Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Samsung je predstavio Galaxy S8 i S8 Plus telefone! Evo sve o njima! [Karakteristike i cena]

Samsung je predstavio Galaxy S8 i S8 Plus telefone! Evo sve o njima! [Karakteristike i cena]

Samsung je juče, 29. marta, 2017. godine, u New York gradu, predstavio svoje nove vodeće telefone Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus. Pročitajte o kakvim se to telefonima radi...

Prethodnih par nedelja, na internetu smo imali prilike da vidimo bezbroj procurelih fotografija i informacija o Galaxy S8 i S8 Plus telefonima. Glasinama je došao kraj jer su oni 29. marta zvanično predstavljeni. Mi ćemo danas pričati o njima i istaći sve što smo uspeli da saznamo.

 



Nova dva Galaxy S8 telefona, koji se rezlikuju samo po dijagonali ekrana i kapacitetu baterije, dolaze sa pre svega drugačijim dizajnom. Odmah se vidi da je Samsung veliki deo svoje pažnje posvetio ekranu. Shodno tome, model Galaxy S8 ima zakrivljen ekran, dijagonale 5.8 inča, dok Galaxy S8 Plus poseduje nešto veći ekran, takođe zakrivljen, dijagonale 6.2 inča, čiji je format slike 18.5:9.

Što se baterija tiče, Galaxy S8 raspolaže sa pakovanjem od 3000 mAh, a Galaxy S8 Plus sa 3500 mAh. Možemo primetiti da kapacitet baterija novih Galaxy S8 teleofna nije podignut u odnosu na kapacitet baterija Galaxy S7 telefona. Samsung tvrdi da će baterije Galaxy S8 telefona pružiti duži vek trajanja jer je 10 nm procesor, čiji su tranzistori daleko tanji od jedne vlasi čoveka, znatno efikasniji i troši manje energije.

Inače, novi Galaxy S8 telefoni koriste Snapdragon 835 ili Exynos 8895 čipset, u zavisnosti od tržišta na koje se oni plasiraju. Uz pomenute čipsete dolazi i 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije koja je proširiva putem MicroSD kartice.

Drago nam je da vidimo da Galaxy S8 telefoni i ovaj put dolaze sa IP67 sertifikatom koji podrazumeva otpornost na vodu i prašinu. Tu je i mogućnost bežičnog punjenja, kao i novi USB Tip C konektor.




Kada je reč o kamerama, one hardverski nisu unapređene u odnosu na one koje obitavaju na Galaxy S7 telefonima. Jedino što je izmenjeno je novi ISP senzor. No, procesuiranje fotografije jeste unapređeno na Galaxy S8 telefonima, barem tako Samsung tvrdi, pa tako zadnja kamera od 12 MPx može da napravi odlične fotografije. Više o kamerama Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus telefona pročitajte na priloženom linku:

>> Sve o kamerama Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus telefona <<

Ako pogledamo oba telefona, i Galaxy S8, i Galaxy S8 Plus, njihov dizajn je identičan. No, bez problema možemo reći da je dizajn novih Galaxy S8 telefona sličan dizajnu Galaxy S7 i S6 linija… Vidimo da se zadnja i prednja površina telefona na bokovima praktično stapa, a jedino što ih razdvaja je metalni ram koji nije previše debeo, pogotovo na bokovima. Naravno, unapređenja po pitanju dizajna se pre svega ogledaju u sitnim promenama pri luku zakrivljenja, kao i u onim promenama koje su očigledne, a to je ekran koji praktično da nema prazan prostor oko sebe.



A kada već govorimo o ekranima Galaxy S8 telefona, oni imaju novi, filmski format slike, 18.5:9, koji obiluju QHD+ rezolucijom. Samsung je zbog ogromnih ekrana na Galaxy S8 telefonima i zbog nedostatka slobodnog prostora oko njih, uklonio kapacitativne navigacione tastere i podesio da se oni iscrtavaju na ekranu. Dakle, u nedostatku prostora, navigacioni tasteri i čitač otiska prstiju su relocirani na drugu poziciju. Čitač otiska prstuiju se sada kod novih Galaxy S8 telefona nalazi odmah pored kamere što i nije baš zgodna pozicija… Jednostavno nije lako prstom dosegnuti čitač kad telefon držite jednom rukom. No, srećom po one koji ne žele da porotežu prste, tu je skener retine oka sa prednje strane pa je tako svojim licem i pogledom u kameru moguće otključati nove Galaxy S8 telefone.

Dobro je videti da osnovni model novih Galaxy S8 telefona dolazi sa 64 GB interne memorije. Međutim, 4GB RAM-a nije baš skok u odnosu na Galaxy S7… Međutim, Snapdragon 835 bi trebalo da donese prava unapređenja po pitanju performansi. Ako vas zanimaju detaljne karaktersitike novih Samsung Galaxy S8 telefona, prilažemo vam link gde ih možete pročitati:



>> Samsung Galaxy S8 - karakteristike i cene <<

>> Samsung Galaxy S8+ - karakteristike i cene <<

Kada je operativni sistem u pitanju, nove Galaxy S8 telefone pokreće najnoviji Android 7 Nougat sa Grace korisničkim izgledom preko njega. Ne postoji previše promena u odnosu na verziju Android-a i korisničkog izgleda koji pokreće Galaxy S7. One promene koje se najlakše mogu primetiti se odnose temu ikona, izgled navigacionih tastera koji se iscrtavaju na ekranu, nekoliko ostalih sitnica. Uglavnom, najveća promena je Bixby i mogućnost transformisanja softvera za korišćenje u desktop režimu a.k.a DeX.

Bixby je u suštini digitalni lični asistent koji je tu kako bi nam pomogao na isti način kao i što bi nam Google AI digitalni sasistent pomogao. Razlika je u tome što Bixby funkcioniše i lokalno pa tako možemo da ga upitamo da nam pomogne oko pretrage datoteka koje su smeštene na memoriji telefona ili oko pokretanja određenih aplikacija i slično.

Galaxy Voice je bio propali pokušaj da se Samsung probije i u tom segmentu. Videćemo da li će Bixby uspeti da nas osvoji…

Što se DeX stanice tiče, ona transformiše Galaxy S8 telefone u mini računar, naravno uz monitor, tastaturu i miša. Kada telefon smestite u DeX stanicu, na monitoru će se prikazati Android platforma koja je prilagođena za dekstop okruženje. To znači da će aplikacije i ceo korisnički izgled biti veoma sličan klasičnom dekstop korisničkom izgledu.

Da bi sve bilo još bolje, Samsung je u saradanji sa Microsoft i Adobe kompanijama napravio dogovor da oni naprave svoje aplikacije tako da se mogu koristiti na Galaxy S8 telefonima dok su DeX stanici.

Novi Galaxy S8 telefoni će biti dostupni za rezervaciju početkom sledećeg meseca, a to je za par dana… Uglavnom, isporuka će krenuti od 21 aprila. Na raspolaganju su nekoliko različitih boja: crna, siva i srebrna. Cena Galaxy S8 telefona će biti negde između 720$ i 750$, dok će Galaxy S8 Plus biti negde oko 820$ i 850$.