Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Synaptic predstavio čitač otiska prstiju koji će biti ispod ekrana telefona! (VIDEO)

Synaptic predstavio čitač otiska prstiju koji će biti ispod ekrana telefona! (VIDEO)

Početkom 2018. godine će pet vodeća telefona različite kompanije imati čitač otiksa prstiju ispod ekrana, a do kraja godine će ga imati i mnogi drugi. 

Ivice oko ekrana će u budućnosti biti daleko manje ili šta više, neće ih biti! Sve zahvaljujući inovacijama koje su se dogodile u 2017 godini! Jedna od njih je i novi čitač otiska prstiju koji se može smestiti ispod ekrana telefona.

 



Jedna od vodećih kompanija koja se bavi biometrijskom tehnologijom, Synaptic, je objavila svoje novo dostignuće kada je reč o autentikaciji korisnika:

Čitač otiska prstiju koji se može smestiti ispod ekrana telefona.

Novi “Clear ID FS9500” čitač otiska prstiju je zapravo napravljen za telefone koji sa svoje prednje strane ne poseduju dovoljno prostora sem za ekran. U kratkim crtama, za telefone sa ekranima oko kojih ne postoje ivice.

U suštini, Clear ID FS9500 čitač otiska prstiju nudi istu proceduru autentikacije i kao standardni čitači otiska prstiju, samo što on to obavlja koristeći staklenu površinu ekrana. On će moći da prepozna otisak prstiju u raznim vremenskim uslovima, uključujući i one vlažne tj. hladne dane.

Što se sigurnosnih provera tiče, sve tehnologije koje upašljava standardni čitač otiska prstiju, uposliće i ovaj novi, Clear ID FS9500 čitač. Međutim, ono što ga čini različitim od starijih modela, pored toga što se može smestiti ispod ekrana, je to što će moći da se deaktivira ili aktivira.

in display fingerprint demo3

Prošle, 2016. godine smo načuli da će se pojaviti čitači otiska prstiju koji će biti smešteni ispod stakla koje prekriva ekran. Tada je LG praktično demonstrirao tu tehnologiju i najavio da će se potruditi da ih u tekućoj godini uposli na svojim telefonima. To se nije dogodilo.



Godinu dana kasnije, pojavile su se glasine da bi Galaxy Note 8 mogao da dođe sa čitačem otiska prstiju ispod ekrana. Ovaj put se to odnosilo na Synaptic rešenje, ne na LG. Tada se šuškalo kako bi se F9100 model mogao naći ispod ekrana Note 8 telefona. Ispostavilo se da Synaptic sa tim modelom nije bio dovoljno stabilan i pozdan da bi se Samsung za njega odlučio.

Synaptic je ove godine iskoristio priliku da predstavi napredak u svom radu i novinarima demonstrira novi čitač otiska prstiju koji funkcioniše ispod ekran telefona. Nešto malo kasnije, pre par dana, Synaptic je objavio da je uspešno finalizirao razvoj čitača otiska prstiju, model Clear ID FS9500, koji će raditi ispod ekrana telefona, a koji će se uskoro naći na 5 vodećih telefona različitih kompanija. Oni su istakli kako se njihovi novi čitači otiska prstiju već nalaze u fazi masovne proizvodnje i da slobodno možemo očekivati mnoge modele telefona sa čitačem otiska prstiju ispod ekrana u toku 2018. godine.

Резултат слика за Synaptics announces world's first in-display fingerprint sensor



Zanjući koliko je Samsun oprezna kompanija i koliko je tek pooštrila svoje poslovanje nakon masovnog incidenta i neuspeha sa baterijom Galaxy Note 7 telefonom, ne verujemo da će se novi Synaptic čitači otiska prstiju naći na Galaxy S9 modelu. U suštini, ništa nije nemoguće, ali ovo su neke naše pretpostavke sa kojim se mnoge kolege slažu. Pre će se dogoditi da Xiaomi ili Huawei uđe u krug eksperimetnisanja sa Clear ID FS9500 nego Samsung.