Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Da li ste znali: Ovaj Galaxy telefon iz 2014 je imao 10X optički zum!

Da li ste znali: Ovaj Galaxy telefon iz 2014 je imao 10X optički zum!

Zoom tehnologija je najveći trend fotoaparata za pametne telefone u 2020. godini. Kompanije poput Huawei-a, Samsung-a i drugih pomerile su kvalitet zuma do krajnjih granica, obećavajući mogućnosti zumiranja od 5X, 10X, pa čak i 100X. Iako je dodavanje visokih X-faktora mnogo lakše nego stvaranje sjajnih uvećanih slika.

Problem sa visokokvalitetnim zumom u faktoru oblika pametnog telefona svodi se na sočiva. Kompaktne i DSLR kamere mogu pružiti visokokvalitetni, fleksibilni optički zum pomoću pokretnih sočiva za podešavanje njihove žižne daljine. Kompaktna priroda pametnih telefona zahteva fiksne sočiva, a samim tim i fiksni zum. Zbog toga se neki telefoni isporučuju sa višestrukim zum objektivima kako bi fotografima pružili fleksibilnost koju žele.

 



Međutim, Samsung je ranije pokušao da kombinuje kompaktnu kameru sa pametnim telefonom. Formula nije zaživela dugoročno, ali Samsung Galaxy S4 Zoom iz 2013. godine i Galaxy K Zoom iz 2014. godine nudili su mogućnost optičkog zuma od 10 puta godinama ispred današnjih pametnih telefona.

Upoznajte Samsung Galaxy K Zoom

Uprkos prefiksu Galaxy S4, model Zoom je zapravo više sličio kompaktnoj kameri nego pametnom telefonu, u kompletu sa drškom i kružnim dugmetom zatvarača. Njegov naslednik, Samsung Galaxy K Zoom, bio je elegantniji i mogao je da prođe kao telefon. Doduše kao prilično debeo telefon.

Galaxy K Zoom napravio je nekoliko hardverskih kompromisa kako bi prilagodio svoju veliku postavku kamere. Sadržavao je šestojezgreni Exynos 5260 SoC srednje klase, AMOLED ekran od 720p kada je 1080p bio mainstream i samo 8 GB interne memorije. Nije sjajno za telefon pripremljen za slikanje i snimanje, iako je imao slot za microSD karticu. Ni baterija od 2.430mAh nije dugo izdržala, posebno kada slikate ceo dan.

Kad se okrenemo kameri, Galaxy K Zoom se pohvalio velikim 1/2,3“ senzorom od 20,7 megapiksela. Poređenja radi, taj senzor je veći od senzora od 1/1,33″ u Galaxy S20 Ultra iz 2020. godine i od 1/1,28″ senzora Huawei P40 Pro. Stoga je K Zoom bio debeli telefon sa velikom izbočinom kamere. Veličina senzora je bila prilično impresivna, ali pravo dostignuće je 10X optički zum, zahvaljujući kompaktnom podešavanju sočiva u stilu kamere. Žižna daljina se kretala od 24 mm do 240 mm, nudeći zum od 10X.



Poređenja radi, Huawei P40 Pro Plus, jedan od telefona sa boljom kamerom danas, ima četiri senzora: glavni senzor sa žižnom daljinom od 23 mm, 3X zum na 80 mm, 10X zum na 240 mm, plus 18 mm širokokutni objektiv. To je uporedivo sa fleksibilnošću koju nudi Galaxy K Zoom iz 2014. godine.

Ukupan kvalitet slike sa Samsung Galaxy K Zoom-a je bio prilično dobar. Većina tadašnjih testova hvalila je telefon zbog čistih, oštrih slika u solidnim bojama i puno detalja. Nije iznenađujuće, s obzirom na veliki senzor. Kvalitet zuma je takođe bio vrlo dobar, ali kako je zum takođe bio vezan za otvor blende sočiva, slike zuma dužeg dometa mogle bi doći do nedovoljne ekspozicije. To je nešto o čemu ne moramo da brinemo na modernim telefoto i periskopskim zum kamerama sa fiksnim otvorom.

Vreme je za povratak ideje?

Tehnološkoj industriji nije strano recikliranje prethodnih ideja i moguće je da je Galaxy K Zoom bio jednostavno ispred svog vremena. Jasno je da se trenutno traži zum dobrog kvaliteta. Samo pogledajte trend postovake od tri i četiri kamere!



Glatki mehanički zum bi proizveo superiorne rezultate u odnosu na današnja podešavanja sa više kamera. Da li bi se ideja mogla vratiti u moderniji pametni telefon? Svakako smo navikli da gledamo veće grbine i malo deblje telefone u potrazi za poboljšanim kvalitetom kamere. Savremeni pametni telefoni su takođe mnogo veći od 4,8-inčnog K Zoom-a, tako da dizajn ne bi izgledao kao da nije na mestu. Bilo bi praktičnije primeniti. Objektivi i senzori kamera su se takođe poboljšali tokom godina, čineći praktičnijom izradu sjajne kompaktne telefonske kamere nego ikad ranije.

Međutim, postoje očigledni problemi sa hibridom kompaktne kamere / pametnog telefona. Faktor forme za početak. Mehanički delovi zauzimaju znatan prostor i mogli bi doći na štetu, u najmanju ruku, baterije. Koliko god veliki senzori bili dobri, oni ne idu u prilog dizajnu telefona. Teško je zamisliti da modne ikone žure da kupe takav telefon, bez obzira na kvalitet kamere. Na kraju, to je dizajn koji će se verovatno uvek boriti sa privlačnošću masovnog tržišta.



Ako ikada vidimo još jedan dizajn kompaktne kamere / pametnog telefona, verovatno će to biti nišni proizvod. Umesto toga, čini se da napredak u periskopskim kamerama, možda čak i kod pokretnih sočiva, postiže pravi balans kompaktnosti i kvaliteta za moderne pametne telefone.

Svakako bih želeo da probam moderniji Samsung Galaxy K Zoom. A vi?