Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Probali smo upravo lansirani Huawei Mate 20 Pro! (VIDEO) [Karakteristike i Cena]

Probali smo upravo lansirani Huawei Mate 20 Pro! (VIDEO) [Karakteristike i Cena]

Pogledajte eksluzivne snimke Huawei Mate 20 Pro telefona koje smo napravili dok smo se družili sa njim. Ovo su naši prvi utisci kada je reč o novom flagship-u kompanije Huawei.

Zahvaljujući Huawei organizaciji, redakcija portala PametniTelefoni.rs je imala prilike da pre svih proba nadolazeći Huawei Mate 20 Pro - telefon o kojem svi pričaju!

 



Imali smo dovoljno vremena da provedemo sa njim kako bi stekli neki prvi dojam o kakvom se uređaju radi i šta je to što ga čini posebnim. Pa počnimo redom…

Dizajn

Huawei je ovaj put rešio da “zaokruži” stvar novim dizajnom koji podrazumeva mnogo više zaobljenja i oblih ivica. Ako pogledamo Huawei Mate 20 pro sa prednje ili zadnje strane, videćemo da su te dve površine na samim bokovima zaobljene prema tankom metalnom ramu.

*Huawei Mate 20 Pro telefon dizajnom neodoljivo podseća na Galaxy S9+

Naravno, zadnja površina telefona je staklena, sa novim “Hyper Optical Pattern” dizajnom koji podrazumeva mikroskopski sitne čestice, prugasto primenjene, kako bi se sprečilo lepljenje otiska i klizanje telefona. Raduje nas to što Huawei razmišlja o tome, ali nama na prvi pogled nije delovalo da se otisci manje lepe. No, to ćemo bolje proceniti jednom kada ga uporedimo sa nekim drugim “magnetom za otiske”.



Huawei voli da se pohvali time da je Mate 20 Pro veoma promišljeno dizajniran. Oni ističu kako se mislilo o svakom detalju pa i o tome gde će boraviti zadnje 3 kamere i LED blic. Samim tim, Huawei Mate 20 Pro ima postavku kamera koja je simetrično pozicionirana u gornjem, središnjem delu zadnje površine - praktično preko “kičme” telefona.

Oni dodaju i to da su obline kamera, crno ležište svih zadnjih kamerna i sami ćoškovi telefona idealno simetrični. Istina, ako dobro pogledamo, primetićemo da ima smisla i da su ta zaobljenja paralelna tj. skladna.

Sa prednje strane Huawei Mate 20 Pro telefona možemo primetiti moderan ekran koji se prostire do samih rubova telefona, ako izuzmemo zarez tj. zub sa gornje strane. Mi svakako nismo ljubitelji ovog trenda, ali moramo priznati da taj zarez nije predubok. Pogledajte samo Pixel 3 ili Pixel 3 XL i sve će vam biti jasno.



No, kada već govorimo o tom zarezu, dobro je reći da on udomljava prednju, selfie kameru, senzore i slušalicu koja ima dve uloge: da pored toga što služi kao slušalica, bude i zvučnik visokih tonova. Ok, ali gde je onda drugi zvučnik budući da se na dnu telefona nalazi USB Tip C konektor, kao i fioka za SIM karticu? Pogađajte dva puta!

Pa naravno da nećete pogoditi jer do sada niko nije pokušao da implementira sekundarni zvučnik u sam USB Tip C konektor. To je vrlo domišljato sa Huawei strane, ali je pitanje koliko će to zapravo biti praktično. No, saznaćemo i to u nadolazećem detaljnom testu.



Sigurni smo da ste do sada već primetili da na poleđini telefona ne boravi čitač otiska prstiju. Razlog tome je što se on nalazi u samom ekranu tj. ispod njega. Budući da Mate 20 Pro koristi AMOLED ekran, tehnički je izvodljivo implementirati sam čitač unutar njega te Huawei nije propustio priliku da svoj Mate 20 Pro obogati tom najnovijom tehnologijom. Registrovali smo jedan prst i probali kako radi taj čitač smešten unutar ekrana i možemo vam reći da smo zadovoljni. Nije naravno spektakularno brz kao konvencionalni čitač otiska prstiju, ali to je sasvim očekivano. Bitno da je pouzdan i precizan.

I za kraj je dobro spomenuti da Huawei Mate 20 Pro ima IP68 sertifikat što mu garantuje otpornost na prašinu i vodu, na dubini od jednog metra u vremenskom periodu do 30 minuta.

Ekran

Super je to što novi Mate 20 Pro ima kvalitetan AMOLED ekran koji pored vrhunskih boja omogućava implementaciju čitača otiska prstiju ispod njega i zaobljenje na bokovima. Budući da se on prostire do samih rubova telefona, ceo taj utisak pri korišćenju Huawei Mate 20 Pro telefona je impresivan i izuzetno premium. Nažalost, zaobljenje ekrana na bokovima nije propraćeno softverskim rešenjima kao što je to slučaj kod pojedinih Samsung i Sony telefona.

No, Huawei Mate 20 Pro ima, verujte nam, sjajan ekran, dijagonale 6.3 inča, 2K+ rezolucije (1440*3120). Ovo “+” je zato što je ekran Mate 20 Pro telefona formata “19.5:9”. Kompanija Huawei ima svoju terminologiju za ekran koji koristi Mate 20 Pro, a to je “FullView”. Čini nam se i da sami možete zaključiti zašto.

Inače, ekran Huawei Mate 20 Pro telefona je HDR10 kompatabilan i ima 480 gustinu piksela (ppi - piksel per inch). Što se zaštite tiče, preko ekrana se nalazi Corning Gorilla Glas staklo, pete generacije.

Karakteristike

Do sada su najbolji telefoni bili uglavnom oni sa Snapdragon 845 čipsetom. To će se upravo promeniti jer Huawei Mate 20 Pro dolazi sa najnovijim Kirin 980 čipsetom koji je izrađen na 7nm arhitekturi koja podrazumeva više tranzistora tj. bolje performanse i dužu bateriju.

Kirin 980 sadrži 8 jezgra od kojih dva rade na najvišoj frekvenciji, 2.6 GHz, i koji su namenjeni za one najzahtevnije zadatke. Tu su i dva jezgra, takta 1.9 GHz, koja su zadužena za neke malo slabije zadatke. I na kraju, tu su četiri ekonomična jezgra koja su tu za one svakodnevne, ne tako zahtevne zadatke. Upravo ta četri jezgra, takta 1.8 GHz, će doprineti bateriji da traje duže.

Početna verzija Huawei Mate 20 Pro telefona dolazi sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Mate 20 Pro će imati hibridni slot za NanoSD karticu. U pitanju je nova generacija eksterne memorije.

Huawei je istakao da je unapredio povezivost Mate 20 Pro telefona tako što je povećao protok WiFi i 4G modula. Istina, nije u pitanju 5G uređaj, ali je zato izuzetno blizu toj kategoriji. Recimo da je Mate 20 Pro telefon zapravo “4.5G” uređaj. Takođe, Bluetooth 5.0 i NFC su deo celog tog paketa koji čine povezivost Mate 20 Pro telefona ažurnim i u skladu sa standardima današnjih premium telefona.

Jedan od značajnijih inoviteta koji Mate 20 Pro donosi je “Reverse Wireless Charging”, odnosno “obrnuto bežično punjenje”. To znači da Huawei Mate 20 Pro može da puni bilo koji drugi telefon koji podržava bežično punjenje! Ako u obzir uzmemo masivnu bateriju od 4200 mAh, to će svakako biti sjajan i pretpostavljamo, često korišćen dodatak.

Tu je naravno i novi 15W bežični punjač koji će se pojaviti na tržište kad i sam Huawei 20 Pro telefon. A kada već govorimo o punjenju, dodaćemo i to da Huawei Mate 20 Pro u kutiji dolazi sa brzim punjačem od 40W koji može za 30 minuta da napuni telefon do 70%. Huawei tu tehnologiju naziva “SuperCharge”.

Kamera

Svakako da su kamere izuzetno bitna kategorija za Huawei i njihove verne korisnike. Shodno tome, i ovaj put imamo saradnju sa Leica kompanijom koja je rezultirala sjajnom zadnjom postavkom kamera.

Za razliku od prošlogodišnjeg Mate 10 Pro telefona, Mate 20 Pro dolazi sa tri zadnja senzora:

- Primarni senzor je rezolucije 40 MPx, sa standardnim objektivom i mogućnošću da se naprave ultra-micro fotografije. Samim tim, 2.5 CM je sada maksimalni raspon između subjekta koji se fotografiše i zadnje kamere telefona.

- Sekundarni senzor je rezolucije 20 MPx, sa ultra-wide objektivom koji ima ugao vidljivosti od 107°.

- Treći senzor je rezolucije 8 MPx, sa optičkim zumom koji može približiti subjekat koji fotografišete do 3x, bez gubitka kvaliteta fotografije. Ova kamera je bolje znana kao “telephoto” kamera.

Prilikom isprobavanja prednjih i zadnjih kamera smo zaključili da su opcije u kamera aplikaciji malo drugačije organizovane. To će u početku zbuniti korisnike. No, automatski režim je izvanredan! Fotografije su kristalno oštre, pune detalja i sa pravilno saturisanim bojama. Impresivno je to koliko brzo kamera kalibriše ekspoziciju tako da ona gotovo uvek bude idealna.

*Fotografija načinjena zadnjim kamerama, u portrait režimu - kropovana, ali bez dodatnog uređivanja

Isto tako, portret režim je sjajan. Fotografije načinjene u portret režimu, zadnjim kamerama, su idealno procesuirane te je subjekat uvek perfektno u fokusu, dok je sve ostalo zamagljeno.

Prednja, selfie kamera je rezolucije 24 MPx i bez obzira što je usamljena, fotografisanje u portrait režimu je moguće. Fotografije koje smo okinuli dok smo isprobavali Huawei Mate 20 Pro telefon su prilično kvalitetne kada se u obzir uzme tematsko osvetljenje na samom događaju. Uostalom, prilažemo vam link ka primer fotografijama, u višoj rezoluciji, pa procenite sami:

>> Fotografije i snimci načinjeni kamerama Huawei Mate 20 Pro telefona <<

*Fotografija načinjena prednjom, selfie kamerom u standardnom režimu.

Softwer

Huawei Mate 20 Pro pokreće Android 9 Pie, direktno iz kutije, presvučen najnovijim EMUI 9 korisničkim izgledom. Huawei je mnogo toga promenio kod EMUI 9 jer smatra da previše opcija može zbuniti korisnike. Shodno tome, novi Mate 20 Pro dolazi sa EMUI 9 korisničkim izgledom koji ima 10% manje kategorija tj. opcija i funkcija.

Sa druge strane, Huawei Mate 20 Pro je orijentisan oko veštačke inteligencije. Bukvalno je svaki aspekt telefona AI podržan, uključujući kamere, performanse telefona i sl. Nažalost, nismo imali dovoljno vremena kako bismo vam priložili konkretne primere, ali ćemo zato napraviti jedan poseban video o tome kako je AI unapredio Huawei Mate 20 Pro jednom kada telefon dobijemo na test.

Huawei donosi novitet i po pitanju softwera pa tako ovaj put imamo najnoviji “Wireless PC” režim koji omogućava Huawei Mate 20 Pro telefonu da se bežično poveže sa monitorom ili TV-om kako bi radio kao Windows računar. Zanimljivo je to da telefon može potpuno nezavisno da se koristi kada je povezan na monitor ili TV i dok služi kao PC.

Probali smo taj “Wireless PC” režim i možemo vam reći da smo oduševljeni! Istina, postoji blago kašnjenje, ali to neće biti poblem za one koji treba da naprave određen dokument, da pregledaju poštu ili sačine novu. Potrebno je i to dodatno testirati pa tek onda reći sa sigurnošću, ali nekako imamo utisak da pregled multimedijskog sadržaja o tom režimu nije baš najbolje iskustvo.

Dostupnost

Huawei Mate 20 Pro će biti dostupan u Srbiji od [DATUM JOŠ NIJE POZNAT], po ceni od 1050€. Na naše tržište je već stigao Huawei Mate 20 Lite, a stići će nam i Mate 20 Pro. Standardan Mate 20 model ipak neće biti zvanično dostupan kod nas.

Huawei Mate 20 Pro će moći na tržište biti dostupan u tri boje:

- Midnight Blue

- Black

- Twighlight