Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

CyanogenMOD više ne postoji?! Ugašen je... Živeo LineageOS!

CyanogenMOD više ne postoji?! Ugašen je... Živeo LineageOS!

Svi koji su voleli da instaliraju CyanogenMOD CustomROM na svoj Android uređaj će biti strašno i ružno iznenađeni kada saznaju ovo!

Pre nekoliko dana, na zvaničnom blogu Cyanogen Inc kompanije objavljeno je da će uskoro čuveni CustomROM CyanogenMOD biti u potpunosti ugašen. Kompanija Cyanogen Inc je rešila da obustavi svu podršku tom programu i obori celu postojeću nfrastrukturu.

 



Od kako je programer Steve Kondik otišao, inače čovek koji je stvorio CyanogenMOD, ceo taj program koji se bavio izradom CustomROM-a je samo čekao da bude obustavljen. Ipak kompanija nije dovoljno sposobna da sama uspešno nastavi ceo posao. Steve Kondik je čovek sa vizijom i neko ko je imao potpuno jasan cilj i ideju za razvoj CyanogenMOD-a.  

Резултат слика за CyanogenMod is dead

Još jedan od razloga zbog čega Cyanogen Inc odustaje od CyanogenMOD-a je neuspeli projekat: Cyanogen OS. Proizvođači pametnih telefona nisu u odgovarajućoj meri prihvatili operativni sistem Cyanogen kompanije. Čak šta više, OnePlus je odustao od Cyanogen OS-a već nakon svog prvog modela. Jednostavno, proizvođači pametnih telefona nisu želeli da zamene konvencionalni Android operativni sistem za modifikovani Cyanogen OS. Izgleda da je finansiranje velikim delom uticalo na ovako striktne mere Cyanogen Inc kompanije. Novac je uvek bio dželat!

>> Razlike između Cyanogen i Android operativnih sistema? <<

Krajem novembra, Cyanogen kompanija je najavila promene unutar svojih redova tj. potpuno zatvaranje kancelarije u Seattle gradu. Svi programeri su premešteni pod okrivljem jednog objekta, u Palo Alto, sa ciljem da se podigne nivo komunikacije između njih i tako podstakne bolja produktivnost.

Nakon svega, Cyanogen Inc planira da pravi modularne operativne sisteme za koje se nadaju da će proizvođačima pametnih telefona biti privlačniji od Cyanogen OS-a. U pitanju je Cyanogen Modular OS program.



Sa druge strane, CyanogenMOD će nastaviti neki svoj život kroz LineageOS. Naime, brojni programeri, dizajneri i ostali obožavatelji CyanogenMOD-a planiraju da nastave sa izgradnjom operativnog sistema baziranog na Android-u koji će imati istu filozofiju kao i CM. Kako oni tvrde, LineageOS neće biti rebrendirani CyanogenMOD već samo nešto na šta su svi korisnici CM-a navikli.

 

 

Treba istaći i to da je Cyanogen Inc nekoliko dana ranije oborio sajt i sve linkove za preuzimanje. Srećom, napravljene su rezervne kopije: 



- CyanogenMod blog post

- CyanogenMod wiki

- CyanogenMod snapshot builds