Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Andorid 5 LolliPop je najsigurniji android do sada!?

Andorid 5 LolliPop je najsigurniji android do sada!?

Pored svih vizuelnih promena koji je Android 5 LolliPop doživeo, sigurnost je takođe jedna od najvećih promena. 

Material desing i slična unapređenja su velika tema novog operativnog sistema i jedni od najočiglednijih promena. Međutim tu su neke promene o kojima se ne govori mnogo. Sigurnost je oblast na kojoj je Google veliki posao odradio i LolliPop načinio najsigurnijim Androidom do sada.

Verovatno je jedan od najvažnijih načina da se izbegne situacija u kojoj se dešava da lični podaci završe u tuđe ruku jeste postavljanje dobre sigurnosne provere na zaključanim ekranima (LockScreen). Google je primetio da mnogi ne koriste šablone, lozinke ili PIN na svojim zaključanim ekranima zbog nezgodnih i dosadnih koraka koji podižu sigurnost. E tu "smart lock" odnosno pametno zaključavanje dolazi na scenu! Naime, preko bluetooth ili NFC uparivanja sa pametnim satom, televizorom ili bilo kojim uređajem koji to podržava, preskače se korak unošenja šablona, lozinke ili PIN-a jer se na taj način kreira sigurna okolina. Pa recimo ako se telefon poveže sa televizorom koji je korisnik prethodno odredio za sigurnu okolinu, onda neće morati da prolazi kroz sigurnosnu proveru već direktno ide na početni ekran (homescreen). Takođe, otkučavanje licem je dosta unapređeno jer telefon u pozadini koristi kameru kako bi detektovao lice za brže otključavanje.



Ako izostavimo stanje zaključanog ekrana (lockscreen), android 5 takođe kao podrazumevano, uključuje i enkripciju uređaja pri paljenju dok je na ranijim verzijama to bila opcija koju korisnik mora sam da aktivira. Google daje uređaju potpunu enkripciju tj jedinstven ključ koji nikada ne napušta uređaj i samim tim ga je mnogo teško hakovati. Na Google blogu se pominjalo kako novi Android koristi sigurnosni sistem SELinux. U suštini, android 5 zahteva od SELinux-a pojačano stanje sigurnosti za sve aplikacije na uređaju, što znači da postoji mnogo manje prostora za napad virusa.

Sjajno je videti da Google radi na unapređenju sigurnosti androida i ako ne postoje ogromne pretnje virusa za ovu platformu. Prema istraživanju koje je sam Google sproveo,jedan uređaj je od hiljadu je pogođeno virusom. Ovo pokazuje koliko je niska pretnja da virus zarazi naše uređaje.  

Realno ne postoji način na koji bi Google mogao da u potpunosti spreči lopove da kradu naše telefone, ali eto Google se potrudio da smanji šanse lopovima pri krađi naših ličnih podataka!