Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Da li je "Wei Yan Sofia" prvi hibridni dual boot telefon?

Da li je "Wei Yan Sofia" prvi hibridni dual boot telefon?

Pojavile su se neke fotografije koje tvrde da će se uskoro pojaviti telefon kojeg pokreće Android 5 i Windows 10 operativni sistemi.

Ako pratite dešavanja iz sveta računara i telefona onda se sigurno sećate kakvu je zbrku izazvao ASUS-ov Transformer Book Duet. Ovaj tablet i laptop ujedno je trebao biti prva hibridna mašina koja podiže dva različita sistema  (eng. dual boot) sa mogućnošću prebacivanja između Android-a na Windows u svega nekoliko sekundi. Međutim Google-u i Microsoft-u se ideja nije baš dopala pritiskajući Asus da odustane od svega, što se kasnije i desilo jer uređaj zapravo nije pušten u “divljinu” Ipak kineski proizvođači nikada nisu padali na uticaj giganata poput Google-a i Microsoft-a pa je Pipo ubrzo nakon odustajanja ASUS-a lansirao svoj dual boot hibridni tablet.

Dual Boot pametni telefoni se vraćaju na tržište u 2015 godini.

Ali šta je sa dual boot telefonima? U jednom trenutku proteklih godinu dana govorilo se o tome da Huawei sprema dual boot telefon, barem se tako šuškalo kada su se pojavile procurele fotke. Nažalost uređaj je ubrzo ispao sa radara svetske pažnje i nikada se nije ponovo pojavio. Opet u 2015 godini bi smo ipak mogli videti dual boot telefon obzirom da je Gizmo China pokupio i objavio nekoliko fotografija sa kineskog sajta društvenog tipa Weibo. Fotografije navodno prikazuju dual boot telefon sa Android 5 operativnim sistemom i Windows 10.



Uređaj se naziva Wei Yan Sofia i sadrži  tri kapacitivna tastera na dnu telefona koji je poprilično tanak. Dakle uređaj ima ekran dijagonale 5 inča rezolucije 1080p sa Intel-ovim SoFIA chipset-om. Ostale karakteristike uključuju 2 GB RAM-a, 32 GB ROM-a i 3G ili 4G povezivost. Što se tiče kamerice, korisnici će uživati sa senzorima od 13 MPx zadnjom kamerom i 5 MPx prednjom kamerom.

Da li bi  Wei Yan Sofia mogao biti samo prototip?

Fotografije nam prikazuju veoma tanak uređaj sa Windows logo oznakom na dnu telefona. Ipak, možda bi trebalo da ove informacije gledamo sa malo sumnje iako ulivaju dosta poverenja. Posle svih procurelih fotografija, nagoveštaja i glasina, svi mi bi smo svakako voleli da verujemo u ovo ali lako se može ispostaviti da je ovo još jedan dobar koncept. Šta vi mislite da li je ovo nešto što nam treba?