Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Zvanično lansiran Xiaomi Mi A1 sa čistim Android-om. Odličan telefon!

Zvanično lansiran Xiaomi Mi A1 sa čistim Android-om. Odličan telefon!

Xiaomi je lansirao prvi svoj telefon koji će ići bez MIUI korisničkog izgleda: Xiaomi Mi A1. Prosto rečeno, fantastičan budžetni telefon!

Xiaomi je održao događaj u New Delhi gde je predstavio svnoj novi telefon Xiaomi Mi A1, sa postavkom dveju kamera na poleđini. On je hardverski identičan Xiaomi Mi 5X modelu. Međutim, model Mi A1 spada u potpuno novu seriju telefona koji će po prvi put ići sa čistim Android 7 Nougat operativnim sistemom.  

 



Xiaomi Mi A1 poseduje ekonomični a poprililno snažni Snapdragon 625 čipset, 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Sa prednje strane telefona je LCD ekran dijagonale 5.5 inča, FullHD rezolucije.

Kao što smo spomenuli, telefon na poležini ima dve kamere koje su po kvalitetu slične onim kamerama koje su na poleđini flagship-a Xiaomi Mi 6. Naravno, tu je i dvotonski LED blic, čitač otiska prstiju i odmah ispod štampu koja mnogo govori o telefonu.

Tačnije, ispod čitača otiska prstiju se nalazi natpis “Android One” koji označa jedan sjajan Google-ov projekat o kojem smo više govorili u priloženom tekstu:

>> Uskoro Xiaomi telefoni sa čistim Android-om, bez MIUI korisničkog izgleda! <<



Inače, telefon koristi bateriju kapaciteta 3080 mAh, a umesto MicroUSB konektora, Xiaomi se odlučio za USB Tip C. Čisto Android korisničko iskustvo na Xiaomi telefonima je nešto sasvim novo. Xiaomi ranije nikada nije lansirao telefon bez svog prepoznatvljivog MIUI korisničkog izgleda. Ovaj put su rešili da naprave korak dalje, naravno u saradnji sa Google kompanijom, i lansiraju sjajan budžetni telefon. No, ispostavilo se da će Xioami Mi A1 ipak doći sa jednom MIUI aplikacjom, a to je “Camera” aplikacija.

Obećana je brza nadogradnja na Android 8 Oreo, tačnije do kraja ove godine. No, Xiaomi Mi A1 će uz Pixel i Nexus uređaje biti među prvima koji će dobiti sledeću, Android P verziju operativnog sistema naredne godine.



Xiaomi Mi A1 dolazi u crnoj, zlatnoj i roze boji i koštaće nešto manje od 200$ što je fantastično! Biće zvanično dostupan u 37 zemalja počevši od 12. septembra. Nažalost, Srbija nije na listi zemalja u kojim će ovaj telefon biti zvanično prodavan.