Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Stigao je novi One UI za Note 10 liniju!

Stigao je novi One UI za Note 10 liniju!

Samsung je objavio novo ažuriranje za Note 10 liniju koje sadrži novi One UI korisnički interfejs. Evo šta donosi novo.

One UI korisnički interfejs je Samsungov prilagođeni Android skin koji je trenutno u drugoj iteraciji, a nedavno je krenuo u treću. One UI 2.5 je najnoviji Samsungov softver koji je debitovao sa Galaxy Note 20 serijom.

 



I dalje se zasniva na Androidu 10, poput One UI 2.0 i One UI 2.1 koji su došli pre njega. Međutim, novo ažuriranje je pozamašno i dolazi sa čitavim nizom novih funkcija. Koje su to funkcije, saznajte u nastavku teksta.

Podrška za bežični DeX

Jedna od najznačajnijih novih karakteristika One UI 2.5 je podrška za bežičmni DeX. Ova funkcija vam omogućava da preslikate ekran telefona na podržani televizor i da ga koristite kao dodirnu tablu za upravljanje televizorom pokretima sa više prstiju. Ovoj funkciji možete pristupiti dodirivanjem ikone Samsung DeX na brzom panelu.

Samsung kaže da bežični režim Dex-a najbolje funkcioniše sa sopstvenim televizorima proizvedenim 2019. ili kasnije. Međutim, možete ga koristiti i sa drugim pametnim televizorima ako podržavaju preslikavanje (eng: Mirroring) telefona.

Da biste kontrolisali ulaze na TV ekranu, možete da prevučete sa tri prsta nagore da biste videli nedavno otvorene aplikacije, da biste se vratili na početni ekran ili da pređete nalevo ili nadesno kako biste se prebacivali između aplikacija.

Dobijate i neke opcije zuma i veličine fonta kako biste omogućili prilagođavanje za različite veličine ekrana



Pametnija Wi-Fi veza

One UI 2.5 sa sobom donosi neke pametne mogućnosti povezivanja. Sada ćete dobijati upozorenja o kvalitetu Wi-Fi veza sa obližnjih Wi-Fi rutera. Informacije će se pojaviti u obliku vrlo brzo, brzo, normalno ili sporo.

Takođe dobijate mogućnost deljenja Wi-Fi lozinki sa obližnjim Galaxy uređajima koji se nalaze na vašoj listi kontakata. Dakle, ako pokušavate da se povežete sa Wi-Fi mrežom, možete da zatražite lozinku od korisnika Galaxy uređaja u blizini koji je već povezan sa njom. Dugme za zahtev za lozinkom pojaviće se na ekranu za unos Wi-Fi lozinke.

Nove funkcije kamere

Po pitanju kamera, ažuriranje One UI 2.5 donosi nekoliko poboljšanja u režimu Pro video. Kada ste u režimu Pro video, u gornjem desnom uglu videćete dugme za brzo snimanje Full HD video zapisa za 30 kadrova u sekundi. Ovo dugme takođe može da se konfiguriše za snimanje 4K video zapisa sa 60 fps. Dobijate i dugme za promenu područja autofokusa iz centra u više fokusiranja.



Pored ovih novih opcija, režim Pro Video takođe vam daje mogućnost kontrole smera mikrofona vašeg pametnog telefona. Možete da pokupite određene zvukove tokom snimanja video zapisa izborom opcija zvuka napred, pozadi ili u svim pravcima. Upareni sa Galaxy Buds-om, slušalice možete koristiti kao profesionalni lavalier mikrofon kako biste umanjili pozadinsku buku i snimili zvuk boljeg kvaliteta.



Sada imate mogućnost snimanja snimaka u širem odnosu 21: 9 u bilo kom video režimu. Video zapisi snimljeni u ovoj razmeri su dizajnirani da popune ceo ekran vašeg telefona, ne ostavljajući crne trake sa strane.

Unapređenje Samsung tastature

Pomoću One UI 2.5 dobijate neka manja poboljšanja matične tastature na vašem Samsung telefonu. Sada u podešavanjima tastature, meni sa tri tačke gore desno, imate novu YouTube opciju. One UI 2.1 nije imao ovu opciju.

Dodirom na novu YouTube prečicu moći ćete brzo da pregledate popularne video zapise, pa čak i da tražite video iz aplikacije u kojoj koristite tastaturu. Dakle, ako s nekim razgovarate, ne morate da napustite tu aplikaciju i otvorite YouTube da biste tražili video. Možete ga jednostavno potražiti sa tastature i deliti u okviru ćaskanja.

Nove opcije u porukama

Podrazumevana Samsung aplikacija za razmenu poruka takođe dobija neke nove trikove zahvaljujući One UI 2.5. Sad možete dodavati, uklanjati i preimenovati kategorije poruka. Tu je i nova funkcija koja vam omogućava slanje SOS poruka o deljenju lokacije svakih 30 minuta tokom 24 sata kontaktu po vašem izboru.

Spisak telefona koji će dobiti One UI 2.5

One UI 2.5 je trenutno dostupan na Samsung Galaxy Note 20 liniji, Galaxy Note 10 liniji, Galaxy S20 seriji i Galaxy Z Flip. Trenutno ažuriranje je približno 1 GB, u zavisnosti od telefona koji koristite. Takođe sadrži neka poboljšanja stabilnosti uređaja, kao i ispravke grešaka. Samsung je najavio da će se One UI 2.5 pokretati na brojne Galaxy uređaje, uključujući neke starije vodeće modele. 

U nastavku možete videti kompletnu listu Samsung telefona koji će dobiti ažuriranje.

  • Čitava serija Galaxy S20

  • Čitava serija Galaxy Note 20

  • Svi Galaxy S10 uređaji, uključujući S10e i S10 Lite

  • Samsung Galaxy S9 i Galaxy S9 Plus

  • Svi Galaxy Note 10 uređaji, uključujući Note 10 Lite i 5G modele

  • Samsung Galaxy Note 9

  • Galaxy Z Flip i Galaxy Z Flip 5G

  • Svi modeli Samsung Galaxy Fold

Nažalost, Samsung nije potvrdio ažuriranje One UI 2.5 ni za jedan od svojih telefona A ili M serije. Međutim, nadogradnja će na kraju možda stići do vrhunskih telefona u tim linijama. Samsung jednostavno nije obećao.

U međuvremenu, Samsung je obećao tri godine Android ažuriranja za nekoliko Galaxy uređaja, uključujući telefone iz pristupačnije A serije. Ova nova politika ažuriranja čini Samsung prilično popularnim.