Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

5 mitova za koje mnogi korisnici pametnih telefona veruju da su istiniti!

5 mitova za koje mnogi korisnici pametnih telefona veruju da su istiniti!

Kada budete videli šta je sve mit biće vam mnogo lakše! Bukvalno ćete se rasteretiti nekih navika koje su obično iritantne. Evo koji su to 5 mitova za koje korisnici Android telefona misle da su istiniti...

Postoje mnogi mitovi koji se vezuju za pametne telefone, pogotovu u Android svetu. Oni obično prolaze bez imalo sumnje, a vema je lako shvatiti i zašto. Znate onu praksu kada se jednom nešto sasvim slučajno dogodi pa vrlo lako postane pravilo za ubuduće? E pa vreme je da se sve te nedoumice razjasne i mitovi razbiju!

 



Trebalo bi da koristite samo punjač koji je stigao uz telefon

Kada bi ovo bilo tačno, ni jedan od telefona osoba koje često putuju i osoba koje dugo i naporne rade, ne bi bio ispravan. Jednostavno, tehnički je nemogućne da uvek imamo original punjač kod sebe. Činjenica je da nismo toliko perfektni.

Amperaža, voltaža i vati određuju to kako će se telefon puniti. Različiti punjači imaju različite karakteristike, međutim kako je "ExtreneTech" nedavno objavio:

“Svaki uređaj koji je USB poveziv možete povezati sa bilo kojim fizički kompatabilnim USB punjačem i ništa neće eksplodirati. Šta više, koristeći moćniji punjač ćete samo ubrzati punjenje!”

Dakle, ako svoj HTC telefon punite Sony, Huawei, Alcatel i punjačima ostalih proizvođača telefona, onda nemorate da brinete. Sve što može negativno da se desi je da telefon bude sporije napunjen i ništa više.

>> Kako proveriti da li telefon podržava bežično punjenje? <<



>> Evo zašto bi trebalo da se odlučite za bežično punjenje telefona? <<

>> Kako popraviti MicroUSB kabel koji se ne drži čvrsto za uređaj? <<

Crna pozadina štedi bateriju

Ovo jeste istina ali ne u svim situacijama! Crna pozadina može uštedeti bateriju u okolnostima kada uređaj ima ekran sa LED osvetljenjem. Dakle, LED, OLED i Super AMOLED ekrani ne troše energiju kod piksela koji su crni.

>> Kako sačuvati bateriju na telefonima koji koriste AMOLED ekrane!? <<



Sa druge strane LCD ekrani koriste energiju prilikom emitovanja bilo koje boje. To je pravi razlog zbog čega LCD prikazuje kvalitetnu crnu boju. Znači, jedan veliki mit je da crna pozadina štedi bateriju kod svih telefona. Mi svi dobro znamo da su uređaji sa AMOLED, OLED i LED ekranima u deficitu pa stoga i ovo potpisujemo kao mit.

>> Kako sačuvati bateriju na Android uređaju!? <<



>> Kako da telefon izdrži čitavih 10 dana i više nakon jednog punjenja!? <<

>> Kako oporaviti bateriju na Android telefonu ili tabletu? <<

Bolje karakteristike na papiru oslikavaju bolje performanse telefona

Kada proizvođač telefona navede da jedan od njihovih uređaja poseduje 4 GB RAM-a i 21 MPx kameru, sasvim je logično zaključiti da on ima odlične performanse i bolju kameru od većine konkurencije.

Međutim, često se dešava da benchamrk rezultati pokazuju drugačije. Na šta konkretno mislimo? Pa, uređaji koji na papiru imaju bolje karakteristike ne bivaju uvek najbolji na benchmark testovima gde ne uspevaju da dobiju najviše rezultate.

Veoma je bitno koji je čipset u pitanju, da li je MediaTek ili Qualcomm, ne samo koliko CPU jezgra ima. Isto tako i sa kamerama. Rezolucija nije pravo merilo kvaliteta fotografije koju jedan telefon može da napravi. Bitno je i to koliko kamera brzo okida, kako se snalazi u lošim okolnostima osvetljenja, da li brzo fokusira i slično…

Takođe, velliki ekran ne podrazumeva uvek i oštar prikaz slike. Veoma je bitno koja je rezolucija ekrana, koji je ppi, koliko boja emituje i slično…

Da ne dužimo previše, krakteristike telefona baš često ne govore koliko je telefon zapravo sposoban. Shodno tome, zaključićemo da je mit to što se govori da karakteristike na papriu verodostojno oslikavaju performanse telefona.

Punjenje telefona više nego što je predviđeno nije zdravo ili će dovesti do kvara

Ahhh, svakako da nam je logično što ovaj mit postoji. Ljudi su jednostavno zaštitnički nastrijeni prema svojim “digitalnim ljubimcima”. Današnji pametni telefoni su napravljeni da mogu sami da se odbrane od punjenja preko granice normale. Naime, kada se baterija napuni do kraja ona signalizira to telefonu gde on kasnije ukida napajanje. Na taj način se izbegava neprijatan scenario, primera radi topljenje, eksplozija i slično. Dakle, slobodno ga ostavite u toku noći na punjaču jer bateriji neće ništa faliti kao ni telefonu…

Chane Broesky, osnivač “Farbe Technik” kompanije koja se bavi proizvodnjom punjača i prateće opreme za telefona je naveo sledeće za “Digital Trends”:

"Vaš pametan telefon je veoma pametan. Čim se napuni do kraja zna da treba da se zaustavi i tako zaštiti od preteranog punjenja”.

Ipak, ono što treba znati je da se telefon tokom punjenja greje pa je poželjno izbegavati smeštanje telefona ispod jastuka tokom noći. Čak bilo dobro da se izdvoji iz maskice ukoliko ona nije aluminijumska… Ukoliko telefon tokom punjenja boravi ispod jastuka, on se vrlo lako može pregrejati. A ako se pregreje, rezultat nepažnje može biti kvar.

>> Kako popraviti telefon koji neće da se puni? <<

Vraćanje na fabričke vrednosti telefona će obrisati sve

Svako ko svoj stari telefon prodaje ili ga poklanja pre primopredaje odradi vraćanje na fabričke vrednosti u nadi da se sve obriše. To će se i desiti, vraćanjem na fabričke vrednosti će se postići to da telefon izgleda onako kako je izgledao kada ste ga kupili, barem sa softverske strane.

Ipak, ono što mnogi ne znaju je to da je moguće povratiti datoteke koje su obrisane prilikom vraćanja telefona na fabričke vrednosti! Da, da… To znači da će neko kome prodate ili poklonite telefon moći da zaviri u veliki deo vašeg života. Kako? Pa, fotografije, video zapisi, kontakti, muzika, poruke, sve je to moguće “iščupati” iz korišćenog telefona pomoću raznih aplikacija.

Kako bi se to sprečilo potrebno je da se sve na telefonu prvo šifruje (eng. encrypt). Nakon šifrovanja jedino u labaratorijama je nešto moguće, ali i tamo su šanse da se povrate datoteke veoma male.

>> Kako vratiti pametan telefon na fabrička podešavanja? <<

>> Kako vratiti obrisane slike i klipove sa telefona ili tableta!? <<

>>Kako povratiti obrisanu sliku? <<