Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

IoT dobija sve više članova!

IoT dobija sve više članova!

Sve više proizvoda, predmeta i mašina oko nas postaje pametnije! To znači da će IoT biti sledeća stanica!

Znate i sami da živimo u doba “pametnih” uređaja. No, obzirom da je to sada standard, o tome se više ne razgovara kao nekada sa uzbuđenjem. Sada je interesantno čuti nešto o uređajima koji nisu telefon, televizor, automobil, tablet, sat i slično. Uz “smart” pomamu koja nas aktuelno prati poslednjih 3 do 5 godina, razni timovi i ekipe su počele da šire domen pametni uređaji na pametno okruženje!

Šta spada u pametno okruženje? Mi volimo u tu kategoriju da uvrstimo razne proizvode koji nemaju više od četri ili pet svrha.Recimo, frižider, šporet, sijalica, kamin, prozori i tako dalje. Svi ovi proizvodi odnosno predmeti nemaju više od 5 svrha i uglavnom služe samoj jednoj. Sijalica da svetli, frižider da hladi i slično.



Ali šta sve ovo čini pametnim? Pametnim ih čini povezanost sa mrežom, razmena informacija i pristup korisnika predmetu tj proizvodu direktno sa mreže preko pametnog telefona ili nekog drugog uređaja. Tačnije, to na šta bi se naši budući frižideri, televizori, šporeti, prozori pa i čitave kuće povezivati je “IoT” (eng. Internet of Things).

Internet stvari kako glasi direktan prevod je u suštini prvi put dokumentovan 1999 godine od strane Britanskog vizionara Kevin Ashton-a. Zamišljen je kao “društvena mreža” za mašine, raznorazne proizvode, pa čak i predmete. Oni bi konstanto bili povezani između sebe, gde bi se aktivno vršila razmena podataka, od mašine do mašine (M2M, eng. machine to machine). Proizvod komunikacije tih mašina je platforma koja podržava mnoštvo mogućnosti.

To šta će sve biti povezano na IoT je veoma kompleksna rasprava. O tome ćemo ukratko reći da nam to može koristiti kada je naše zdravlje u pitanju. Zamislite kako bi doktori lakše pratili vaše zdravlje kada bi recimo narukvica koju nosite bila povezana sa IoT. Naravno uz vaše odobrenje, doktor bi mogao da pristupi očitanim informacijama sa narukvice i na vreme sprečiti neželjene bolesti, oboljenja i slično. Mogućnosti su ogromne, kako pozitivne tako i negativne. Zato je IoT i dalje u fazi razmatranja i blagog testiranja.

Samsung je prošle godine održao konferenciju gde je govorio o IoT i poručio ostalim kompanijama da se pridruže projektu koji obuhvata oživljavanje ove ideje. Verujemo da će se u skorijoj budućnosti na našem tržištu pojaviti mnoštvo proizvoda koji će biti IoT kompatabilni. Ipak, hajmo da vidimo šta će nam vreme pokazati i šta nam je do sada predstavilo?

Mi već danas imamo neke “stvarčice” kojima je moguće manipulisati pomoću računara, telefona, tableta ili slično. Za pametnu sijalicu ste sigurno čuli, zar ne? Radi se o unapređenoj LED sijalici koja u sebi ima bluetooth radi povezivanja sa drugim uređajima. Na razne načine možete kontrolisati uključivanje te sijalice, jačinu osvetljenja i još mnogo toga. Aplikacija koja se instalira na telefon je korisnički nastrojena što znači da vam neće biti teško da uspostavite kontakt sa sijalicom i podesite svoje komande za aktivnosti sijalice koje su vam dostupne. Mnogo je proizvođača pametnih sijalica danas, a to koliko je i taj segment tehnologije važan govori i to da Samsung ima svoje pametne sijalice.



 

Još jedan zanimljiv proizvod među mnogim koji su trenutno prisutni na tržištu je “Sesame” brava. Kao što rekosmo, ovi proizvodi mahom imaju samo nekoliko svrha. Sesame ima samo jednu ali vrednu! Sesame je pametna brava kojoj preko telefona možete pristupiti i manipulisati njome. E sada, tačno je da Sesame ima jednu svrhu, ali ta svrha se mnogo više ističe i dolazi do izražaja kada imate paletu raznoraznih “ključeva” Tako je! Vi uz pomoć vašeg telefona moći ćete na razne načine da otključate svoj stan ili kuću. Bukvalno ćete imati jedan digitalan ključ koji može otključati vrata brzim duplim dodirom na telefon dok je u džepu.

sesamelock

Naravno vi iz sigurnosnih razloga možete podesiti mnogo toga radi sigurnijeg otključavanja, ali Sesame ne bi bila pametna brava da nema sve ove mogućnosti. Dopada nam se i aplikacija koja Sesame koristi, preko koje vi, klasičnim prevlačenjem prsta, uz animaciju, možete otključati vrata.



unlock with phone

Ovu turneju po bliskoj budućnosti ćemo završiti sa rečenicom IoT će jednog dana postati Facebook za armiju mašina, predmeta, i proizvoda”.