Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Samsung predstavio nove providne i ogledalo ekrane!

Samsung predstavio nove providne i ogledalo ekrane!

Pogledajte neverovatne providne i ogledalo OLED ekrane, pročitajte nešto više o njima i ne zaboravite da na kraju teksta pročitate kako se oni mogu odraziti na industriju pametnih telefona i tablet računara.

Samsung je nedavno predstavio svoje prve ogledalo i providne OLED ekrane koje će namenski prodavati velikim tržnim centrima i specijalizovanim ekspoziturama. Kompanija će se takođe udružiti sa Intel-om kako bi uspeli da zajedno realizuju “Real Sense” tehnologiju koja omogućava ovim ekranima interakciju sa publikom u realnom vremenu.

Ove ekrane je Samsung predstavio u formi reklamnih bilborda i u formi virtuelne vitrine za nakit, ali planira se da će biti napravljen softver koji će ekranima omogućiti da služe kao virtuelne kabine za isprobavanje garderobe. Tačnije, kupac u nekom butiku bi mogao da uz pomoć ogledalo ekrana pogleda kako će mu stojati neko parče garderobe a da ga i ne obuče.



Intel “Real Sense” se odlično uklapa u ovo tržište. Real Sens platforma podrazumeva seriju 3D kamera i softver koji može da prepozna čoveka, njegovo okruženje i aktivnosti. Nešto slično Kinect tehnologiji koja nam dolazi iz Microsoft-a.

Dakle, “Real Sense” tehnologija može da prepozna gesture, da prati lica, da izmeri razdaljinu osobe sa kojom interaguje i može skenirati objekte koje će kasnije konvertovati u 3D okruženja. Moramo konstantovati da će ova tehnologija promeniti iskustvo kupovine u budućnosti.

Što se tiče samih ekrana, Samsung navodi da je uspeo da dođe do veoma dobrih rezultata sa OLED providnim panelom. Novi OLED providni ekrani, u odnosu na ranije LCD providne ekrane, imaju znatno vividnije boje, veći ugao vidljivosti iako su čak 40% prozirniji nego LCD koji uspeva da postigne svega 10% providnosti.

Što se tiče ogledalo OLED ekrana,  Samsung tvrdi da su oni u mogućnosti da reflektuju više od 75% svetlosti koja sadrži unapređenu skalu boja, kontrast (100,000:1 vs. 4,000:1) i mnogo kraće vreme odaziva u odnosu na LCD (ispod 1ms vs 8ms). Još jedna prednost OLED ekrana je to što oni ne koriste pozadinsko osvetljenje što će rezultirati manje curenja i razvlačenja svetlosti.



Samsung-Display-55-inch-Mirror-OLED_1_4

Jasno je nama da Samsung želi da ove skupocene ekrane prvo gurne u šoping centre i ekspoziture koje su voljne da izdvoje ogroman novac na advertajzing, međutim da li se ova tehnologija uskoro može naći i na pametnim telefoni?

Zašto da ne? Providni telefoni sigurno neće biti baš najlepši ali će sigurno biti unikatni gde će ljudi svakako želeti da ih kupi da bi se razlikovali od drugih koliko god da ih to košta. Sa druge strane ogledalo ekran se može primeniti u mnogobrojnim situacijama. Primera radi na telefon namenjen ženama. To je svima sigurno prvo palo napamet. A da li ste čuli za Jota telefon sa dve ekrana? Jedan LCD, drugi  eInk. Zašto Samsung ne bi recimo pozadinu svoj vodećih telefona, koji će u buduće verovatno biti od stakla, napravio da bude ogledalo OLED ekran? Da u isto vreme služi kao ogledalo, dekorativna površina i potpuno funkcionalan i interaktivan ekran.



Ovo su neke primene ovih ekrana na pametne telefone koje mi predviđamo. Da li će se one obistiniti, to ne znamo ali svakako verujemo u to da će ovi ekrani primeniti u mnogim segmentima naših života. Ne zaboravite da se šuška da će se krajem ove ili početkom sledeće godine pojaviti pametni telefoni ili tableti sa fleksiblinim ekranom:

>> LG i Samsung nam spremaju revoluciju pametnih uređaja! <<

>> Samsung sprema tablet na preklop! Evo kako će izgledati. <<