Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Koji su to “matori” telefoni koje i danas možete koristiti?

Koji su to “matori” telefoni koje i danas možete koristiti?

Verovali ili ne, postoje nekoliko telefona koje i dan danas možete koristiti! Ovo su 5 starijih telefona za koje mi smatramo da su i dalje itekako korisni!

Pametni telefoni neverovatno brzo evoluiraju, ako tako možemo da se izrazimo, gde postaju sve napredniji i napredniji. Odlično se sećamo da su pre samo par godina 2 GB RAM-a, četvorojezgarni procesor i FullHD rezolucija bile “HiEnd” karakteristike. Danas je navedeno prosek, ili čak ispod proseka…

>> Koji su to telefoni koji najviše zrače? TOP 5 lista najsmrtonosnijih telefona! <<



>> Ovo su najbolji, a najotporniji Android telefoni! <<

>> Ovo su najbolji telefoni u svojim cenovnim rangovima! <<

Međutim, nameće se pitanje, vrede li telefoni sa pomenutim karakteristikama i danas? Mogu li oni poslužiti kao “daily driver” uređaj tj. uređaj koji ćete koristi svakog dana? Pa, to opet zavisi od potreba korisnika te je tema malo više diskutabilna. Kako bismo sve malo pojednostavili, u obzir ćemo uzeti samo prosečne korisnike. Shodno tome, danas ćemo navesti koji to pametni telefoni starijeg kalibra mogu da zadovolje potrebe današnjeg prosečnog korinika.

HTC HD2 - 2009

Kao što vidite, počinjemo sa telefonom čiji “radni staž” najdužir. Legendarni HTC HD2 je odoleo brojnim promenama. To govorimo, jer su se operativni sistemi mnogo promenili, a HTC HD2 je gotovo sve njih mogao da pokrene. Inicijalno, ovaj telefon dolazi sa Windows Mobile 6.5 operativnim sistemom koji je nadogradiv na Windows Phone 8.1. Čak je moguće instalirati potpuno funkcionalni Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Sve ovo je poprilično impresivno za uređaj iz 2009 godine. Uz dobar odabir CustomROM-a, malo modifikacije, HTC HD2 i dalje može poslužiti kao prosečan pametni telefon današnjice. Istina, on ne može zadovoljiti mnoge prosečne korisnike u potpunosti, ali nismo odoleli tome da ga ne uvrstimo na našu listu “cool matori telefoni”.

>> HTC HD2 - karakteristike i cene <<

>> Kako instalirati Android 5 LolliPop na HTC HD 2 telefonu? <<



SonyEricsson Arc S - 2011

Prelazimo na 2011 godinu i telefon koji je svojevremeno odneo titulu kao najbolji telefon sa zadnjom kamerom, za 2012 godinu. Arc S ima odličan BraviaTM ekran i veoma zanimljivu postavku kamera koja bi mogla da zadovolji današnjeg prosečnog korisnika. Mada, interna i RAM memorija su razlozi zbog čega je ovaj telefon “matorac” koga teba “podmladiti”. Naime, uz dobar CustomROM i kernel, SonyEricsson Arc S može biti itekako koristan. Na dohvat ruke nam je jedan ovakav te ćemo uskoro pisati detaljnije o njemu. Tačnije, napisaćemo vam uputstvo kako da ga podmladite!

Samsung Galaxy S3 - 2012

Za ovaj telefon, teško da niste čuli… U pitanju je vodeći telefon Samsung kompanije za 2012 godinu koji nije osramotio uspeh legendarnog Samsung Galaxy S2 telefona. Karakteristike koje on poseduje su i dalje solidne, a zahvaljujući hiljadama CustomROM-ova, ovaj telefon bez ikakvih problema, u svakom smislu, može da zadovolji sve potrebe prosečnog korisnika. Ja lično nikada neću zaboraviti čuveni Galaxy S3 i to koliko sam puta njime bio ponosan. Nekada, u vremenu brojnih sporih Android telefona, Galaxy S3 je bio telefon bez greške! On čak i danas drži cenu od oko 150€ za očuvanu verziju. Čak se i dalje rade rezervni delovi za njega.



>> Samsung I9300 Galaxy S III - karakteristike i cene <<

>> Kako instalirati Android 5 LolliPop na Samsung Galaxy S3 telefonu!? <<

>> Kako instalirati Android 6.0.1 Marshmallow na Samsung Galaxy S3? [CM13 / GT-I9300] <<



>> Kako instalirati Galaxy Note 4 Android na Samsung Galaxy S3 telefon? <<

>> 5 Najboljih futrola za Samsung Galaxy S3! <<

LG Nexus 4 - 2012

Za razliku od Galaxy S3 telefona koji je predstavljen u maju, 2012 godine, Nexus 4 je predstavljen iste godine samo u oktobru mesecu. Naime, Nexus 4 je telefon iza kojeg stoji Google i gomila drugih programera koji jednostavno “štancaju” CustomROM-ove za ovaj telefon. Uz dobar CustomROM, Nexus 4 takođe može biti odličan kao “daily driver” uređaj za današnjeg prosečnog korisnika. Doduše, njegove karakteristike su i najbolje od svih pomenutih telefona. 2 GB RAM-a, četvorojezgarni procesor na 1.5 GHz i postavka kamera od 8 MPx i 1.3 uopšte nije loše…

>> LG Nexus 4 E960 - karakteristike i cene <<

>> Android 5.0 Lollipop je stigao sada i za Nexus 4! <<

HTC One M7 - 2013

I na kraju, najmlađi “veteran” na listi je čuveni HTC One M7 koji je ovu kompaniju vratio na stazu stare slave! Nema sumnje da bi HTC One M7 bio odličan izbor za sve prosečne korisnike današnjice. Pre svega, napravljen je izjedna, od aluminijuma, ima stereo “Beats Audio” sistem, 2 GB RAM-a, odlične kamere, 32 GB internu memoriju, četvorojezgarni procesor i još mnogo, mnogo toga! Jednostavno: karakteristike su mu odlične, softverska podrška od strane programera je aktivna, izgleda fantastično i radi veoma dobro! Ovaj telefon nije uzalud izabran za najbolji telefon za 2013 godnu prema sudu MWC-a i GSM asosijacije! Kao i Nexus 4, HTC One M7 je nadogradiv na zvaničnu verziju Android 5 Lollipop.

>> HTC One - karakteristike i cene <<