Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Da li Google servisi troše više bateriju u odnosu na ostale slične servise? Evo proverenih informacija!

Da li Google servisi troše više bateriju u odnosu na ostale slične servise? Evo proverenih informacija!

Pogledajte poređenje statistike baterije kada se koriste Google servisi i kada se koriste njemu alternativni servisi.

IT novinar Jake Westall je za XDA developer sproveo istraživanje koje se odnosi na to da li Google servisi troše bateriju više nego što bi trebalo. Rezultati su više nego zanimljivi.

 



U suštini, svi smo mi svesni da je najslabija tačka svih pametnih telefona, i uopšte uređaja koji koriste punjivu bateriju, upravo ta zavisnost od utičnice tj. zida. No, kod uređaja kao što su pametni telefoni, potrošnja baterije se može korigovati.

19jqmv

Međutim, kako znati kako korigovati? Pa, konkretan odgovor nije lako pronaći, pogotovo kada je veliki potrošač baterije onaj softver koji fabrički dolazi uz telefon, Google servisi… Može se pribeći rešenju koje podrazumeva alternativne servise, ali to automatski nameće totalno novu rutinu korišćenja telefona. Ipak, zarad valjanih rezultata uštede baterije, vredi se žrtvovati.

Pitamo vas, da li bi prestali da koristie gomilu Google aplikacija zarad nekoliko ekstra sati baterije? Odgovore očekujemo u komentarima, a evo koliko štedite bateriju bez korišćenja Google servisa i aplikacija, kao i to da li uopšte štedite.

>> Kako napuniti telefon pomoću drugog telefona? (VIDEO) <<

>> Elephone P5000 je telefon koji sa baterijom od 5350 mAh može izdržati čak 4 dana! <<



Iskustvo korišćenja Android 6 Marshmallow telefona bez Google servisa

Mike je rešio da se posveti temeljitom istraživanju te on nije samo deaktivirao sve Google servise, već fino instalirao potpuno čist Android 6 Marshmalow, bez jedne, jedine Google aplikacije ili servisa. Uređaj koji je koristio za ovaj eksperiment je bio Moto X iz 2014 godine. On je četiri dana koristio CM13 (naravno), ali bez Google aplikacija (eng. gapps) gde je uporedo beležio sve podatke. Zatim je nakon tih četri dana odradio potpuno formatiranje telefona i instalirao isti CM13, ali sa prosečnim paketom Google aplikacijama.

Dok je koristio tih osam dana Moto X kao svoj primarni telefon, on je u suštini morao sve svoje svakodnevene poslove da prilagodi tom telefonu u datim uslovima što znači da je uređaj bio odgovarajuće opterećen. Isto tako, morao je da pronađe odgovorajuću alternativu, kako za servise, tako i za aplikacije. Evo kratke liste aplikacija koje je najčešće koristio i njiove alternative:

Google Now - Cortana

Google Kepp / Docs - Omni Notes



Google Drive / Photos - Dropbox

Googla Play Music - CM Music

Google + / YouTube / Maps - Gello Browser



Hangouts - Nije pronašao alternativu

>> Evo šta određuje koliko će vek baterije jednog telefona biti dug! Nije kapacitet jedini kriterijum! <<

>> Ovo su Android telefoni sa baterijom koja najviše izdrži nakon poslednjeg punjenja! <<

Što se Google Play prodavnice tiče, mnogo je alternativa na internetu, nemojte misliti da nemate izbora kada je taj servis u pitanju. Samo je pitanje koja alternativa će vam se najviše dopasti… Neke od dostupnih su vam:

- Amazon App Store

- F-Droid

- XDA Labs

- APK Mirror

i još mnogo drugih!

>> Kako oporaviti bateriju na Android telefonu ili tabletu? <<

>> Kako popraviti telefon koji neće da se puni? <<

Kako Mike navodi, nije lako koristiti Android bez Google aplikacija i servisa. Bilo je dosta komplikacija, a nedostatak funkcija se itekako oseća. Neke aplikacije ili servisi čak nije bilo moguće alternativno koristiti, tipa preko internet pregledača jer nisu kompatabilni za prikaz putem njega. Recimo, Hangouts nije moguće koristiti putem internet pregledača na Android-u, te je Mike ostao bez njega.

Kako Mike ističe, Hangouts nije bio jedini problem. Snapchat aplikacija nikako nije mogla raditi sasvim normalno bez Google servisa. Razlog tome je jer se prijavljivanje vrši upravo uz pomoć Google servisa.

Srećom za Mike, aplikacija koju koristi za komunikaciju na poslu i za poaso, Slack, je barem delimično radila. Mogao je da prima i šalje poruke, ali obaveštenja nisu stizala što je i logično budući da se Slack oslanja na Google Cloud Message sistem. Mike dodaje da su još par aplikacija imale isti problem te su obaveštenja uredno stizala uglavnom za email-ove, poruke i pozive…

>> Kako da telefon izdrži čitavih 10 dana i više nakon jednog punjenja!? <<

>> Evo zašto bi trebalo da se odlučite za bežično punjenje telefona? <<

Cortana aplikacija je svakako dobrodošla kao zdrava konkurencija Google Now servisu, međutim za Mike ona nije mogla da poslužio kao odgovarajuća zamena. Mike dodaje i to da je oslanjanje na internet pregledač kao alternativni način za korišćenje brojnih Google aplikacija i servisa baš naporan posao. Jednostavno, prednosti koje nudi Google aplikacije su mu previše nedostajale. Recimo, opcija deljenja muzike sa telefona na neki drugi uređaj. kao što ima Google Play Music aplikacija, mu je baš nedostajala jer CM Music to ne poseduje.

Statistika korišćenja Android 6 Marshmallow telefona sa i bez Google servisa

Kao što vidite prema priloženim statistikama baterije, vreme aktivnog ekrana kod CM13 bez gapps nije duže od CM13 sa gapps. Neočekivano zar ne?

Statistika baterije Android telefona bez Google servisa:

Statistika baterije Android telefona sa Google servisima:

*Ostale fotografije koje prikazuju statistiku korišćenja baterije ostalih dana pogledajte na ovom LINKU.

U suštini, niko nije očekivao ovakve rezultate, pa ni sam Mike. Ako pogledamo statistike zaključićemo da se telefon sa Google aplikacijama češće budio iz sna, što je i očekivano. Ipak, statistika vremena aktivnog ekrana je slična statistici telefona bez Google aplikacija. Jedino što mogli da spomenemo za telefon bez Google aplikacija je da potrošnja beterije u startu nije nagla, kao što se vidi na grafikonu. Međutim, to ne znači mnogo kada se podvuče linija.

Kada je reč o performansama, Mike tvrdi da ne postoje velike razlike. Recimo, više je bilo “padova” aplikacija na telefonu sa Google servisima, nego na telefonu bez Google servisa, a najveći krivac tome je kod drugi nego Hangouts. Mike je čak odradio i neke benchmark testove gde je dobio iste rezultate.

Po svemu sudeći, možemo zaključiti da nije vredno truda lišiti se Google servisa i aplikacija. Čak i ako su okolnosti takve da korisnik nije preterano vezan za mnoge Google servise, korišćenjem Android uređaja bez njih i bez alternativnih rešenja, doneti preterano veliku uštedu pri potrošnji baterije. Naravučenije, ne trudite se jer Google servisi nisu ogroman tj .ključan potrošač baterije.

Ono što vam stvarno može pomoći su režimi štednje i neki trikovi o kojima smo ranije pisali. Prilažemo vam linkove pa vi bacite pogled:

>> Kako sačuvati bateriju na Android uređaju!? <<

>> Kako sačuvati bateriju na telefonima koji koriste AMOLED ekrane!? <<