Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Punjač koji puni bateriju za svega dva minuta! (VIDEO)

Punjač koji puni bateriju za svega dva minuta! (VIDEO)

Ekipa BBC-ja imala je ekskluzivan uvid u najnoviji model ultrabrzog punjača baterija, koji može napuniti bateriju pametnog telefona za manje od dva minuta. Novi punjač je proizvod izraelske "StartUp" firme "StoreDot".

Prototip punjača predstavljen je prošle godine kada je bio dosta deblji od pametnog telefona, ali je sada na CES 2015 konferenciji prikazan uređaj koji je mnogo manji, a bateriju na "Samsung Galaxy S5" napunio je za manje od dva minuta.

Izvršni direktor kompanije StoreDot, Doron Majersdorf, pokazao je ekipi britanskog javnog servisa kako punjač funkcioniše. Prema njegovim rečima, za sve je zaslužan drugačiji pristup problemu, odnosno pravljenju baterija. Nije se išlo, kako kaže, na povećanje kapaciteta, već na promenu unutarnje strukture koja omogućuje brže punjenje. Treba napomenuti da se prilikom toga žrtvuje sam kapacitet baterije koja može izdržati pet sati nakon punjenja. Međutim, ako se ima u vidu brzina punjenja, onda neće biti ni problem to uraditi dva, tri puta dnevno.



"Potpuno smo promijenili cilj. Svi su hteli što veći kapacitet, a niko nije razmišljao o tome da ponudi manje energije, ali da se ona brže vraća ", kaže Majersdorf. Ipak, baterija koju nudi izraelska firma je skuplja od uobičajene, pa će telefon sa njom koštati oko 50 dolara više. Majersdorf je vrlo optimističan jer je ostalo još prostora za unapređivanje, a baterija sa novom arhitekturom može se upotrebiti i u drugim uređajima, poput automobila.

"Stordot" planira do 2017. godine razvije baterije koje će imati isti kapacitet kao i litijum jonske. U čitav projekat uloženo je 48,5 miliona dolara, a 10 miliona je donirao Roman Abramovič.