Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Hologramski sistem osetljiv na dodir!

Hologramski sistem osetljiv na dodir!

Hologram više nije naučna fantastika već realnost. Pogledajte o čemu je reč.

Pre par godina mnogo se govorilo o tome kako će tada novi iPhone 5 imati hologramsku tastaturu osetljivu na dodir. Čak su napravili i nezvanični video u kom simuliraju takvo iskustvo. Prošlo je dve godine od tog trenutka i ispostavilo se da još ni jedan uređaj nije dobio takav hologramski sistem. Sve do sada.

Poljska kompanija „Leia Display System“ patentirala je uređaj koji projektuje sliku u vazduh koja je osetljiva na dodir. Jeste da sve podseća na SiFi filmove ali to je sada čista realnost. 



Kompanija sa sedištem u Varšavi je objavila na svetskoj premijeri svog proizvoda da je ovo prvi stabilni hologramski sistem u svetu koji pruža projekciju jasne interaktivne slike. Ranije su postojali pokušaji da se napravi hologramska projekcija i vrmenom su napredovali ali nisu uspevali da uspostave stabilnu jasnu projekciju. Slika je bivala zamućena, a para na kojoj je hologram projektovan bivala je gusta. Uvek su kasnili jedan korak do uspeha. Glavni direktor „LDS“-a Danijel Skutela je objasnio da su pri kreiranju najnovijeg hologram sistema dali najviše pažnje  stvaranju što kvalitetnije pare, na što većoj udaljenosti. Samo u takvim uslovima para može da ostane jedva vidljiva, a da hologram projektuje sliku visokog kvaliteta. Ekrani „LDS“-a se proizvodi u dve veličine i nalazi se na pokretnom metalnom postolju na kojem se ekran podešava tako da hologram bude u visini očiju. Isto tako „LDS“ ima i detektor pokreta koji ovom uređaju daje novu dimenziju pri korišćenju, tako da možete imati interaktivan hologram.

Kako čelnici ove kompanije navode ovaj sistem će se najviše koristiti kao reklamni i scenografski proizvod. Tamo gde situacija zahteva vrhunske vizuelne prezentacije i dekoracije, ovaj uređaj je prvi i pravi izbor za manifestacije tog tipa.