Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Xiaomi je lansirao nov telefon sa dve zadnje kamere: Xiaomi Mi 6X!

Xiaomi je lansirao nov telefon sa dve zadnje kamere: Xiaomi Mi 6X!

Xiaomi Mi 6X donosi mnoge promene, iako na prvi pogled to ne deluje tako! Ovo je prvi telefon srednje klase koji dolazi sa USB Tip C konektorom i bez 3.5 audio izlaza... Čak mu je i postavka zadnjim kamera drugačija!

Danas je događaju koji se odvio u Kini pojavio nov Xiaomi telefon koji bi trebalo da bude naslednik modela Mi 5X. Ako se sećate, Xiaomi Mi 5X je u Kini lansiran kao domaća verzija internacionalnog modela Xiaomi A1 koji učestvuje u Google One programu.

 



Xiaomi Mi 6X je telefon srednje klase, nešto malo skuplji od Redmi Note 5 Pro modela. Kućište mu je praktično komad aluminijuma u kojem su spakovane komponente i ekran. Dakle, Xiaomi Mi 6X je ima “unibody” izradu. Plastične linije koje antenama omogućavaju čvrst WiFi i 3G signal su sakrivene na vrhu i dnu zadnje površine. Čitač otiska prstiju je smešten na poleđini telefona zajedno sa dve zadnje kamere. Kamere su raspoređene vertikalno kao što je slučaj kod Xiaomi Redmi Note 5 Pro modela.

Snagu Xiaomi Mi 6X telefonu daje Snapdragon 660 čipset što je u odnosu na Redmi Note 5 Pro napredak. Snapdragon 636 čipset, koji ima Redmi Note 5 Pro, je slabija verzija Snapdragon 660 čipseta koji se sada nalazi na Mi 6X modelu. Tu je i Adreno 512 grafički čip, zajedno sa 4 / 6 GB GB RAM-a i 64 / 128 GB interne memorije koja može biti proširena putem MicroSD kartice.

 

Xiaomi Mi 6X ima IPS LCD ekran, dijagonale 6 inča, FullHD+ rezolucije, formata 18:9. Ovaj put, Xiaomi se odlučuje za malo drugačiju postavku zadnjih kamera. Samim tim, Xiaomi Mi 6X dolazi za dve zadnje kamere od kojih je primarna 12 MPx i koristi Sony IMX486 senzor. Taj senzor ima piksele veličine 1.25μm i dolazi sa f/1.75 otvorom blende. Sekundarna kamera je 20 MPx, a koristi Sony IMX376 snezor sa nešto malo manjom veličinom piksela, 1.0μm. Otvor blende sekundarne kamere je isti kao i na primarnoj, f/1.75.

 



Xiaomi se odlučio za ovu postavku kamera jer navodno pruža bolje performanse u lošim uslovima osvetljenja. Isto tako, ove kamere omogućavaju implementiranje “portrait” režima. Što se prednje kamere tiče, ona je identična sekundarnoj zadnjoj kameri. Dakle, rezolucije je 20 MPx i koristi Sony IMX376 senzor, samo je odvor blende drugačiji: f/2.2.

Xiaomi je izjavio da je sekundarna kamera Mi 6X modela slična kamerama Oppo R15 i OnePlus 5T telefona jer kombinuje 4 piksela u jedan kako bi fotografije bile svetlije i kvalitetnije.

Inače, Xiaomi Mi 6X dolazi sa Bluetooth modulom, pete generacije, sa DualSIM podrškom i USB Tip C konektorom. Naravno, 3.5 mm audio konektor je zapostavljen te je Xiaomi Mi 6X prvi telefon srednje klase koji je “povuka nogu” što se ovog trenda tiče. Takođe, ni NFC tehnologija nije prisutna kod ovog telefona, ali IR senzor nije.



Xiaomi Mi 6X se može otključati pomoću lica i dolazi sa baterijom kapaciteta 3010 mAh. Pokreće ga Android 8.1 Oreo sa MIUI 9.5 preko njega. Naravno, podržava Google-ov Treble projekat. Cena će mu biti negde oko 250$ za model sa 64 GB interne memorije i 4 GB RAM-a, model sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije bi trebalo da košta oko 300$.