Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

iPhone 12 serija predvodi u prodaji po obimu i prihodu!

iPhone 12 serija predvodi u prodaji po obimu i prihodu!

Apple trenutno nema razloga za brigu budući da su prihodi od prodaje iPhone 12 telefona vrlo povoljni po njih. Pogledajte koliko prednjače u odnosu na ostale telefone. 

Na osnovu poslednjeg izveštaja kompanije Counterpoint Research, Apple iPhone 12 je najprodavaniji telefon u prvom kvatralu 2021. godine po broju prodatih jedinica dok se iPhone 12 PRO Max nalazi na drugom. Međutim, na osnovu ostvarenog prihoda ova dva Apple uređaja zamenjuju mesta. 

 



U istom izveštaju se navodi da je ovaj kvartal bio rekordan sa prihodom od preko 100 milijardi USD od prodaje pametnih telefona. Kao što se očekivalo, vrhunski uređaji su zaradili najviše novca - modeli koji koštaju 400 USD i više čine 65% globalnog prihoda. Top 10 uređaja na slici ispod čine 46% ukupnog prihoda, ali čine samo 21% prodatih jedinica.

cp2_5.jpg

Imajući ovo u vidu ne čudi da su se mnogi proizvođači pametnih telefona koji su počeli sa pristupačnijim modelima vremenom proširili i na premijum segment (Huawei, Xiaomi, OnePlus).

Neka tržišta jednostavno više preferiraju uređaje visoke klase. Na tržištu SAD-a iPhone 12 Pro Max se prodavao više od standardnog iPhone-a 12, što nije bio slučaj na globalnom tržištu. Slično tome, Galaxy S21 Ultra nadmašio je jeftinije modele iz iste serije u SAD-u i u Evropi. Uprkos tome, S21 Ultra nije u prvih 10 po obimu prodaje i ostvario je manji prihod od starijeg iPhone 11.

Apple vodi u segmentu preko 400 USD, a njegova iPhone 12 serija ostvaruje trećinu globalnog prihoda od pametnih telefona za prvi kvartal ove godine. Samsung vodi u rasponu od 150 do 250 USD, a u segmentu ispod 150 USD vodi Xiaomi.

Na osnovu prikazanih brojeva dolazi se do zaključka da je Apple dominirao u Q1 2021.