Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sve što je predstavljeno na Google I/O 2015 je na ovoj listi! Upoznajte se sa budućnošću!

Sve što je predstavljeno na Google I/O 2015 je na ovoj listi! Upoznajte se sa budućnošću!

Pogledajte koji softverski i hardverski noviteti nam stižu narednih godina, a koji su najavljeni upravo na ovogodišnjoj Google I/O konferenciji.

 

 

 

 



HBO Now za Android uređaje

Na Google I/O konferenciji je najavljeno da će HBO Now uskoro biti nezavisno dostupan za Android uređaje. To znači da niko neće morati da plaća neki drugi servis kako bi koristio HBO Now. Za sada je HBO Now eksluzivno dostupan za iOS a uskoro, krajem leta, će biti dostupan i za Android uređaje.

Googel Play je sada milljardu korisnika težak

Iskorišćena je prilika da se na najvećoj Google konferenciji objavi novi rekord koji je ostvario Google Play servis. Naime, objavljeno je kako sada, najpopularniji Android servis, ima jednu millijardu aktivnih korisnika sa 50 GB preuzetih aplikacija prethodnih 12 meseci. Nekako nam se čini da ovo nije samo hvalisanje već potvrda brzine rasta Google kompanije i Android platforme.

Nova “Family Fun” tj “Family Star” kategorija

Aplikacije u okviru Google Play prodavnice se sada mogu označiti sa “Family Star” oznakom što ih automatski smešta u kategoriju namenjenu za decu. Ta kategorija se naziva “Family Fun” i ima nekoliko podkategorija koje dele aplikacije za decu do pet godina, između šest i osam godina, kao preko devet godina. Naravno, tu su naslovi: zabavno učenje, preporučeno za vas, porodične igre, Disney u fokusu, popularne aplikacije i slično…



Android M

Možda i najočekivanije predstavljanje na Google I/O konferenciji je bio novi Android M operativni sistem za programere (eng. developers preview). Mnogo toga nova verzija Android-a nam donosi. Nešto više o svemu tome pročitajte na priloženim linkovima:

>> Google je zvanično predstavio novi Android M. Već ga danas možete preuzeti! <<

>> Evo kako izgleda Android M na telefonu! (VIDEO) <<



Svih šest novih funkcija koje su predstavljene uz novi Android M su detaljnije opisane u prvom priloženom linku.

USB 3.1 Tip C

Od sada, nove Android verzije će podržavati najnoviju generaciju konektora USB 3.1 Tip C. Nešto više o top konektoru i njegovim prednostima pročitajte na priloženom linku:

>> Android M podržava USB Tip C. Radujete li se tome ili tugujete? <<



Preuređeni Android Wear

Android Wear je dobio neke izmene koje podrazumevaju brojne nove gesture, prepoznavanje smajlija, stalno uključen ekran i preuređeni korisnički izgled.

Internet stvari (eng. Internet of things, IoT)

Google je predstavio dva nova projekta u okviru interneta stvari: Brillo i Weave. Brilo je u suštini operativni sistem, baziran na Android-u, za IoT uređaje. Weave je standard za IoT uređaje preko kog mogu komunicirati između sebe. IoT uređaji će moći da koriste i Brillo i Weave odjednom ili samo jedan od ova dva. Obe platforme će biti pokrenute krajem 2015 godine, ali u početku samo za programere.

Prepoznavanje govora

Google je izneo neke statistike vezano za doasadašnje rezultate glasovne pretrage i naveo kako su uspeli da svedu sve greške sa 23% iz 2013 godine na 8% do 2015 godine, što je zaprepašćujuće nisko.

Revolucija pretrage - Now On Tap

Google je napravio korak napred po pitanju veštačke inteligencije. Što je najbitnije, uspeo je sve to da nam donese na naše pametne telefone ili tablet uređaje i prilagodi ga našim potrebama. Na Google I/O konferenciji smo imali prilike da čujemo šta je nova “Now On Tap” funkcija i kako će nam ona biti od koristi. Nešto više o tome pročitajte na priloženom linku:

>> Šta je “Now On Tap” koji se pojavio na novom Android M operativnom sistemu? <<

Google Slike servis

Pored predstavljanja nove Android M verzije, koji je bio pravio bum, predstavljen je novi, stari, servis Google Slike. Google je ovaj servis, koji je nekada bio integrisan u okviru Google+ aplikacije, redizajnirao, preuredio, osamostalio i omogućio svim korisnicima da ga koriste potpuno besplatno.

Nešto više o novom fantastičnom Google Slike servisu pročitajte na priloženom linku:

>> Nova, fenomenalna Google Slike aplikacija je sad dostupna za preuzimanje! <<

Google mape bez interneta

Na Google I/O konferenciji je najavljeno da će krajem godine Google Maps aplikacija dobiti čvršću “offline” podršku. Kako je rečeno, korišćenje Google mapa, bez interneta će početkom 2015 godine biti moguće ali i sve ostale funkcije koje idu uz tu aplikaciju kao što su korak po korak navigacija, čitanje komentara ostavljenih za neke lokacija ili čak da pretražujete firme u okviru sačuvane mape.

Google CardBoard V2 - Virtuelna realnost

Google je iskoristio priliku i objavio novu, unapređenu verziju CardBiard v2 VR uređaja. Radi se o veoma ekološkom VR uređaju koji je blago promenjen i unapređen, koliko on može biti obzirom da je napravljen od kartona. Sada novi CardBoard v2 podržava telefone do 6 inča, a metalni magnetni taster sa CardBoard v1 je zamenjeno mnogo univerzalnijim tasterom.

Projekat Jacquard

Google je drugog dana konferencije predstavio nekoliko zanimljivih projekata. Jedan od njih je i Jacquard projekat koji podrazumeva oživljavanje tkananih materijala. Nešto više o digitalnim tkananim materijalima pročitajte na priloženom linku:

>> Google je predstavio nov projekat Jacquard. Uskoro će garderoba biti pametna! <<

Projekat Soli - Budućnost na vrhu naših prstiju

Google ATAP tim, koji je zadužen za razvijanje i kreiranje raznih zanimljivih i korisnih stvari, nam je na Google I/O konferenciji predstavio Soli projekat koji je sve oduvao! Soli ima za cilj da vaši prsti postanu jedini korisnički izgled, tačnije navigacioni sistem, koji će vam ikad biti potreban. Nešto više o ovome pročitajte na priloženom linku:

>> Google je predstavio i projekat Soli. Neverovatno parče futurističke tehnologije! <<

Projekat Vault

Google je baš krenuo u pohod na inovitete i futurističke proizvode! Ako, ako... Nama korisnicima je svako unapređenje dobrodošlo, pogotovu ono koje je vezano za sigurnost naše privatnosti. Drugi dan Google I/O konferencije je protekao u znaku raznih projekata koji tek treba da zažive. Jedan novi projekat, među mnogobrojnim predstavljenim, je “Vault”. Potpuno nova MicroSD kartica koja kreira ulta sigurno okruženje koje je čak kompatabilno sa šifrovanim komunikacijama. Nešto više o svemu ovome pročitajte na priloženom linku:

>> Google "Vault" je projekat koji podrazumeva najsigurniju MicroSD karticu! <<