Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Xiaomi planira da pravi električne automobile!

Xiaomi planira da pravi električne automobile!

Kineska kompanija Xiaomi Corp planira proizvodnju električnih vozila (EV) koristeći fabriku kompanije Great Wall Motor Co Ltd, što znači da se ova tehnološka kompanija pridružila trci za proizvodnju pametnih automobila.

 

Xiaomi je odbio da komentariše, dok je Great Wall rekao da je u razmeni koju je podneo kasno u petak nije razgovarao o takvom partnerstvu sa Xiaomi.

 



Xiaomi, jedan od najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona, pregovara o korišćenju jedne od fabrika Great Wall-a u Kini za izradu električnih vozila pod sopstvenim brendom, rekli su dvoje ljudi, koji nisu želeli da budu identifikovani jer informacije nisu javne. Xiaomi će svoje EV usmeriti na masovno tržište, u skladu sa širim pozicioniranjem svojih elektroničkih proizvoda.

Great Wall, koji ranije nije nudio usluge proizvodnje drugim kompanijama, pružaće inženjersko savetovanje kako bi ubrzao projekat. Obe kompanije planiraju da objave partnerstvo početkom sledeće nedelje.

Pametna vozila

Plan dolazi u periodu kada Xiaomi nastoji da diverzifikuje svoje prihode od poslovanja sa pametnim telefonima koji čine veći deo njegovog prihoda, ali nose profitne marže tanke kao britva. U sredu je objavljen porast troškova zbog globalne nestašice čipova i izvestio je o kvartalnom prihodu ispod tržišnih procena.

Ovaj potez nagoveštava saradnju proizvođača automobila i tehnoloških firmi na razvoju pametnijih vozila sa tehnologijom poput pametnih kabina i autonomne vožnje.

Kineski pretraživač Baidu Inc rekao je u januaru da planira da pravi EV-ove koristeći auto fabriku u vlasništvu Geeli-a - proizvođača automobila koji teži da ponudi inženjersko savetovanje i proizvodnju po ugovoru.



Reuters je takođe izvestio o odgovarajućim auto ambicijama kompanije Apple Inc i Huawei Technologies Co Ltd. Osnivač i izvršni direktor Xiaomi-ja, Lei Jun, veruje da će stručnost kompanije u proizvodnji hardvera pomoći da se ubrza dizajn i proizvodnja njegovih EV-a.

Xiaomi želi da nađe zrelog proizvođača automobila koji će pružiti infrastrukturu modela, omogućavajući sopstvene prednosti u tehnologiji mobilnog interneta“, rekao je Alan Kang, viši analitičar u LMC Automotive. „Prednosti Xiaomi-a u operativnim sistemima i opremanju kuće takođe donose puno mašte za takvu saradnju u budućnosti.

Pored pametnih telefona, Xiaomi proizvodi desetine uređaja povezanih na internet, uključujući skutere, prečišćivače vazduha i kuvala za pirinač.



Kompanija planira da lansira svoj prvi EV oko 2023. godine. Omogućiće svojim automobilima da se povežu sa drugim uređajima u svom ekosistemu proizvoda.

Great Wall iz Baodinga, najveći kineski proizvođač pikapa, ove godine lansirao je samostalnu marku za električna i pametna vozila. Great Wall takođe gradi fabriku u Kini sa nemačkim BMW AG.

Prošle godine je ovaj proizvođač automobila prodao 1,11 miliona vozila, čemu je pomogla popularnost modela poput pikapa P-serije i Ora EV-a. Trenutno gradi svoju prvu fabriku na Tajlandu.