Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei već šest godina razvija svoj operativni sistem!

Huawei već šest godina razvija svoj operativni sistem!

Ispostavilo se da Huawei tajno razvija operativni sistem za telefone i to traće evo već šest godina.

Huawei razvija operativni sistem koji bi trebalo da bude alternativa moćnom i trenutno vodećem Android-u čiji je “tata” jedan od najvećih giganata “Google”. Izvor “South China Mobile Post” tvrdi kako imaju prilično pouzdane informacije o tome kako Huawei od 2012. godine razvija svoj operativni sistem za telefone. 

 



Ovo u suštini ne bi bila toliko uverljiva vest da se nedavno vlada S.A.D. nije pokrenula istragu nad kompanijom Huawei vezano za narušavanje dogovora oko sankcija nad Iranom. Primera radi, ZTE je već kažnjen sa sankcijom od sedam godina isporuke opreme u S.A.D. zbog prodaje određene opreme Iranu. 

Ova nedavna dešavanja u suštini vrlo lako mogu da dovedu do ukidanja licenci Huawei kompanije za GMS, odnosno Google Mobile Services. Shodno tome, nije uopšte čudno to što Huawei ima “rezervni plan” u slučaju da nešto krene naopako sa, pa hajmo reći, Android-om.

Kako se govori, Huawei je počeo da radi na svom operativnom sistemu 2012. godine nakon što je vlada S.A.D. inicirala istragu nad kompanijom ZTE. Čovek koji je pokrenuo razvijanje novog operativnog sistema je “Ren Zhengfei” i to je uradio kako bi kompaniju pripremio za najgori mogući scenario, ukoliko do njega naravno dođe.

Budući da je sve i dalje u tajnosti i da se još do sada nije pojavio Huawei sa novim operativnim sistemom, pretpostavljamo da je Android i dalje daleko bolji i prihvaćeniji da bi Huawei rizikovao svoju, već prilično čvrstu poziciju na tržištu.

Predsednik podbrend Huawei kompanije “Zhao Ming” je na pitanje “Da li Huawei radi na sopstvenom operativnom sistemu?” izjavio sledeće: "Nema sumnje u to da Huawei ima mogućnost i spremnost da napravi sopstven operativni sistem, ali za sada to nije potrebno jer kompanija blisko sarađuje se Google-om i sigurno će nastaviti sa korišćenjem Android platforme.”

Sve u svemu, vrlo je zanimljivo cela ova priča oko vlade S.A.D. i Huawei kompaniji. Nema sumnje da je Huawei bolji, prihvaćeniji i prepoznatljiviji uz Android platformu, ali isto tako nema sumnje u to da je Huawei vrlo stabilna kompanija.



Kineska vlada smatra Huawei kompanijom veoma bitnim domaćim “igračem” na svetskom tržištu. Huawei je za Kinu praktično prvi brend koji asocira na kvalitetno i povoljno. Ranije je uvek bilo povoljno i nekvalitetno. Postoji video koji odlično objašnjava kako Huawei kompanija koristi marketing, ali i zašto je Huawei blisko vezan za kinesku vladu, te preporučujemo da ga pogledate: