Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

IDC: Globalno tržište pametnih telefona poraslo je za 13,2% u drugom kvartalu!

IDC: Globalno tržište pametnih telefona poraslo je za 13,2% u drugom kvartalu!

Pogledajte najnoviji IDC izveštaj za drugi kvartal 2021.

Najnoviji IDC izveštaj donosi na više detalja po pitanju globalne isporuke pametnih telefona za period april-jun 2021. Samsung je prednjačio sa 59 miliona isporuka ispred Xiaomi-ja sa 53,1 miliona i Apple-a sa 44,2 miliona. Xiaomi je ostvario impresivan godišnji rast od 86,6%, budući da on i drugi kineski rivali intezivno popunjavaju prazninu koju je ostavio Huawei.

 



Obim kombinovanih isporuka nadmašio je prošlogodišnje rezultate u drugom kvartalu za 13,2%, potvrđujući skok u prodaji pametnih telefona u odnosu na prošlu godinu. Oppo sa svojih 32,8 miliona isporuka i vivo sa 31,6 miliona čine pet najvećih kompanija, dok je ostatak tržišta doprineo sa 92,4 miliona jedinica.

U izveštaju se napominje da je Kina bila jedina regija koja je zabeležila negativan rast u poslednja tri meseca zbog faktora poput nedostatka novih flegšip telefona i stalne potražnje za Huawei telefonima. Tržište pametnih telefona imalo je više sreće od računarske industrije, automobilske industrije i industrije ekrana u smislu ograničenog lanca snabdevanja uprkos tekućoj pandemiji i nestašici poluprovodnika.

IDC predviđa još veći rast isporuka kineskih brendova, što bi na kraju moglo da dovede do kraja dominacije Samsung-a i Apple-a.