Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Programeri sada mogu da zatraže 6-mesečno odlaganje Google-ovog zahteva za obračun Play-a!

Programeri sada mogu da zatraže 6-mesečno odlaganje Google-ovog zahteva za obračun Play-a!

Google je objavio odlaganje plaćanja provizije za Google Play Billing Library za 6 meseci programerima koji ranije nisu morali da koriste ovu uslugu.

Google Play prodavnica, kao i većina drugih prodavnica aplikacija, uzima deo prihoda koji programer zaradi od kupovina u aplikaciji ako se Google Play Billing Library koristi za obradu tih plaćanja. Provizija nekada je bila 30% za sve programere koji koriste ovu mogućnost, ali je nedavno smanjena na 15% za prvih milion dolara prihoda ostvarenih svake godine. Nije svaka aplikacija u Play prodavnici obavezna da koristi Google Play Billing Library, ali počev od 30. septembra 2021. neke aplikacije koje su prethodno bile izuzete od zahteva biće primorane da to učine. Tj. tada stupa na snagu promena smernica koja ovo zahteva. Programerima ostaje da iskoriste šestomesečno produženje koje je Google upravo najavio.

 



Još u septembru prošle godine, Google je pružio određenu „jasnost“ u svojoj politici plaćanja. Play prodavnica je uvek zahtevala da aplikacije koriste Google Play Billing Library kad god aplikacija prodaje digitalnu robu koja se u potpunosti troši u aplikaciji. Međutim, Google kaže da su „čuli povratne informacije da bi [njihov] jezik smernica mogao biti jasniji u pogledu toga za koje vrste transakcija je potrebna upotreba sistema naplate Google Play-a“, pa su ažurirali svoje smernice plaćanja i postavili 30. septembar 2021. kao datum za kada će aplikacije morati da se usklade sa ažuriranim smernicama. Iako Google nije bio vrlo precizan na koje će aplikacije uticati ažurirane smernice plaćanja - navodeći samo da će to uticati na deo programera sa aplikacijama na Play-u. Nedavna tužba koju je podnelo 36 američkih država navodi da će ova promena smernica prisiliti aplikacije striming platformi za muziku i video  da se predaju Google-ovom platnom sistemu.

Naravno, Google-ov blog ne spominje ovu tužbu, već citira „učinke globalne pandemije ... što otežava programerima da vrše tehnička ažuriranja u vezi sa politikom plaćanja“. Bez obzira na stvarni razlog koji stoji iza ove najave, programeri na čije će aplikacije uticati ažurirane smernice plaćanja uskoro mogu zatražiti produženje od 6 meseci pre nego što moraju da koriste Google Play Billing Library. 

Počevši od 22. jula, programeri mogu da se prijave za produženje putem Google Centra za pomoć, ostavljajući im rok do 31. marta 2022. godine da se usklade sa ažuriranim smernicama. Kada nove smernice stupe na snagu, programeri mogu da odluče da primene ili Play Billing Librari verziju 3.0 ili noviju 4.0, iako će Google zahtevati integraciju prvog za samo nekoliko meseci.

>> Understanding Google Play's Payments policy - Play Console Help <<