Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako će po performansama Android uređaji uskoro biti bolji od iOS uređaja!?

Kako će po performansama Android uređaji uskoro biti bolji od iOS uređaja!?

Pojavljivanjem novih Exynos 8890 i Snapdragon 820 čipseta, android uređaji dobijaju krila i to sa moćnim turbinama! 

Svakako da je Android platforma mnogo prilagodljivija od bilo koje druge, međutim to automatski znači da zahteva i mnogo moćniji hardver. Shodno tome, nije nam teško da zaključimo da iOS uređaji sa te strane imaju blagu prednost. Performanse iPhone 6s telefona u odnosu na bilo koji drugi Android telefon su "primetljivo" bolje.

Kako stvari stoje, to neće trajati dugo. Šuška se da će na scenu da se pojave novi čipset iz Samsung i Qualcomm kompanija. Kako kineski sajtovi nagoveštavaju, Samsung-ov novi Exynos 8890 čipset daje najbolje rezultate na Geekbench testovima. Rezultati testa više jezgra govore da je Exynos 8890 ispred desetojezgranog Helio X20 čipseta koji dolazi iz MediaTek kompanije. Njih prate čipset Kirin 950, Snapdragon 820 i A9 kojem nije lako da isprati sve njih.



Ovo je samo početak! Ako pogledamo rezultate Geekbench testa jednog jezgra, primetićemo da Apple-ov čipset A9 nadjačava sve pomenute procesore. Dakle, u ovom scenariju A9 je daleko najbolji.

Gledajući ove rezultate, a znajući činjenicu da je A9 čipset koji podrazumeva dvojezgrani procesor, jasno je da je svako jezgro na A9 čipsetu bolje od bilo kog individualnog jezgra na osmojezgranom ili desetojezgranom čipsetu.

Dakle, zaključak je da je u duelu jezgro na jezgro, A9 definitivno moćniji u odnosu na konkurenciju, dok u nekim uslovima kada se koriste više jezgra odjednom, A9 ne može da se izbori.

No, ako zagollicamo svoje misli i bolje razmislimo o svemu, neće nam biti teško da shvatimo da Android u poslednje vreme forsira 64 bitnu strukturu što podrazumeva korišćenje više jezgra, istim intezitetom, pri obavljanju pojedinih zadataka. To autamtski znači da Exynos 8890 i Snapdragon 820 dominiraju u odnosu na bilo koji dvojezgrani procesor.



Takođe, takt ovih procesora je veoma visok i kreće se uzmeđu 2.0 pa do 2.3 GHz, dok sa druge strane A9 ima takt 1.85 Ghz. Nova Adreno 530 grafika  u kombinaciji sa Snapdragon 820 čipsetom će Android uređajima dati “krila sa turbinama”. Ova postavka će u odnosu na Andreno 430 i Snapdragon 810 biti 40% efikasnija, a sa druge strane koristiće do čak 40% manje energije.


Moramo da priznamo da je po pitanju performansi u praksi sve daleko komplikovanije nego na papiru ili benchmark testovima. Ipak, ove informacije nam ulivaju veliku nadu da će Android uređaji biti dominantiji po pitanju performansi, barem dok se A10 čipset ne pojavi.