Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proveriti da li su podaci procureli nakon hakovanja Facebook-a?

Kako proveriti da li su podaci procureli nakon hakovanja Facebook-a?

Ranije ove nedelje otkriveno je da su podaci sa 533 miliona Facebook naloga procureli na mreži, uključujući brojeve telefona, rođendane, puna imena, adrese e-pošte i još mnogo toga. Evo kako da proverite da li se i vaši podaci nalaze među njima!

Procureli podaci uključuju sve informacije koje su korisnici postavili na njihove javne profile, ali i informacije koje nisu javne. Prema The Record-u, curenje je nastalo zbog proboja koji se dogodio 2019. Napadač je zloupotrebio ranjivost u funkciji uvoznika kontakata na Facebooku i automatizovao prikupljanje podataka dok Facebook nije otkrio i prekinuo pristup napadaču u avgustu 2019. Iako je ovo kršenje staro, curenje se ove nedelje ponovo pojavilo u vestima, jer se podaci sada uveliko šire na forumima o sajber kriminalu.

 



Jednostavan način da proverite da li su vaše informacije procurele je posetom sajta na linku ispod. Ovaj alat će vam reći da li je bilo koji od vaših podataka ugrožen na osnovu vaše adrese e-pošte i vašeg broja telefona.

>> Have I Been Pwned - Proverite da li su vaši podaci procureli <<

Sve što trebate da uradite je da unesete vašu e-mail adresu ili broj telefona i kliknete na dugme pwned?

Troy Hunt, koji je kreirao sajt “Have I Been Pwned”, rekao je da korisnici Facebook-a mogu da pretražuju putem svog e-maila ili broja telefona - od kojih poslednji dolazi sa svojim rizikom od privatnosti, ali Hunt je ipak na kraju odlučio da je to vredna usluga.



„Postoji preko 500 miliona brojeva telefona, ali samo nekoliko miliona adresa e-pošte, tako da> 99% ljudi dobija„ promašaj “kada je trebalo da bude„ pogođen “, rekao je Hunt . „Telefonske brojeve je bilo lako raščlaniti iz (uglavnom) dobro formatiranih datoteka. Takođe su svi normalizovani (sp) u lep dosledan format sa pozivnim brojem države. Ukratko, ovaj skup podataka potpuno je preokrenuo sve moje razloge zbog kojih to nisam učinio.“

Hunt je objasnio da je mogućnost pretraživanja pomoću vašeg telefonskog broja jedinstvena za ovo curenje Facebook podataka i da u budućnosti neće postati norma. Osim ukoliko Hunt ne vidi sličnu potrebu u budućnosti.

„Neću se vraćati pretraživanju ogromnih količina prethodno procurelih podataka i raščlanjivanjem telefonskog broja“, rekao je Hunt. „Ali ako se ponovi slična situacija u budućnosti, ja ću biti u dobroj poziciji da učitam podatke.“

  1. Ako vaša e-mail adresa nije pronađena, možete uneti svoj broj telefona tako što ćete prvo uneti pozivni broj svoje države. U Severnoj Americi brojevi telefona počinju sa 1; u Australiji je 61; a u Velikoj Britaniji je 44. Za Srbiju je 381.



  2. Nakon toga unosite pozivni broj operatera bez 0 (Ako je pozivni 060 unosite 60)

  3. I na kraju unosite vaš broj telefona.

Ispod se nalazi grafikon za lakše objašnjenje.



Ako otkrijete da su vaši podaci procureli, presudno je da odmah preduzmete mere predostrožnosti. Budući da lozinke nisu bile deo curenja Facebook-a, ali brojevi telefona i druge identifikacione informacije jesu, očekujte talas neželjene pošte, phishinga i pokušaja uznemiravanja.