Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo zašto bi trebalo da se prebacite na novi iPhone i iOS!

Evo zašto bi trebalo da se prebacite na novi iPhone i iOS!

Evo nekoliko činjenica koje objašnjavaju zašto treba da se konvertujete na Apple uređaje. One se ovaj put odnose na softverske prednosti iOS-a, više nego na hardverske. Verujemo da vam je dobro potnata ta priča zašto je iPhone hardverski bolji od konkurentnih Android uređaja. 

Apple bi uskoro trebalo da predstavi novi iOS9 zajedno sa novim iPhone 6s i iPhone 6s Plus uređajem, verovatno krajem leta. Sa debijem novog operativnog sistema i telefona, mnogi vlasnici pametnih telefona, pogotovu onih koje pokreće konkurenti OS, bi mogli da razmotre da se konvertuju na iOS.

>> Predstavljen je novi iOS9: najinteligentniji i najbolje urađeni iOS do sada! (VIDEO) <<



>> Uporedili smo iOS 8.3 i iOS 9. Da li se nadograditi, pitanje je sad!? (FOTO) <<

Jedan od značajnih razloga zbog čega bi se oni koji ne koriste iOS prebacili na njega je nadolazeća nadogradnja koja će i starije Apple uređaje osvežiti.

Apple je poznat po tome što svoje nadogradnje pušta direktno bez ikakvog mešanja kompanija trećeg lica ili mrežnih operatera. Razlog tome je što Apple na vreme razmišlja o kompatabilnosti svojih nadogradnja sa svim pomenutim segmentima koji su važni jednon iOS korisniku. Kada se dešava da Apple sprema bitnu nadogradnju, recimo novu verziju iOS-a, verzija za programere se pušta unapred, odnosno mnogo ranije nego zvanična verzija. “Developer preview” verzija koja biva puštena upravo za programere je stabilna i bez previše grešaka što je ogroman plus jer tako programeri mogu da se fokurisaju na svoj posao.

Pored regularnih, značajnih nadogradnja, Apple sve svoje uređaje drži ažuriranim gde tako i oni stariji imaju veću vrednost nego što bi stariji Android uređaji imali. Primera radi, novi iOS9 pokretati kako nove iPhone 6s i iPhone 6s Plus uređaje tako i starije poput iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5s/c, iPhone 5, pa čak i stari iPhone 4s koji je već napunio četri godine. Dakle kao korisnik iOS uređaja bez straha možete očekivati nadogradnje za njega duži niz godina.

>> Evo zašto korisnike iOS telefona ne dotiče šta god da kažu Androidaši! <<



>> 5 razloga zašto Apple mrzi Android << 

Sa druge strane, Android ima svoj ekosistem koji uključuje saradnju sa OEM (proizvođače koji prave Android uređaje kao što su HTC, LG, Sony i Samsung), kao i saradnju sa mrežnim operaterima. Pa tako kada se pojavi nova verzija Android-a, prvo je dobiju Google uređaji kao što je Nexus linija, zatim je potrebno da OEM modifikuje novu Android verziju koja će kasnije da bude odobrena od strane mrežnih operatera i distributera. Ovaj proces može potrajati i mesecima, nekada se dešavalao da pojedini Android telefoni svoju nadogradnju dobiju tek nakon 6 meseci. Što je najgore, mnogi Android uređaji nikada ne dobiju nadogradnju. Android 5 LolliPop verzija, koja je objavljena prošle godine, je uspela da dosegne tek 18% uređaja gde sa druge strane iOS 8 nadogradnja dosegla 86%. 


>> Android vs iOS: debata između TechnoBuffalo i LinusTechTips! (VIDEO) <<



>> Razlike između Android Root-a i iPhone Jailbreak-a? <<

Budući da je iOS nadogradnaj retka ali fokusirana na zakrpama koje donose bitne sigurnosne i ponekad estetske promene, Android nadogradnja je česta ali zato ranjiva i često izložena napadima. Stoga, poznati novinar, Lorenzo Franceschi-Bicchierai, koji se bavi istraživanjem time koliko su vodeći sistemi za pametne telefone sigurni, je napustio Android i prešao na iOS.