Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ako koristite ovaj antivirus program na vašem Android ili Windows uređaju, odmah ga brišite! Evo zašto!

Ako koristite ovaj antivirus program na vašem Android ili Windows uređaju, odmah ga brišite! Evo zašto!

Znamo da je antivirus veoma bitna stavka, ali ako koristite ovaj besplatni antivirus onda je možda pravo vreme da ga promenite! Pročitajte zbog čega...

Svako ko vodi računa o svojoj sigurnosti i privatnosti, odmah kada postavi svoj Android ili Windows uređaj, instalira antivirus. Zahvaljujući pojedinim programerskim kućama, mi imamo tu mogućnost da potpuno besplatno preuzmemo, koristimo i na kraju, zaštitimo se od virusa i hakerskih napada.

Međutim, ispostavilo se da je “besplatno” veoma relativan termin, budući da je jedna kompanija koja nudi najpopularniji antivirus softver to priznala.



Češka kompanija AVG je najavila novu politiku poslovanja i uslove korišćenja. To podrazumeva da će njihovi besplatni antivirus programi beležiti i skupljati informacije od korisnika koji ih koriste na svom uređaju pa tako te sakupljenje informacije prodavati internet oglašivačima. Dakle oni planiraju da zarade putem AVG aplikacije, koja je navodno dostupna za besplatno preuzimanje, što znači da više ništa nije besplatno.

Ova novi uslovi korišćenja će biti aktivni od 15 oktobra 2015 godine, u kojima će jasno pisati da će svi korisnici koji prihvate nove uslove korišćenja, slažu sa tim da AVG može da prodaje informacije o njima u nameri da AVG zaradi i dalje omogući besplatno korišćenje antivirus programa.

Evo o kojim se informacijama radi, a koje će nakon 15 oktobra biti “na tržištu”:

Moramo da napomenemo da ove inormacije nisu lične i da će biti prodavane isključivo vlasnicima aplikacija trećeg lica i internet oglašivačima.

  • Istora internet pretrage
  • Istorija sadržaja pretrage
  • Meta-data
  • Oglašivački ID koji se odnosi na vaš uređaj
  • Informacije ISP-u ili mrežnom operateru putem kog ste išli na internet i tako koristili AVG
  • Informacije o ostalim aplikacijama koje ste koristili uz AVG

Deluje veoma bezobasno, zar ne? Iako AVG tvrdi da ni jedna korisniku bitna informacija neće procureti, to uopšte nije tačno. Veoma lako se u istoriji pretrage mogu naći pojedine informacije o načinjenim kupovinama. To znači da su informacije o vašim karticama itekako izložene. Takođe, informacije o godinama korisnika, adresi, IP uređaja ili slično se mogu naći u rukama oglašivača ili vlasnika aplikacija trećeg lica. To ni malo nije dobro, budući da se radi o ličnim informacijama.

Dakle, možda je pravo vreme da promenite antivirus program, zar ne? Više o novoj licenci možete da pročitate na AVG blogu odnosno na ovom LINKU.