Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo šta sve zanimljivo možete da uradite sa današnjim telefonima?

Evo šta sve zanimljivo možete da uradite sa današnjim telefonima?

Da li ste se nekada zapitali koje su to impresivne stvari koje pametni telefon može!? Evo šta mi smatramo impresivnim kod pametnih telefona. Možda ste i sami spoznali to do sada, a možda i ne... 

Napredni telefoni ili kako ih mi nazivamo “pametni telefoni” nisu namenjeni samo za pozivanje ili SMS dopisivanje. Postoji mnogo toga što jedan pametni telefon može da uradi za korisnika, a poslednjih godina se ta lista uveliko širi.

 



Ako izuzmemo danas često korišćene mogućnosti telefona kao što je surfovanje internetom, korišćenje društvenih mreža, internet dopisivanje i video pozivanje, mi ipak možemo da izdvojimo 10 fantastičnih i neverovatnih funkcija koje jedan pametni telefon ima. Evo koje su to TOP 10 funkcije.

Bežična kontrola televizora ili ostalih uređaja putem pametnih telefona

Mnogi Android uređaji imaju ugrađen infrared senzor koji se može iskoristiti na razne načine. Na Google Play prodavnici se mogu pronaći razne aplikacije koje rade na osnovi infrared senzora, međutim nas najviše oduševljava mogućnost kontrole TV-a ili nekog drugog IR uređaja.

>> Najbolje aplikacije za korišćenje telefona kao daljinski upravljač! <<

>> Kako povezati Android telefon sa televizorom? Za sve vrste TV-a, uključujući sandučare! <<

Čak i oni uređaji koji nemaju IR, putem dodatka koji se povezuje putem 3.5mm audio izlaza se mogu njime opremiti. Kasnije je potrebno preuzeti aplikaciju i to je sve.

Najpopularniji uređaji koji imaju IR su:



  • Samsung Galaxy S4, S5 & S6
  • HTC ONE M9
  • LG G4
  • LG G Flex 2.
  • Xiaomi telefoni

Telefon kao gamepad

Svoj pametni telefon možete koristiti u razne svrhe, međutim da li ste znali da on može zameniti gamepad ili kako ga kod nas popularno zovu “džojstik”?

Znali ili ne, moramo priznati da je to jedna od veoma zanimljivih i korisnih funkcija današnjih telefona. Naravno, ništa specijalno telefon ne mora imati da bi funkcionisao kao džojstik. Dovoljno je samo WiFi, ruter i računar. U daljem tekstu pogledajte kako da podesite svoj telefona da funkcioniše kao džojstik:

>> Kako koristiti telefon kao gamepad tj. džojstik? <<



Telefon kao prevodilac svih jezika

Jeste li poliglota? Koliko jezika govorite ili razumete? Tri, četri ili možda pet? Pa… Današnji pametni telefoni razumeju i govore sve jezike koji se koriste na planeti, uslovno rečeno.

Tačnije pametni telefoni mogu prevesti više jezika nego lingvista. Koliko to može biti korisno korisnicima pametnih telefona pročitajte na priloženom linku:



>> Google Translate u ulozi ličnog prevodioca! <<

Vremenska prognoza na dlanu

Za sve one kojima je bitno da znaju da li će narednih dana biti sunčano, kišovito, oblačno i slično, pametni telefoni su doneli revoluciju.

Ranije su metereopate morale da prate vesti ili da čitaju novine u nadi da saznaju kakvo ih vreme čeka. Međutim, danas je to postalo veoma pristupačno, ali i preciznije. Pametni telefoni ne prikazuju vremensku prognozu za mesto u kom se korisnik nalazi, već mogu prikazati za celu planetu. Takođe, vremenska prognoza na pametnim telefonima je daleko lepše predstavljena  gde se može pogledati kakva će cela nedelja ili mesec biti.

iOS, Android i Windows Phone platforme u svojim online prodavnicama sa aplikacijama imaju različite aplikacije ovog karaktera. Evo nekih naših predloga.

>> Najbolje Android aplikacije za vremensku prognozu! <<

>> Yahoo vidžet za vremensku prognozu je postao bolji i lepši za iPhone 6 i 6 Plus uređaje! <<

Prikupljanje podataka iz svemira

2013 godine NASA je lansirala “PhoneSats” gomilu jeftinog satelita sa kojim upravljaju Android telefoni. Većina tih satelita je sada sprženo, ali su ipak odradili ogroman posao šaljući razne informacije, fotografije i video zapise svojoj bazi na zemlji. Ovaj projekat je dokazao da postoji način da se naprave jeftini sateliti koji mogu dati ogroman doprinos. Satelit PhoneSats je sadržao dva telefona, HTC Nexus One i Samsung Galaxy S, a troškovi izrade ovog satelita su bili 3.500$ što je ultra jeftino kada se uzmu u obzir troškovi izrade ostalih satelita.

NASA nije jedina koja je slala satelite te 2013 godine, njoj su se pridružili Indijci i poslali STRaND1 kojeg je pokretao Google Nexus One. Kako je SSTL objasnio “pametni telefoni su visoko napredni uređaji sa komponentama koje sadrže današnji sateliti kao što su, kamera, radio veze, akcelometar i nekoliko čipova visokih performansi. Skoro sve osim solarnih panela!”

Telefon kao laboratorijski računar

CellScope Loa je mikroskop za pametne telefone, a aplikacija koja ide uz ovaj mikroskop od telefona čini pravog malog laboranta i medicinskog maga.

Zahvaljujući istraživačima koji su uspeli da naprave kutiju na koju se kači telefon, testovi krvi, tkiva i još mnogo toga bivaju završeni u svega nekoliko sekundi i to na bilo kom mestu, pa čak i iz doma pacijenta.

Telefon zahvaljujući kutiji kojoj se prilaže uzorak, prvo putem mikroskopskih sočiva fotografiše uzorak pa onda na osnovu informacija sa fotografije donosi rezultate korisniku. U zavisnosti kakav je sadržaj fotografije rezultati bivaju pozitivni ili negativni.

Dakle, pametni telefoni su veoma bilzu tog stadijuma gde će nam oni pomagati sami da vodimo računa o svom zdravlju pa čak i na tom nivou gde je potrebno uraditi neke testove krvi, tkiva ili slično.

Telefon kao detektor hemijskog rata

Uskoro će pametni telefoni zahvaljujući projektu ARA i modulu koji može da detektuje negativne supstance u vazduhu, moći da prepoznaju kada je korisnik hemijski ugrožen.

Kada modularni telefoni postanu deo komercijalne upotrebe, korisnici će moći da testiraju zagađenost vazduha u njihovoj blizini. Ovaj modul će verovatno moći još mnogo toga, ali do tada hajmo da se nadamo tome da će moći da nasluti hemijski rat. Nešto više o modularnim telefonima pročitajte na priloženom linku:

>> Projekat "ARA" (VIDEO) <<

>> Prvi model iz projekta Ara će se uskoro naći u prodaji! (VIDEO) <<

>> NexPaq modularna futrola je pravi HIT za sve fanove pametnih telefona! <<

>> Finci rade na "Puzzlephone" modularnom uređaju! <<

>> Kompanija Toshiba je predstavila 5 MPx i 13 MPx kamera module za ARA telefon! (VIDEO) <<

>> Blocks je prvi modularni pametni sat! (VIDEO) <<

Plaćanja putem telefona

Ovih dana je plaćanje putem telefona postalo veoma bitna stavka. Prema mnogim anketama i istraživanjima, korisnici žele brz i jednostavan šoping bukvalno svega. Shodno tome mi danas imamo telefone putem kog se može online kupovati ali i putem kojih se može plaćati jednostavnim prislanjanjem telefona na terminal.

Plaćanje putem prislanjanja telefona na terminal je moguće zahvaljujući NFC tehnologiji koja u saradnji sa sistemom Android Pay ili Apple Pay omogućava korisnicima plaćanje bez keša i kartice. Praktično vaš telefon postaje kartica ili keš.

Kontrola automobila putem telefona

Sada možete zaključati, otključati, pokrenuti vaš auto dok ste kilometrima daleko od njega. Aplikacija poput Viper SmartStart vam omogućava to i još mnogo toga. Viper SmartStart se može preuzeti sa Google Play ili App Store prodavnice.

Dok su pomenute funkcije već dostupne svim korisnicima, potpuna kontrola vozila će biti dostupna narednih godina. Zahvaljujući istraživačima iz Nemačke koji rade na tom projektu “Spirit Of Berlin”, automobilima ćemo putem telefona moći da upravljamo u potpunosti. To podrazumeva otključavanje, pokretanje i vožnju automobila, sve putem pametnog telefona. Kao da imate autić kojeg kontrolišete putem daljinca.

Održavanje zdravlja i kondicije korisnika

Zahvaljujući prepametnim operativnim sistemima koji pokreću današnje telefone, mi smo u mogućnosti da sami pratimo sopstveno zdravlje, kao i da održavamo kondiciju.

Postoje brojne aplikacije koje vode računa o tome šta bismo smeli da unosimo u svoj organizam, kada je reč o namirnicama naravno. Takođe, postoje i brojne fitnes aplikacije koje nas podstiču na aktivnosti zarad skidanja kilaže, trošenja kalorija i održavanje kondicije.

Pametni telefoni uz pomenute aplikacije koje su tu u svojstvu “mozga”, koriste GPS i WiFi kako bi detaljnije merile aktivnosti korisnika poput pređene kilometraže ili korišćenja informacija sa interneta. Na priloženim linkovima imate naše predloge u vidu aplikacija:

>> Najbolje fitnes aplikacije! <<

>> Najbolje, potpuno besplatne aplikacije za dijetu! <<

>> Pratite fitnes aktivnosti još lakše jer je izašla nova Google Fit aplikacija! <<

calorie counter and diet tracker best Android diet apps and Android nutrition apps

Na priloženom linku pročitajte koje su to 5 stvari za koje nikad ne biste poverovali da je istina kada je reč o Android uređajima i Android platformi uopšte:

>> 5 stvari vezane za Android za koje nikada nećete verovati da je istina! <<