Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Stigao je prvi telefon sa čitačem otiska prstiju ispod ekrana! (VIDEO)

Stigao je prvi telefon sa čitačem otiska prstiju ispod ekrana! (VIDEO)

Vivo kompanija predstavila telefon sa novim Clear ID FS9500 čitačem otiska prstiju koji će se uskoro naći na tržištu!

Nakon nekoliko godina čekanja, čitač otiska prstiju koji funkcioniše ispod ekrana telefona je konačno tu! Doduše, sve ovo nije nešto potpuno novo za nas jer so Synaptic Clear ID FS9500 govorilo i ranije. Tačnije, mi smo napisali članak o novom čitaču otiska prstiju istog dana kada je on bio predstavljen. 

 



Tada smo imali priliku da vidimo kako on funkcioniše na test uređaju. Danas sa druge strane možemo da ga vidimo na telefonu koji će se uskoro naći u prodaji. Iako je delovalo da će Apple ili Samsung telefoni pre svih ostalih imati čitač otiska prstiju, ispostavilo da će tu čast imati kineski Vivo!

Kompanija Vivo i Synaptic imaju dogogodišnju uspešnu saradnju koju su krunisali upravo premijerom inovativnog čitača na Vivo telefonu. U pitanju je uređaj koji ima ekran dijagonale 6 inča, tipa OLED. Iako telefon još nema svoje ime ili broj modela, on izgleda pričično finaliziran. Prvo će se pojaviti u Aziji, a kasnije i na ostalim tržištima.

Jedna od najzanimljivijih karakteristika ovog Vivo telefona će bez sumnje biti novi Clear ID FS9500 čitač otiska prstiju koji će biti smešten ispod ekrana. To znači da će korisnik moći da dodirom na ekran očita svoj otisak prstiju i tako otključa telefon.

Treba da znate da ovaj čitač može da radi samo u kombinaciji sa ekranima koji su OLED tehnologije. No, verujemo da su OLED ekrani budućnost pametnih telefona tako da to neće predstavljati neki značajan problem.

Inače, pomoću ovog čitača otiska prstiju možete da obavite sve ono što ste mogli i sa ranijim modelima: da otiskom prstiju prođete bilo koju sigurnosnu proveru. Dakle, pored toga što možete otključati telefon, možete da otključate i neku apliakciju, da potvrdite plaćanje i slično.



Istina, on je malo sporiji u odnosu na ranije modele, ali ništa značajno. Treba mu 0.7 sekundi da skenira otisak prstiju i otkljluča telefon. No, treba imati na umu da je ovo prva generacija potpuno drugačijih čitača otiska prstiju i da će sve biti još kvalitetnije i bolje u narednih par godina.

Što se bezbednosti i pouzdanosti čitača tiče, Synaptic nas uverava da je ovaj model prošao celokupan set testova koji uključuju fotografije otiska ili otiske koji su odštampani putem 3D štampača.

Zvuči kao da je Synaptic ušao prilično odgovorno u celu priču sa svojim novim čitačem otiska prstiju. Nama ostaje samo da sačekamo da se novi Clear ID FS9500 čitač otiska prstiju nađe tržištu, kod brojnih uređaja, kako bi mogli da ih testiramo i uverimo se u njihove tvrdnje.