Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Da li znate ko je Denis Riči?

Da li znate ko je Denis Riči?

Dosta ljudi znaju ko je Stiv Dzobs ili Bil Gejts, čak i oni koji ne koriste njihove izume. Ova imena se pominju svakodnevno i povezuju se sa najvećim izumima u svetu računara i programiranja. Međutim malo ima onih koji znaju ko je Denis Riči.

Denis Riči je jedan skromni američki informatičar čija je karijera ispunjena velikim izumima, nagradama i priznanjima. Dok se veličaju Stiv Dzobs i Bil Gejts, Denis pada u senku koju nije ni malo zaslužio. Šta više Denisov programski jezik C je osnova svih daljih izuma i inovacija.

                                  



Denis Riči je nakon diplomiranja fizike i matematike na Hardvardu počeo da radi u "Bell" laboratorijama a pri kraju svoje karijere i na žalost života vodio je istraživački odsek "Lucent Tehnologies". Možda vam zvuči kao malo životno delo "programsi jezik C" ali to svakako nije. Njegova dostignuća se smatraju ključnim za razvoj modernog računarstva. Baš taj "C jezik" je danas široko rasprostranjen u razvoju aplikacija i operativnih sistema, njegov uticaj je vidljiv i u modernim programskim jezicima kao što su C++ i C#.

Denis Riči je u saradnji sa Ken Tompsonom razvio "Juniks" koji je kasnije uticao na dalji razvoj računarstva i postavio koncepte i principe koji su sada u temeljima računarstva. Linuks operativni sistem i alati koji Linux sadrži su naslednici Ričijevog rada a Windows operativni sistem uključuje "Juniks" kompatabilne alate i C komponente za programere. Verujem da i dalje nemate odgovarajuću sliku o tome koliko je ovaj čovek doprineo današnjim programerima pri razvoju novih operativnih sistema i programa ali pokušaću da vam na što jednostavniji način približim. Da nije bilo Denis Ričija danas bi naši operativni sistemi i programi verovatno izgledali kao niz nekih kodova, takođe dosadni i naporni.

 

Denis Riči i Ken Tompson su 1983 bili nagrađeni za njihovo razvijanje teorije generičnih operativnih sistema, a pogotovo za implementaciju "Juniks" operativnog sistema. Predavanje povodom dobijanja ove "Tjuringove nagrade" događaj je nazvan "Reflection on Software". Riči je takođe nosioc nacionalne medalje za tehnologiju i ima dva pisana dela, "C programski jezik" i "Juniks programski priručnik".

Znajući sve ovo mogu slobodno reći da Denis Riči nije zaslužio da njegov rad "čami u tami" dok se radovi njegovih kolega koji su zasnovani isključivo na temeljima "C jezika" i "Juniksa" uživaju popularnost i veliko poštovanje. 

Vreme je da se podigne svest kako bi znali ko je Denis Riči!