada smo već kod letenja, Lily može postići najvišu tačku od 15 metara iznad glave subjekta koji drži prsten. Najbliža tačka je 1.75 metara. Što se tiče brzine i distance Lily drona od subjekta, mogućnosti su sledeće: minimalna distanca je 1.75 metara, maksimalna distanca je 30 metara. Ako se subjekat ne kreće brže od 40 kilometara na sat, dron Lily će taj tempo moći da isprati.


Naravno, Lily ima svoju aplikaciju koja se može preuzeti sa Google Play prodavnice ili iOS App Store prodavnice radi uređivanja i deljenja sadržaja, kreiranja prilagođenih snimka i fotografija, kao i menjanja postavki kamere. Interna memorija Lily drona je 4 GB, međutim na našu radost ona se može proširiti putem microSD kartice.

Kao što i sami možete pretpostaviti radi se o jednom veoma uzbudljivom uređaju odnosno leteleci koja može da napravi holivudske snimke. Sve je napravljeno sa dosta krosnih mogućnosti ali ipak postoji nešto što bi mgolo da se unapredi. Prva stvar je vreme letenja i snimanja. Druga je mogućnost izbegavanja objekta u toku letenja. Zamislite koje nezgode se mogu desiti ako zalutate negde u šumu ili ako ste u gradu pa uletite negde gde ima previše kablova i bandera. Nije da uređaj nema hardverskih predispozicija da se takva unapređenja postignu, očekujemo da će se i to rešiti sledećom verzijom, a verujemo da će ova zaživeti.

Senzori koje Lily poseduje su:

  • Akcelometar
  • Kompas
  • Magnometar
  • GPS
  • Barometar
  • Prednja kamera
  • Bočna kamera
  • Žiroskop

Cena drona je 519$ sa svim troškovima dostave a za sada se može samo rezervisati.

Pogledajte video koji prikazuje rad samog Lily drona: