Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo kako bi ekrani Android N uređaja mogli da postanu osetljivi na jačinu dodira! (VIDEO)

Evo kako bi ekrani Android N uređaja mogli da postanu osetljivi na jačinu dodira! (VIDEO)

Poslednja Android N verzija za programere koja se pre par dana pojavila sadrži kôd koji aludira na “3D Touch” funkciju koju sadrže ekrani osetljivi na jačinu dodira.

Jedan programer je uspeo da pokrene tu funkciju i pokaže nam o čemu Google trenutno razmišlja. Budući da ne postoje Android uređaji čiji su ekrani fizički osetljivi na jačinu dodira, programer je morao da imitira 3D Touch funkciju pojedinim gesturama kao što su dugi dodir ikonice ili dugi dodir pa prevlačenje prsta na dole. Prema Google-ovoj dokumentaciji, 3D Touch funkcija je korisna samo kada se radi o ikonici aplikacije, a ne toliko tokom korišćenja same aplikacije.

Ako pogledate video, ne izgleda kao naučna fantastika taj 3D Touch, tako da nas uopšte ne bi čudilo da se ovo pojavi na novoj verziji Android-a. Ipak je ovo neka vrsta peek & pop funkcije koja uglavnom može da pomogne pri pregledanju nekih informacija. Primera radi, mnogo je brže pregledati vremensku prognozu za narednih par dana jednostavnim dugim dodirom preko ikonice, nego da pristupate aplikaciji.

Ipak, ovo sigurno opterećuje rad samog uređaja te ne verujemo da će se ova funkcija tek tako pojaviti na Google I/O 2016. godine kada nova verzija Android-a bude prestavljena. Da li biste voleli da vidite “3D Touch” na Android-u uskoro?