Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo zašto nije dozvoljeno korišćenje telefona u avionu?

Evo zašto nije dozvoljeno korišćenje telefona u avionu?

Da li ste se ikada zapitali zašto ne smete da pozivate ili da šaljete SMS poruke dok putujete avionom? Većina ljudi misli da je to zbog ometanja navigacionih instrumenata samog aviona. Ipak, to nije glavni razlog. Evo zbog čega se od vas traži da ne koristite telefon u avionu!

Piloti tvrde da aktivni pametni telefoni mogu da zasmetaju njihovim navigacionim sistemima. Kako oni ističu “Nikada zapravo nije dokazano da se signal telefona meša sa navigacionim sistemima gde im tako otežava rad. Ipak, ako se nikada nije desilo to ne znači da se neće dogoditi."

 



No, pravi razlog zbog čega se od putnika zahteva da isključe svoje telefone ili barem prebace u “Airplane” režim je sledeći: zbog komisije za komunikacije SAD odnosno zbog FCC-a.

Zakoni FCC-a zabranjuju korišćenje telefona u avionu kako bi se sprečilo mešanje telefonskog signala sa radio signalima na zemlji. To znači da aktivan telefon, dok je na visini od 12 klimetara na nebu, bi verovatno kupio signale sa nekoliko baznih stanica na zemlji, a to automatski znači opterećenje mreže i ometanje ostalih signala.

Pojedini avio prevoznici imaju baznu stanicu u okviru aviona pa tako putnici mogu nesmetano koristiti svoje telefone. Takođe, mnogi avio prevoznici nude i internet za svoje putnike tako da oni putem WiFi bez problema mogu surfovati internetom ili slati poruke i pozivati.