Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Stigli novi iPhone 13 Mini i iPhone 13 telefoni! Evo šta je novo!

Stigli novi iPhone 13 Mini i iPhone 13 telefoni! Evo šta je novo!

Apple je danas lansirao brojne nove uređaje među kojim su iPhone 13 Mini i iPhone 13 modeli. U pitanju su naslednici prethodnih iPhone 12 telefona koji bi trebalo da donesu neka unapređenja. Evo šta je zapravo novo kod iPhone 13 i iPhone 13 Mini telefona. 

Ove godine je fokus bio na unapređenju performansi kamera kod modela koji ne spadaju u “Pro” kategoriju, a to su upravo iPhone 13 Mini i iPhone 13 modeli. Ako pogledamo dizajn, nećemo mnogo razlikovati iPhone 13 od iPhone 12 telefona. Razlike postoje, ali one nisu preterano uočljive.

 



Naime, ključna promena po pitanju dizajna je zarez (eng. notch) na ekranu koji je ovaj put 20% manji nego na iPhone 12 modelima. Sve ostalo je manje više isto. I iPhone 13 telefoni dolaze sa keramičkom zadnjom površinom, uokvirenom metalnim kućištem. Dolaze sa IP68 sertifikatom. Zadnja kamere kod iPhone 13 modela su sada pozicionirane dijagonalno, umesti jedne ispod druge kao kod iPhone 12 modela. Ovo su neke najuočljivije promene po pitanju dizajna.

iPhone 13 modeli raspolažu sa Retina XDR ekranima čije osvetljenje može dosegnuti do 800 nita, što je 28% više nego kod ekrana iPhone 12 modela. Kada se na iPhone 13 telefonima pregleda HDR sadržaj, onda osvetljenje ekrana može u nekim trenucima dostići čak 1200 nita.

Što se boja tiče, iPhone 13 i iPhone 13 Mini modeli će dolaziti u 5 različitih boja: 

- Crna

- Bela

- Crvena



- Plava

- Roze

Nove iPhone 13 telefone će pokretati petonanometarski (5nm) A15 Bionic čip za koji Apple tvrdi da je 50% brži u odnosu na konkurenciju. Radi se i dalje o šestojezgarnom procesoru čija raspodela uloga je sledeća: 4 jezgra sa višim taktom zadužena za naprednije zadatke i 2 jezgra sa nižim taktom koji bi trebalo da budu ekonomičniji i sa manje energije nesmetano obave sve uobičajene zadatke.



Grafički čip koji dolazi uz nove iPhone 13 modele sadrži 4 jezgra, a prema tvrdnji Apple kompanije, on za 30% sposobniji u odnosu na svog prethodnika.

Da li se vama čini da Apple voli sve da istakne u procentima? Bez sumnje je to dobar trik koji često dramatičnije prikaže neku promenu koja u praksi i nije baš takva. No, to sada nije tema.

iPhone 13 i iPhone 13 Mini telefoni će imati novu, primarnu kameru od 12 MPx, sa senzorom čiji će pikseli biti veličine 1.7 mikrona, a otvor blende f/1.6. Ova specifikacija kamere tj. hardverska postavka omogućava 50% više svetla pri okidanju fotografija. Novitet je takođe “sensor-shift” stabilizacija. Ovo smo ranije imali prvi put priliku da vidimo kod iPhone 12 Pro Max telefona. Shodno tome, vidimo da Apple prošlogodišnju tehnologiju koja je rezervisana za skuplje, naprednije modele ove godine uvodi kod povoljnijih modela.

Kada je reč o video zapisima, novi iPhone 13 i iPhone 13 Mini telefoni će dobiti “Cinematic Video” mogućnosti. Ovo je ustvari režim koji vam omogućava da snimate video sa zamagljenom pozadinom.