Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Apple objašnjava "zvuk bez gubitaka" na Apple Music-u

Apple objašnjava "zvuk bez gubitaka" na Apple Music-u

Apple je nedavno objavio članak koji pojašnjava neke detalje o predstojećoj audio podršci bez gubitaka na Apple Music-u. Saznajte više u nastavku teksta.

Među uređajima koji će podržavati ovu funkciju priključuju se iPhone i iPad modeli koji će koristiti predstojeće iOS 14.6 ažuriranje, kao i Mac računari sa predstojećim macOS 11.4 ažuriranjem.

 



Na ovim uređajima korisnici mogu reprodukovati zvuk bez gubitaka sve do 24-bitnih 48 kHz, ali datotekama veće rezolucije biće potreban spoljni DAC. To je zato što su interni DAC-ovi u iPhone-u, iPad-u, Mac-u i Apple-ovom Lightning to 3,5 mm adapteru za slušalice sposobni samo za dekodiranje do 24-bitnog zvuka od 48 kHz.

Apple clarifies lossless audio on Apple Music, assures it's coming to the HomePod

Apple TV 4K modeli takođe će dobiti ovu opciju uz ažuriranje na tvOS 11.4. Ovi uređaji takođe ne podržavaju ništa veće od 48 kHz, čak i kada je povezan na spoljni prijemnik, što je čudno.

Sledeće su HomePod koji je već ukinut i novi HomePod mini. Oba ova uređaja dobiće mogućnost reprodukcije zvuka bez gubitaka u budućem ažuriranju.

Apple clarifies lossless audio on Apple Music, assures it's coming to the HomePod

To nam ostavlja sve bežične AirPods slušalice, uključujući originalne AirPods, AirPods Pro i AirPods Max. Nijedan od ovih neće dobiti zvuk bez gubitaka, jer trenutno ne postoji način za prenos zvuka bez gubitaka preko Bluetooth-a. Ovi uređaji će i dalje podržavati prenos samo preko AAC.



Apple clarifies lossless audio on Apple Music, assures it's coming to the HomePod

Što se tiče povezivanja AirPods Max-a pomoću kabla, dok sam zvuk preko kabla može da se pošalje bez gubitaka u slušalice, slušalice zatim konvertuju analogni signal u digitalni, što nije potpuno bez gubitaka. Zbog toga Apple ni za žični režim ne tvrdi da je bez gubitaka.

Ono što Apple u ovom članku ne razjašnjava je kako će zvuk bez gubitaka raditi na Vindows i Android uređajima. Možemo pretpostaviti da ova funkcija neće biti dostupna na tim platformama. Iako se to verovatno neće dogoditi, moraćemo da sačekamo do juna da bismo to saznali.

Ranije ove nedelje, Apple je najavio da će pružiti čitavu svoju biblioteku od 75 miliona pesama na Apple Music-u bez gubitaka. Zvuk bez gubitaka je način komprimovanja muzike koji smanjuje veličine datoteka bez gubitka podataka. Za ovo Apple koristi svoj ALAC ili Apple Lossless Audio Codec. S druge strane, Apple Music trenutno koristi AAC ili Advanced Audio Coding, što je tehnika za sažimanje zvuka.



Osim što će pružiti zvuk bez gubitaka u standardnom „Red Book“ formatu od 16-bitnih, 44,1 kHz, Apple će ga isporučiti i do 24-bitnih, 192 kHz. Poznati kao Audio visoke rezolucije(eng. High-Resolution Audio), ove veće brzine uzorkovanja zahtevaju mnogo bolji DAC ili digitalno-analogni pretvarač, otuda i gore navedena ograničenja u reprodukciji direktno na vašem uređaju. Dobra stvar je što su pristupačni DAC-ovi danas prilično česti, a čak možete dobiti i one koji imaju ugrađeno pojačalo koje se može direktno priključiti na vaš iPhone, iPad ili Mac pomoću USB adaptera.

Verovatno vredi dodatno pojasniti da audio bez gubitaka i Hi-Res zvuk nisu ista stvar. Hi-Res zvuk možete imati u kodecima bez gubitaka (FLAC, ALAC) ili u kodecima sa gubicima (MQA). Zvuk bez gubitaka može biti standardne rezolucije (16-bit, 44,1 kHz) ili visoke rezolucije (24-bit, 192 kHz). Apple trenutno nudi AAC 16-bit 44,1kHz, a uskoro će opciono ponuditi i ALAC 16-bit, 44,1kHz do 24-bit, 192kHz. Neće sve biti Hi-Res, ali sve će biti bez gubitaka.