Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Predstavljanjem Huawei MateBook tableta na MWC 2016, kineska kompanija je zabrinula Apple i Microsoft!

Predstavljanjem Huawei MateBook tableta na MWC 2016, kineska kompanija je zabrinula Apple i Microsoft!

WMC 2016 se završio bez predstavljanja telefona kineskog proizvođača Huawei. Šuškalo se da bi ove godine Huawei na ovaj skup mogao da izađe sa novim Huawei P9 telefonom ali umesto njega predstavljen je Huawei MateBook tablet računar sa Windows 10 operativnim sistemom. 

Ovaj tablet računar će biti direktna konkurencija Apple-ovom iPad Pro uređaju ili Microsoft-ovom Surface Pro u 2016. godini. Jedna stvar će, koja česta biva karakteristična za ovog kineskog proizvođača, promeniti pozicije ova tri međusobna konkurenta, a to je cena.

Huawei MateBook, koji je najavljen za mart, će koštati oko 750€, za varijantu od 128 GB interne memorije. Za iPad Pro sa istim kapacitetom interne memorije bi svaki kupac morao da odvoji oko 220€ više. No, da li će se Huawei MateBook izboriti sa čvrstom konkurencijom pogledajte u daljem tekstu.



Kao i svi skoriji Huawei proizvodi, MateBook je veoma atraktivan i odlično izrađen tablet računar. Poput Apple kompanije, Huawei je za svoj MateBook napravio nekoliko gedžeta koji će dodatno unaprediti efikasnost tablet računara i samim tim podići korisničko iskustvo na jedan veoma visok nivo. Budući da se radi o Windows 10 uređaju, MateBook će pratiti gedžeti kao što su tastatura sa futrolom, stanište (eng. dock) i olovka (eng. stylus).

Ekran od 12 inča MateBook tablet računara ima rezoluciju od 2160*1440 sa gustinom piksela od 216 po inču. To znači da će Windows 10 i sve ostalo na MateBook ekranu izgledati predivno. Prikaz je veoma oštar sa puno detalja, odlično saturisanim bojama i jakim pozadinskim osvetljenjem.

Ne moramo uopšte ni da spominjemo to da MateBook izgleda fantastično. To i sami vidite. Mi ćemo samo istaći neke zanimljivosti vezano za dizajn. Naime, MateBook je u potpunosti napravljen od metala. Njegov struk je debljine svega 6.9 mm, a težak je samo 640 grama što ga čini lakšim i od iPad Pro i najnovijeg Surface uređaja.

MateBook je dostupan u crnoj i sivoj boji što kupcima ostavlja mogućnost izbora. Tastatura se prodaje posebno i ona će verovatno koštati oko 120€. Tastatura se putem magneta povezuje sa MateBook tabletom što je ujedno i konektor za komunikaciju. Tastatura je skoro standardnih razmera i ukjučuje panel osetljiv na dodir (eng. trackpad). Naravno, sve to prati zaštita tj. kožna futrola koja sve fino pakuje i štiti. Futrola služi kao podupirač, da se prosto izrazimo, u situacijama kada korisnik želi da njegov MateBook bude adekvatno postavljen prema njemu.



Nekako nam se čini da je futrola MateBook tableta bolja od one koju imaju iPad Pro i Surface, te zbog načina kako štiti uređaj, te zbog toga kako ona svojom kožnom estetikom upotpunjava dizajn uređaja.

Dok su se Apple i Microsoft poprilično namučili kada su pravili tastature za svoje vodeće tablet računare, u nameri da sve funkcioniše odlično, Huawei nije uspao da ih isprati po tom pitanju jer panel osteljiv na dodir nije dovoljno funkcionalan i precizan. Stanište odlično radi, tastatura takođe, ali trackpad nekako ne može da odoli potrebama.



Naravno, još nismo testirali novi MateBook, trudićemo se da ga dobijemo na test, ali prema iskustvu bojnih novinara koji su imali priliku da ga na kratko probaju, trackpad nije baš najbolji. Ono što bismo mi voleli da proverimo je to kako se tastatura snalazi. Iako nas raduje što su gotovo svi tasteri zasebno prisutni, bojimo se da su oni nagurani i da će biti problema prilikom kucanja. I to ćemo proveriti prvom prilikom gde ćemo vas izveštavati o tome.

MatePen je pravi naziv za olovku koja ide uz MateBook i ona će se takođe zasebno prodavati po ceni od 50€. Vrh ove olovke ima visinu osetljivosti do 2.048 nivoa što uverljivo simulira klasičnu olovku. MatePen takođe ima i bacač lasera koji može poslužiti prilikom prezentacija. U slučaju da niste shvatili to šta cilja Huawei sa svojim gedžetima za MateBook, ukratko ćemo vam reći. Ovi gedžeti su primarno namenjeni biznis korisnicma, više nego klasičnim tj. prosečnim korisnicima.



RAM ovog tableta može biti podignut sve do 8 GB, a interna memorija sve do 512 GB SSD-a. Baterija mu je kapaciteta 4.430 mAh, a unutar metalnog kućišta pleni Intel M procesor, šeste generacije. Procesor može biti I5 ili I7, u zavisnosti od modela. Što se staništa tiče, tu se nalaze konektori tipa USB-A, USB-C, MicroUSB, LAN, a kao deo staništa dolazi i eksterna baterija. Kao što vidite na priloženoj fotografiji, stanište takođe dolazi sa kožnom futrolom ali zasebnom: za sebe i MatePen olovku.