Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako izbrisati “I LOVE MOBI” virus iz svog Android uređaja?

Kako izbrisati “I LOVE MOBI” virus iz svog Android uređaja?

Mnogi su u poslednje vreme naišli na virus “I LOVE MOBI” od kog ne mogu tek tako da se reše. Evo koja su naša saznanja i kako se taj virus uklanja iz Android uređaja.

Virus koji je nekada napadao internet pregledače na računarima je upravo počeo da se pojavljuje na Android uređajima. Naime, on se uz pomoć aplikacije trećeg lica domogne vašeg Android uređaja gde kasnije vrlo često izbacuje banere gde vas poziva na razne aktivnosti.

Najgore od svega je to što “I LOVE MOBI” virus šalje poruke svim vašim prijateljima, bilo SMS, ili IM, uz poziv na posetu linka gde kasnije i oni mogu da se “zaraze”. Prema onome što smo saznali, WhatsApp, Skype, Viber i slični servisi za dopisivanje i pozivanje su najčešće alatke koje “I LOVE MOBI” koristi.



Postoji deo gde virus traži da platite određeni iznos novca kako bi prestao da vas uznemirava ili kako biste kupili neki proizvod sa www.ilovemobi.com. Vi naravno ne nasedajte i jednostavno ignorišite to dok se ne rešite virusa.

Ovaj virus često dospe na vaš Android uređaj tako što biva implementiran u aplikaciju koje nisu na Google Play prodavnici. Dakle, kada preuzmete neku aplikaciju sa nekog sajta i kada je instalirate sa memorije telefona, vi zapravo tada bivate “zaraženi”.

Primera radi, jedan naš čitalac je preuzeo apliakciju koju je mnogo puta ranije preuzeo i zna da nije virus, međutim ovaj put se ispostavilo da jeste. Zašto to? To se dešava iz dva razloga.

Nekada se dešava da linkovi, sa kojih često preuzimate aplikacije u koje imate poverenja, budu promenjeni pa tako umesto da preuzmete zdravu aplikaciju vi preuzmete zaraženu.

Isto tako, dešava se da aplikacije koje često preuzimate sa pojedinih sajtova, a pritom te aplikacije nisu na Google Play prodavnici iz sigurnosnih razloga, nakon postignute određene popularnosti sklope sporazum sa pojedinim sajtovima sumnjivog karaktera i tako postanu “virus”.

Shodno tome izbegavajte aplikacije MP3 Pro, MP3 Downloader, Download MP3, MP3 Player i slično.



Kako izbrisati I “LOVE MOBI” virus

Da biste obrisali virus sa vašeg Android uređaja potrebno je da izbrišete par aplikacija. Nekada je potrebno da uradite par stvari više, a to podrazumeva vraćanje telefona na fabričke vrednosti. Shodno tome, pre nego što se upustite u otklanjanje virusa, savetujemo vas da sačuvate sve multimedijalne datoteke sa vašeg uređaja kako one ne bi bile izgubljene.

1. Napravite rezervnu kopiju vaših datoteka. U slučaju da ne znate kako da napravite rezervnu kopiju, evo uputstva koje vam može pomoći:

>> Kako napraviti rezervnu kopiju Android uređaja? <<

2. Zatim izbrišite sve aplikacije iz vašeg telefona koje su se iznenada pojavile i one koje niste instalirali sa Google Play prodavnice. U slučaju da iz nekog razloga nemate “dozvolu da ih izbrišete”, na priloženom uputstvu možete da pogledate kako da obrišete bilo koju aplikaciju, uključujući i sistemske:



>> Kako izbrisati sistemsku ili preinstaliranu aplikaciju!? <<

3. Zatim izbrišite keš memoriju telefona.

>> Šta je keš memorija, čemu služi i da li je treba brisati? (VIDEO) <<



4. Preuzmite antivirus aplikaciju i pokrenite analiziranje. Ukoliko antivirus aplikacija detektuje virus, onda pokrenite čišćenje. Nakon čišćenja virusa, ukoliko ga ima, izbrišite antivirus aplikaciju. U slučaju da ne znate koja je antivirus aplikacija najbolja, evo naših predloga:

>> Najbolje Antivirus aplikacije za Android platformu! [2016] <<

5. Restartujte telefon i uživajte!

*Napomena

Ako nakon petog koraka niste uspeli da rešite problem, vratite svoj telefon na fabričke vrednosti.

>> Kako vratiti pametan telefon na fabrička podešavanja? <<