Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

5 stvari vezane za Android za koje nikada nećete verovati da je istina!

5 stvari vezane za Android za koje nikada nećete verovati da je istina!

Izvan sve ove pažnje uperene prema Android-u nikada ne bi ste pretpostavili da se nalaze neke tajne. Ali eto one postoje i neke su poprilično iznenađujuće.

Jeste li spremni za ove informacije? Nemojte se šokirati! Šalimo se naravno, evo nekoliko zanimljivosti vezano za Android za koje možda niste znali...

 
Android je muškarac

Kada pogledate zaštitni logo Androida možete videti sve sem čoveka. Međutim ispostavilo se da je ustvari robot sa muškim definicijama. Prefiks "Andr" znači muško a većina robota koja podsećaju na muško opisuju se kao Android. Postoji nekoliko izraza za robote koji liče na žensko i oni glase Gynoid, Fembot i Robotess. Sve u svemu Android je zapravo čovekoliki robot muškog pola.



Android operativni sistem nije napravljen za telefone, a kamoli za tablete

2013 godine tvorac Android-a Andy Rubin je publici u Tokiu rekao da današnji Android nikada nije bio namenjen za pametne telefone. Dizajniran je za pametne kamere! Ideja je bila da se povežu kamere i računari i onda da se načinjene fotografije i video zapisi šalju direktno u Cloud koristeći servis nazvan “Android Datacenter”. Kada je Andy uvideo da se tržište kamera kreće presporo i da nije “zaslužilo” trud koji je napravio Android, rešio je da se on i njegov tim zajedno sa Android-om okrenu prema pametnim telefonima.

Android je od samog starta zamišljen kao besplatan operativni sistem. “Mi želimo da Android pokreće maksimalan mogući broj telefona” Andy Rubin je napomenuo. To nam danas omogućava da kupujemo jeftine pametne telefone jer kompanije koje ih proizvode nemoraju da izdvoje ogromnu količinu novca za licence tuđih ili razvijanje svojih operativnih sistema!

Svaki Android korisnik duguje Steve Jobs-u veliko hvala

Ovu informaciju vam dajemo ne kako bi ste poštovali Apple ili da bi smo vam držali pažnju već je ovo čista istina! Između 2005 i 2007 godine Android je imao samo jednog neprijatelja na horizontu a to je Microsoft, koji je tada bio najveća i najbogatija tech kompanija. Tada niste mogli da nađete paralelu kao danas i da kažete “ok postoji Android, Windows Phone i iOS” već je svaki proizvođač imao svoj operativni sistem. Motorola je imala svoj sistem, Nokia svoj, Samsung svoj i tako dalje. Android je došao do zaključka da ako neko može da ponudi univerzalan sistem za sve kompanije onda je to Microsoft! Kada je Steve Jobs predstavio iPhone 2007 godine, Android tim je znao da mora da se vrati za sto i iznova preuredi svoje planove. Da to nisu učinili, Microsoft bi to uradio pre Android-a. Tako da je Apple pogurao Android svojim iPhone-om i kako danas stvari stoje, možda im to dođe glave.



I u 2007 godini Android je bio uzbudljiviji od iPhone-a

Mnogi ljudi misle da je Apple svojim iPhone uređajem napravio revoluciju pametnih telefona. Međutim, Android tim je radio na Sooner telefonu koji je pružao mnogo više od iPhone-a. Dok je iPhone bio veoma zavisan od iTunes-a, nije imao multitasking i čak nije imao “kopiraj, nalepi” opciju, Android-ov Sooner je imao multitasking, nije morao da komunicira sa računarom, mogao je da preuzima aplikacije sa interneta, a njegov operativni sistem je mogao da pokreće i tablet uređaje!  

Nažalost Sooner telefon je bio toliko ružan da niko nije želeo da investira u njega! Upoređivajući ga sa iPhone uređajem izgledao je neki komad tehnike iz SciFi filmova. Android je 2008 prisvojio standard koji je postavio Apple sa iPhone-om i počeo da se uzdiže na tržištu!

Android je zaposlen u svemiru

2013 godine NASA je lansirala “PhoneSats” gomilu jeftinog satelita sa kojim upravljaju Android telefoni. Većina tih satelita je sada sprženo, ali su ipak odradili ogroman posao šaljući razne informacije, fotografije i video zapise svojoj bazi na zemlji. Ovaj projekat je dokazao da postoji način da se naprave jeftini sateliti koji mogu dati ogroman doprinos. Satelit PhoneSats je sadržao dva telefona, HTC Nexus One i Samsung Galaxy S, a troškovi izrade ovog satelita su bili 3.500$ što je ultra jeftino kada se uzmu u obzir troškovi izrade ostalih satelita.



NASA nije jedina koja je slala satelite te 2013 godine, njoj su se pridružili Indijci i poslali STRaND1 kojeg je pokretao Google Nexus One. Kako je SSTL objasnio “pametni telefoni su visoko napredni uređaji sa komponentama koje sadrže današnji sateliti kao što su, kamera, radio veze, akcelometar i nekoliko čipova visokih performansi. Skoro sve osim solarnih panela!”

A danas su telefoni još pametniji, ne bi nas čudilo da jednog dana kapetan na brodu bude Android!