Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google Tango projekat je "naučna fantastika" za mnoge ali uskoro i proizvod za krajnje kupce!

Google Tango projekat je "naučna fantastika" za mnoge ali uskoro i proizvod za krajnje kupce!

Pročitajte sve o Google Tango projektu i u kojoj fazi razvoja je trenutno.

Projekat Tango je Google-ova inicijativa da se kreiraju i razviju uređaji koji će moći pomoću svojih kamera i senzora da u realnom vremenu beleže treću dimenziju i prikazuju je na ekranu. Prostije, Android tablet računar svojim kamerama skenira sve oko sebe i to kasnije pretvara u 3D interaktivan svet koji korisnik može uređivati ili iskoristiti u neke druge svrhe.

 



Ovaj projekat je već dugo iza zatvorenih vrata Google kompanije, a pre godinu dana je postao znatno transparentniji gde su mnogi programeri mogli da probaju prototip Tango tableta. Kasnije je javnost detaljno upoznata sa projektom Tango pa je tako cela priča postala veliki hit.

Hit je postala zato što Tango tablet neće imati samo tu namenu da skenira sve oko sebe i pretvara ga u 3D! Ne, ne… Google, zajedno sa mnogim drugim programerima, ima želju da ovaj tablet pretvori i u napredni gejmerski uređaj takođe. Naravno, ovaj tablet će imati brojne funkcije koje nisu direktno vezane za primarnu namenu tj. skeniranje okoline i konvertovanje u 3D svet. Neke od tih sekundarnih funkcija su precizna i slikovita navigacija u zatvorenom prostoru, korišćenje uređaja kao prozor virtuelnu ili proširenu stvarnost i slično.

Qualcomm Tango fablet

Primera radi, Google je zajedno sa Qualcomm kompanijom počeo da radi na ovom projektu u avgustu mesecu što je rezultiralno još jednim Tango uređajem iz Qualcomm baštine.

Da razjasnimo odmah nešto! Oba Tango uređaja su prototip karaktera i namenjeni su isključivo za programere i timove koji se bave ovim projektom. U jednom momentu je postojao samo jedan takav uređaj, sada ih je više zahvaljujući kompaniji Qualcomm.



Dakle, novi Qualcomm uređaj će najverovatnije biti telefon, pre nego tablet. Kako bi uređaj ovog tipa radio pristojno, u najgorem slučaju, mora imati visoke performanse. Shodno tome, unutar Qualcomm Tango uređaja se nalazi unapređeni Snapdragon 810 čipset.

LG Tango tablet

Zatim, pre par meseci, u novembru, Google Tango uređaj je postao dostupan za kupovinu, međutim samo za programere. Uređaj je proizveo LG sa specijalnim kamerama i senzorima, kao i sa NVIDIA Tegra K1 čipom. Cena mu je 1000$ i ne verujemo da će bilo ko biti zainteresovan za njega ukoliko nije zainteresovan za Tango projekat.

Inače Tango tablet ima ekran dijagonale 7 inča, rezolucije 1920*1200. Pokreće ga Android 4.4.2 KitKat koji je usklađen da radi sa specijalnim kamerama koje su pozicionirane sa zadnje i prednje strane uređaja.



Uz uređaj dolazi i mini-dock za punjenje koji može poslužiti kao držač takođe. U pakovanju je se može pronaći i alatka za uklanjanje 4G SIM slota što potrvđuje da se radi o 4G LTE tabletu. Problem je u tome što Google želi da dostavi svim programerima tablet visoke klase (papreno skup), ali mnogi programeri nisu u mogućnosti da ga priušte. Naravno, kompanije koje sarađuju sa Google-om na ovom projektu su se odmah opremile njime, međutim individualni cenjeni programeri i nisu baš.

Tablet se neće prodavati bilo kome i kako LG obećava, on neće završiti u rukama krajnjih korisnika dok se Tango projekat u potpunosti ne privede kraju.



Intel Tango telefon

No, treba napomenuti da je i Intel napravio telefon koji potkrepljuje sve potrebe Tango projekta tako da cela priča postaje veoma zanimljivija od kako su se veliki igrači uključili u igru. Programeri već prave neverovatne aplikacije za uređaje ovih mogućnosti tako da Tango veoma lako sredinom 2016 godine može postati komercijalni proizvod.

Tango uređaji će svakako moći da zabave korisnika na razne načine, pre svega zahvaljujući pojedinim 3D igricama koje uz virtualnu realnost drastično dolaze do izražaja. Te igirce su rezultat programera koji su naknadno počeli da sarađuju na projektu.

Međutim, ovo je jedna alatka koja će mnogo pomoći pre svega onima koji prave igrice, koji rade video animacije, bukvalno svima koji rade u 3D programima. Sve u svemu, programeri i dalje vredno rade pa tako već sada se na Google Play prodavnici mogu naći neke aplikacije koje rade na Tango uređajima.

Aplikacije

Jedna od tih aplikacija je “MeasureIt”. Ona omogućava korisnicima Tango uređaja da izmere nešto, bez metra, jednostavnim dodirivanjem dveju različitih tačaka dok uređaj upiru prema onome što žele da izmere.

Zatim aplikacija “Constructor”. Ona može da skenira celu prostoriju u kojoj se korisnik Tango uređaja nalazi i pretvori zabeleženo u 3D format. Kasnije ta sačuvana 3D datoteka se može uređivati u raznim 3D programima.

Tu još mnogo aplikacija različitih namena koje maksimalno iskorišćavaju karakteristike Tango uređaja.

Nadamo se da će sve ovo biti mnogo jasnije i jednostavnije budućim korisnicima Tango uređaja, a do tada ovaj tekst može barem malo da ih/vas uputi u celu “materiju”.