Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Stiže nam USB Tip C 4.0 konekcija! Evo šta donosi…

Stiže nam USB Tip C 4.0 konekcija! Evo šta donosi…

Evo koje će brzine biti novi USB Tip C 4.0, kada će se pojaviti i sa koliko vati će moći da puni uređaje! 

Kada su se pojavili pametni telefoni, pojavili su se i novi “MicroUSB” konektori. Moramo istaći da je tada prelazak za MiniUSB na MicroUSB bio prilično uzbudljiv potez, ali to je sa sobom donosilo određenu cenu: lako lomljiv i ne tako praktičan konektor.

 



Iako je MicroUSB konektor bio najsitniji od svih, on nije bio praktičan jer je imao posebnu stranu povezivanja. Mislimo na to da niste mogli tek tako da “ubodete” MicroUSB kabel u telefon, već ste uvek nagađali da li je u odgovarajućem položaju. Rezultat toga je neretko uvrnut, ulubljen ili polomljen MicroUSB konektor. Ako se sećate, pisali smo tekst o tome kako popraviti MicroUSB konektore. 

>> Kako popraviti MicroUSB kabel koji se ne drži čvrsto za uređaj? <<

Kod USB Tip C konektora taj problem nestaje jer se on može povezati bez obzira na položaj tj. stranu kabla. Međutim, nije samo taj problem rešen! USB Tip C donosi mnoga unapređenja, pre svega po pitanju performansi. USB Tip C konektor, genracije 3.1, je danas najzastupljeniji kod prenosivih uređaja. Sve o USB Tip C konektoru, njegovoj evoluciji, detaljnim karakteristima i sl. pročitajte na priloženom linku:

>> Šta je USB Tip C ili USB 3.1 konektor? <<

U međuvremenu se pojavio i USB Tip C konektor, generacije 3.2, ali se on može pronaći tek nekoliko uređaja. Ipak, bez obzira na to što se sporije usvaja nova USB Tip C 3.2 tehnologija, na vrata nam kuca USB Tip C 4 konekcija! U pitanju je, hardwerski dobro poznat, konektor koji ovaj put dolazi sa značajno unapređenim performansama. Evo kakav je razvoj konektora bio do sada, barem kada je protok podataka u pitanju:

USB 1.1 | 12 Mbps protok podataka



USB 2.0 | 480 Mbps protok podataka

USB 3.0 | 5 Gbps protok podataka

USB 3.1 | 10 Gbps protok podataka 

USB 3.2 | 20 Gbps protok podataka



USB 4.0 | 40 Gbps protok podataka

Резултат слика за USB 4 is official

USB Tip C, generacije 4.0, dolazi sa duplo bržim protokom od čak 40 Gbps. Za ovakav protok je naravno potreban posebno napravljen USB Tip C kabel i dva kompatabilna uređaja. USB Tip C generacije 4.0 će moći da se poveže sa svim uređajima do sada, uključujući i one sa Thunderbolt konektorima, pa sve do standardnog USB 2.0 konektora.



USB Tip C 4.0 bi trebalo da bude daleko stabilniji pri istovremenom prenosu podataka i prenosu slike u punoj rezoluciji u odnosu na USB Tip C 3.2. Takođe, putem USB Tip C4.0 je moguće “progurati” do 100W za punjenje.

>> Najbolji USB Tip C monitori za telefone! <<

>> Kako dodati USB Tip C konektor na Windows 10 desktop računar? <<

Ovo svuči sjajno, zar ne? Ipak ćemo morati malo da vas razočaramo jer USB Tip C 4.0 neće skorije da se pojavi na tržištu. Mnogi spekulišu da bi do kraja 2020. godine trebalo da imamo uređaje koji će uposliti najnoviju generaciju USB Tip C konektora, ali te tvrdnje nam nekako ne ulivaju poverenje. Naš utisak je da ćemo u široj primeni USB Tip C 4.0 moći da vidimo tek početkom 2023. godine. To govorimo jer prvo treba da se pojave neki vrlo popularni uređaji sa tim konektorom koji će ostatak industrije primorati da ih isprate. A to bi recimomoglo da se dogodi kroz 2-3 godine, odnosno, potrebna su nam po 2-3 Galaxy Note ili Huawei Mate modela sa ovim tipom konektora.