Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Top 5 razloga zbog čega baterija duže ili kraće na telefonu!

Top 5 razloga zbog čega baterija duže ili kraće na telefonu!

Telefoni srednje klase obično imaju bateriju koja može najduže da izdrži! Evo zašto to mislimo...

Prema rezultatima mnogih testova Xiaomi Redmi Note 3 telefona (varijanta Snapdragon 650), baterija se pokazala kao odlična! Zašto? Pa, recimo da Redmi Note 3 ne pruža samo 8 sati aktivnog korišćenja telefona, već duplo više tj. 14+ sati. 

 



Mnogi se pri kupovini novog telefona oslanjaju samo na kapacitet baterije, što je jeste najbitnija stavka, ali nije jedina na koju treba obratiti pažnju. Jako je bitno to kako se ta energija, koja je upakovana u veće ili “manje pakovanje”, troši.

Naravno da baterije kapaciteta 5.000 mAh mogu da pruže iskustvo koje ne zahteva “vezivanje za zid” na svakih 12 sati. Poenta je da svi ti telefoni sa baterijama većeg kapaciteta bivaju “osakaćeni” jer ta količina energije negde mora da se spakuje. Ili trpi dizajn, ili ostale karakteristike, ili cena… Dakle, u obzir dolaze urađeji koji bismo svi mi kupili zato što imaju dobre karakteristike i normalan, privlačan dizajn. Iz ove diskusije praktično isključujemo telefone koji su namenski napravljeni da mogu da izdrže što duže.

Da li veći kapacitet podrazumeva duži vek baterije?

Znači, pitanje koje se nameće je: da li telefon koji ima bateriju kapaciteta 3.000 mAh može da izdrži duže od telefona koji ima bateriju 2.000 mAh? Na ovo pitanje, postoje dva odgovora:

1. Generalno, baterije većeg kapaciteta su moćnije. 

2. Pojedinačno govoreći, baterije od 2.000 mAh nekada mogu da bude podjednako snažne kao i one od 3.000 mAh. Naravno, zahvaljujući odličnoj softverskoj optimizaciji i štedljivim komponentama telefona.



Kapacitet

To kako će telefon koristiti bateriju je od ogromnog značaja. Dokaz, da je ovo što tvrdimo tačno, je telefon iz 2013 godine: Motorola Mogo G. Ovaj model telefona je impresionirao mnoge korisnike, iako je njegova baterija kapaciteta 2.070 mAh. Baterija Moto G telefona je bez problema pružala iste performanse kao i baterija LG G2 telefona koja je kapaciteta 3.000 mAh. Znači, istina je da kapacitet baterije nije jedina stavka koja određuje koliko će ona trajati na pojedinim telefonima.

Ekran

Još jeadn ogroman faktor koji određuje istrajnost baterije je ekran. Što se ekrana tiče, par stvari utoče na potrošnju baterije:

1. Veličina ekrana, što se u suštini odnosi na njegovu rezoluciju.

2. Tip ekran. Dakle, da li je LCD, AMOLED…



3. Osvetljenje ekrana: kontrast, boje…

Ovo su faktori koji značajno utiču na to koliko će se baterija brzo trošiti.

Veliki, šestoinčni QHD LCD ekran, sa osvetljenjem iznad proseka, može izgledati veličanstveno, pogotovu ukoliko su boje dobro saturisane. Međutim, upravo ekrani ovih karakteristika nisu baš ekonomični. Zapravo, oni spadaju u kategoriju velikih potrošača. Baš zbog jednostavnijih ekrana, koji nisu preterano visoke rezolucije, telefoni srednje i niže klase spadaju u kategoriju najekonomičnijih.



Čipset

Kao što smo više puta spomenuli, čipset je od velikog značaja. Generacija čipseta utiče na mnogo toga. Recimo, vodeći telefoni raznih kompanija se prave da budu najbrži i najelegantiji. Otuda i baterije manjeg kapaciteta i prci procesori koji nisu baš toliko štedljivi.

U 2015. godini, proizvođači telefona su se radije odlučivali za bolje performanse procesora na štetu baterije, nego obrnuto. Primera radi, Galaxy S6 i Galaxy Note 5 pakuju Exynos 7420 čipset koji je, bez sumnje, izuzetno moćan ali i zahtevan, te troši dosta energije.

Dobar primer, ne na papirima već u praksi, je recimo Huawei Honor X5. Znamo da ovaj model ne može nikako da se takmiči sa vodećim telefonima, ali to ne znači da se radi o lošem telefonu. On odlično radi, a poprilično je ekonomičan. Zahvaljujući Snapdragon 616 čipsetu koji podrazumeva Cortex A53, Huawei Honor X5 može da pruži dobar vek baterije nakon poslednjeg punjenja, uz prosečno korišćenje.

Android / Korisnički izgled

I na kraju, spomenućemo da je optimizacija Android platforme takođe jako bitan faktor koji itekako utiče na to koliko će baterija moći da izdrži. Ukoliko je korisnički izgled previše opterećen i presvučen, kao što smo imali prilike da vidimo na Samsung-ovim uređajima sa TouchWiz-om, baterija obično biva preopterećena. Recimo, kineski, manje poznati telefoni često biraju ekonomične čipsete, a ne opterećuju samu Android platformu. To je razlog zbog čega njihovi telefoni nisu skupi, pružaju odlične performanse i dobar vek baterije nakon poslednjeg punjenja. Sve se svodi na to da telefoni sa dobrim režimima štednje i što manje presvučenog korisničkog izgleda uvek budu istrajniji kada je reč o bateriji.