Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sve najbitnije o novom, modularnom LG G5 telefonu!

Sve najbitnije o novom, modularnom LG G5 telefonu!

Da li je LG G5 najveća greška ili najpametniji potez ove kompanije? Pročitajte sve o novom LG G5 telefonu i procenite sami!

Još jedna godina, još jedna MWC konferencija prepuna fantastičnih proizvoda. Raznorazni telefoni, tableti, kamere i slični proizvodi su ove godine premijerno predstavljeni u Barseloni, gde se ova konferencija i odvija. Nije samo Samsung imao prilike da zadivi posetioce MWC-a, već i LG sa svojim novim G5 modelom!

 



LG G5 je možda najambiciozniji model u LG G seriji telefona. Kompanija je definitivno položila sve svoje karte na sigurnost svojih dizajnera i ostatka ekipe. Videćemo da li je to pogrešna odluka ili ne. Nama deluje da je LG kompanija pametno odigrala potez i da će ove promene imati samo pozitivne rezultate.

Prema procurelim fotografijama ovih dana, mnogi su stekli pogrešan utisak o LG G5 telefonu. On je zapravo izuzetno dizajniran i odlično izrađen. Njegova izrada podrazumeva kućište iz jednog komada (eng. unibody), dok je dizajn takav da LG G5 svrstava sa svim ostalim premium telefonima metalne izrade.

Sa zadnje strane LG G5 telefona se ovaj put nalazi samo taster za zaključavanje i otključavanje telefona unutar kog je implementiran čitač otiska prstiju. Tasteri za manipulaciju tona su ovaj put smešteni na levom boku telefona.

Budući da se iznad tastera za zaključavanje telefona nalaze dve kamere umesto jedne, vrlo je moguće da je to razlog zbog čega su tasteri za manipulaciju tona telefona premešteni na bok. Izgleda da LG ipak smatra da bi svi ti tasteri i kamere narušile harizmu dizajna kada bi bili natrpani pozadi.



Bokovi telefona su fino zaobljeni, dok je prednja strana, tačnije staklo koje prekriva ekran, zakrivljena pri vrhu. LG to naziva “3D Arc”.

Postoj i razmak (crni ram) između ekrana i donjeg dela metalnog kućišta, te se to može osetiti prilikom korišćenja.



Ako bolje pogledate zadnju stranu telefona, primetićete da su obe kamere i taster za zaključavanje uređaja, blago istureni. Toliko blago da to prilikom korišćenja sigurno neće smetati. Ako telefon spustite ledjima na ravnu površinu, prilikom kucanja poruka on neće “klackati”.



Taster za uključivanje tj. taster za zaključavanje LG G5 telefona je malo grublji te ga je potrebno malo jače pritisnuti kako bi on “kliknuo”. To u suštini znači da nećete moći da se oslonite na brze i kratke dodire, što je nekako nižerazredno za uređaj ove klase.


U slučaju da ste osoba koja redovno koristi čitač otiska prstiju, koji je između ostalog jako precizan, onda neće morati da se brinete oko grubljeg klika tastera jer jednostavnim dodirom na njega vi ćete probuditi i kasnije otključati telefon. Takođe, tu je i “KnockCode” sistem koji LG već poduže implementira u svoje telefone.

Kada je reč o specijalnostima LG G5 telefona, onda je to svakako njegova modularnost. Dno telefona, ako tako možemo reći, se može raskačiti od ostatka uređaja, što korisnicima pruža mogućnosti da pristupe zamenljivoj bateriji i da zamene dno, tj. modul, nekim drugim koji daje drugačiju ulogu LG G5 telefonu. Za sada, postoje dva dodatna modula: kamera modul i HiFi audio modul.

Da biste uklonili modul, potrebno je čvrsto pritisnuti nazirajuće tastere na dnu bokova telefona, kako bi oni upali i omogućili donjem delu uređaja da se rastavi. Generalno, nećete se mnogo namučiti da rastavite donji deo telefona od gornjeg, ali ćete se sigurno namučiti i mnogo puta preznojiti dok ne naučite da rastavite bateriju od donjeg dela telefona, odnosno modula. Imamo utisak da će ljudi imati problem oko toga i da će se često dešavati negativan ishod, lomljenje, prilikom skidanja baterije.

Sve u svemu, ovo je prvi unibody telefon čija je baterija lako zamenljiva. Takođe, ovo je možda prvi polumodularni telefon koji ima visoke performanse.

Kada je reč o modulima, kao što smo spomenuli, trenutno ih je dva: kamera modul čiji je zvaničan naziv LG Cam Plus i audio HiFi modul čiji je naziv LG HiFi Plus.

LG Cam Plus nudi dodatnih 1.200 mAh baterije uz nekoliko fizičkih kontrola zadnjih kemera. Tu su tasteri za okidanje, za početak video snimanja, kao i točkić za zumiranje. Dodatan kapacitet baterije se krije ispod rukohvata koji LG G5 telefon fizički pretvara u digitalnu kameru. Shodno tome, kada nakačite LG Cam Plus modul, telefon praktično ima 4.000 mAh bateriju, kako bi se obezbedilo duže korišćenje kamere.

LG HiFi Plus modul LG G5 telefonu donosi sve benefite “Bang & Olufsen” sistema za sve one koji žele da uživaju u kvalitetnom zvuku. Modul uključuje 32-bitni DAC i posvećeni 3.5 mm audio izlaz. Preslušavanje muzike nije jedini način da osetite kvalitetniji zvuk ovog modula. Bukvalno svaki ton proizveden na LG G5 telefonu dobija drugu dimenziju, uključujući zvučne efekte, ton igrica, filmova, YouTube sadržaja i slično. Da se razumemo, ovaj modul garantuje HiFi zvuk isključivo putem slušalica.

LG je smanjio veličinu ekrana svog novog vodećeg telefona sa 5.5 inča, koliko je ekran LG G4 telefona imao, na 5.3 inča, koliko LG G5 sada ima. To je zanimljiv izbor kompanije u doba velikih ekrana, no sam kvalitet ekrana je inzvaredan. Naime, IPS LCD ekran LG G5 telefona ima Quad HD rezoluciju sa dobrim uglovima vidljivosti i lepo izraženim bojama.

LG nam je “zadirkivao našu maštu” prošle nedelje sa uvek uključenim ekranom (eng. always on display), tako da nas ne čudi to što su svi oduševljeni time, pogotovu sada kada znamo sve o tome. Radi se o funkciji koja podrazumeva stalno prikazivanje pojedinih informacija na ekranu, bez uslovljavanja na prethodni dodir ili bilo kakvo uključivanje. LG nas uverava da će ta funkcija “pojesti” 0.8% baterije po satu ili 5% dnevno. To je teško poverovati, međutim kada bolje razmislimo, ima logike.

AOD funkcija je aktivna samo kada telefon nije okrenut ekranom prema nekoj površini, recimo stolu, ili kada nije u džepu. Dakle, AOD zapravo velikim delom tokom dana i nije aktivan, stoga i mala potrošnja baterije. Ova funkcija će takođe uštedeti mnogo energije tako što korisnici neće morati da stalno aktiviraju ceo ekran kako bi proverili da li imaju propušten poziv, email, IM, vreme i slično. Kako LG putem raznih istraživanja saznaje, prosečan korisnik 150 puta dnevno uradi navedeno, odnosno uključi ekran kako bi se informisao raznim obaveštenjima ili vremenu.

LG G5 je tek drugi telefon po redu koji pakuje novi Qualcomm Snapdragon 820 čipset, (prvi je LeTV Le Max Pro) koji “sarađuje” sa 4 GB RAM-a. Uh, kakva ekipa!? Prema karakteristikama, ovaj telefon će verovatno biti u samom vrhu benchmark testova. Jedva čekamo da ga testiramo.

Pazite sad ovo: 4 GB RAM-a, Adreno 530 grafički čip, Snapdragon 820 sa 14-bitnim “daul image” i ekonomičnim “hexagon digital signal” procesorima za aplikacije koje su uvek spremne za rad uz Cat 12/13 LTE povezivost za neverovatno brz protok! Da se smrzneš!

Takođe, LG G5 će inicijalno ići sa 32 GB interne memorije koja može biti proširena putem MicroSD kartice. Baterija koju dobijate je pristojnog kapaciteta od 2.800 mAh što je nekako ekvivalentno sa ekranom koji ima. Zahvaljujući sistemu brzog punjenja, treće generacije, korisnici će biti u mogućnosti da napune LG G5 do 85% za svega 35%. Nažalost, bežično punjenje nije dostupno.

Odavno se telefoni ne prave sa kamerama koje imaju vrtoglavo velike senzore, čak preko 16 MPx. To je sada istorija. Ono na čemu se sada radi su što kvalitetniji senzori, sočiva i softverska rešenja pri procesuiranju fotografije. Shodno tome, LG je rešio da bude inovativan ove godine te je na svom novom vodećem telefonu podario dve kamere!

Jedna kamera je sa senzorom rezolucije 16 MPx, normalne širine, dok je druga kamera sa širokougaonim senzorom rezolucije 8 MPx. Ove dve kamere korisnicima pruža brojne mogućnosti, pored one osnovne a to je, mogućnost da naprave širokougaonu (do 135°) ili standardnu fotografiju.

Zanimljivo je to da telefon prilikom zumiranja automatski prebacuje sa širokougaone kamere na klasičnu kameru od 16 MPx. Više o kvalitetu fotografija i mogućnosti kamera ćemo vam govoriti u našem detaljnom testu koji ćemo prvom prilikom uraditi.

Već godinama mnogi kritikuju LG-evo teško presvlačenje Android-a i to što stalno gomilaju nepotrebne opcije. Srećom, to su konačno uvideli pa sada LG G5 dolazi sa potpuno izmenjenim korisničkim izgledom. Loša strana toga je što se to neće svideti svima. Zašto? Pa… Novi LG G5 sada nema fioku sa aplikacijama već se sve aplikacije nalaze na početnim stranicama.

To u suštini nije ništa novo, mnogi proizvođači u Kini imaju uređaje sa sličnim korisničkim izgledom. Kako LG navodi, oni su sproveli još jedno istraživanje koje govori da su korisnici više raspoloženi za jednostavno korisničko iskustvo nego za neko naprednije. Shodno tome, LG je sa svojim G5 modelom započeo novu eru.

LG nije uklonio samo fioku sa aplikacijama. Na LG G5 telefonu su uklonjene brojne funkcije i skraćenice i iz notifikacionog panela. Nove boje su sada u igri, kao i novi stil ikonica. Promene se možda nekom neće toliko dopasti jer LG G5 ne dolazi sa “Daul Window” funkcijom ili onim dodatnim panelom sa skraćenicama u okviru notofikacionog panela. No, to je sve deo reorganizacije za koju se LG nada da će biti uspešna.